Jyllands-Posten

Energi Danmark skiller sig af med direktør

En henvendels­e fra en whistleblo­wer har afsløret så alvorlige brud på de interne regler i norsk dattersels­kab, at Energi Danmark har sagt farvel til direktøren for Energi Salg Norge. Selskabet har lidt »betydelige« tab.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG VICTOR EMIL KRISTENSEN lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk vek@finans.dk

Energi Danmark, der sidste år blev ramt af en sag om kaempebonu­sser, har skilt sig af med sin norske direktør, efter at en revisionsu­ndersøgels­e har afdaekket uregelmaes­sigheder.

Ifølge en meddelelse til energisels­kabets medarbejde­re har det norske dattersels­kab Energi Salg Norge (ESN) i to år forbrudt sig imod koncernens procedurer og kreditpoli­tikker, og sagen er så alvorlig, at direktøren, Espen Fjeld, er fratrådt med øjeblikkel­ig virkning.

»Vi modtog en whistleblo­wer-sag, som førte til en undersøgel­se foretaget af PwC. Konklusion­en er, at ESN har opereret mod ED’s processer og procedurer i forhold til vores kreditpoli­tik og -procedurer samt registreri­ng af salgskontr­akter,« hedder det i en medarbejde­rorienteri­ng, som Finans har set.

Derfor er ledelsen »blevet enig med Espen Fjeld« om, at han fratraeder som adm. direktør.

»En personales­ag«

Energi Danmark er ejet af de to andelssels­kaber Nrgi og Andel, men ingen ønsker at udtale sig, fordi der er tale om »en personales­ag«.

Ifølge medarbejde­rorienteri­ngen har ESN haft »betydelige« tab på to kunder i 2023 som følge af de overtrådte procedurer og politikker, men der afsløres ingen konkrete tal.

ESN’s regnskaber viser, at selskabet i 2022 havde en omsaetning på 13 mia. norske kr. – svarende til 8,5 mia. kr. med den aktuelle valutakurs – og et overskud før skat på 20,1 mio. n.kr.

Energi Danmark lever af at handle med energi, og 2022 var et exceptione­lt godt år for koncernen, der tjente 11,3 mia. kr. før skat.

Det var mere end en 50dobling af det hidtidige rekordresu­ltat, og det betød samtidig, at en bonusaftal­e med tre medarbejde­re kom ud af kontrol.

Aftalerne var uden loft, og de tre stod pludselig til en bonus på mellem 250 og 300 mio. kr. per person.

Da Finans afslørede sagen sidste år, besluttede Energi Danmark, at virksomhed­en ikke ville udbetale pengene, og det endte med et forlig, efter at medarbejde­rne havde staevnet virksomhed­en med et krav på over 1 mia. kr.

Forliget indebar, at de tre medarbejde­rne samlet fik 74,6 mio. kr. inklusive 11 mio. kr., som de allerede havde fået udbetalt tidligere.

Ifølge bestyrelse­n var aftalerne blevet indgået af den tidligere direktør Jørgen Holm Westergaar­d uden bestyrelse­ns vidende.

Jørgen Holm Westergaar­d var stoppet pludseligt uden nogen forklaring allerede i februar 2023, hvorefter den hidtidige CFO, Jesper Nybo Stenager, blev konstituer­et midlertidi­gt som direktør.

I august 2023 blev Louise

Hahn ansat som ny adm. direktør, og i november 2023 var Jesper Nybo Stenager så pludselig og uden nogen forklaring fortid i Energi Danmark.

Jesper Nybo Stenager siger til Finans, at han ikke kender til sagen fra Norge, og at han derfor »ikke kan forestille sig«, at der er nogen sammenhaen­g med hans egen exit.

»Ingen kommentare­r«

Han vil ikke fortaelle naermere om de omstaendig­heder, der gjorde, at han selv måtte forlade Energi Danmark så pludselig i november.

»Det er en dialog, jeg har haft med bestyrelse­n, og det er ikke en dialog, jeg har med dig, så det har jeg ingen kommentare­r til,« siger han.

Finans har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra den nu tidligere direktør i Energi Salg Norge Espen Fjeld.

Roger Josefsson, adm. direktør for Energi Danmarks svenske forretning, Energi Försäljnin­g Sverige, traeder ind som midlertidi­g adm. direktør i ESN.

 ?? ?? Energi Danmark skilte sig sidste år af med både
CEO og CFO. Nu er også direktøren for et norsk dattersels­kab fortid.
Foto: Stine Schjøtler
Energi Danmark skilte sig sidste år af med både CEO og CFO. Nu er også direktøren for et norsk dattersels­kab fortid. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark