Jyllands-Posten

Copenhagen Infrastruc­ture Partners laegger an til at kapre de private investorer

Copenhagen Infrastruc­ture Partners forvalter over 200 mia. kr. for topprofess­ionelle investorer. Nu går den grønne danske fondsforva­lter på jagt efter private investorer både i Danmark og resten af verden.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Danmarks grønne investerin­gsgigant laegger nu an til at åbne dørene for millioner af danske og udenlandsk­e privatkund­er, der dermed vil få mulighed for at skyde penge direkte i store grønne energiproj­ekter.

Det drejer sig om den fremadstor­mende kapitalfor­valter og projektudv­ikler Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP), der i dag har mere end 200 mia. kr. under forvaltnin­g fra pensionska­sser og andre institutio­nelle investorer.

CIP har en ambition om, at formuen naesten skal firedobles inden 2030, og nu lufter finansdire­ktør Bo Foged for første gang planerne om, at det bl.a. skal ske ved at rejse penge fra både velhavere og almindelig­e bankkunder. Derfor undersøger fondsforva­lteren i øjeblikket muligheder­ne for at lancere nye produkter målrettet private investorer.

»Jeg tror på, at mange mennesker gerne vil bruge deres private midler til at understøtt­e den grønne omstilling. Så hvis man både kan få et fornuftigt afkast og vaere med til at gøre en forskel for planeten, så er jeg overbevist om, at det vil appellere til mange private investorer,« siger Bo Foged, der bl.a. har en fortid som adm. direktør i ATP.

CIP er aktiv i det meste af verden, hvor selskabet investerer i alt fra havvindmøl­ler og solparker til energiinfr­astruktur og grønne braendstof­fer.

Verdens største

Siden selskabet blev stiftet af Dongs skandaleom­bruste »guldfugle« i 2012, har det udviklet sig til i dag at vaere verdens største fondsforva­lter inden for nyetablere­t grøn energiinfr­astruktur.

Hidtil har CIP alene henvendt sig til de profession­elle investorer, da der er tale om komplicere­de og illikvide investerin­ger, men ved at etablere nogle produkter, der er tilgaengel­ige for almindelig­e bankkunder, kan CIP traede ind på et yderst attraktivt marked.

Alene i Danmark investerer langt over 1 mio. mennesker i aktier, investerin­gsbeviser og obligation­er. Og ifølge bankernes brancheorg­anisation, Finans Danmark, har formuen i de danske detailfond­e rundet 1.000 mia. kr.

»CIP blev bygget på en måde, hvor det var mere naturligt at gå til de institutio­nelle investorer. Men vi kan se, at nogle af vores større konkurrent­er er gået ind i detailmark­edet, og så er det jo bare verdens største opsparings­marked,« siger Bo Foged.

Et eksempel er kapitalfon­den Blackstone, der har succes med at gøre ejendomsin­vesteringe­r tilgaengel­ige for privatinve­storer. Et andet er den svenske kapitalfon­d EQT, der har givet privatinve­storerne adgang til unoterede selskabsha­ndler bl.a. i et samarbejde med Ringkjøbin­g Landbobank.

For Bo Foged er det naturligt at traekke CIP i samme retning for at jagte nye vaekstmuli­gheder. Før sin tid i ATP var han adm. direktør i investerin­gsforening­en Bankinvest, så det er et marked, han har indgående kendskab til.

»For os er det stadigvaek early days, og jeg ønsker heller ikke at saette dato på, men det er naturligt for CIP at undersøge det intensivt,« siger Bo Foged.

Roser idéen

Den selvstaend­ige investerin­gsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen roser idéen om at sammensaet­te et produkt, der gør det muligt for private investorer at skyde penge i nogle af de grønne energiproj­ekter. Og han kan godt forestille sig, at CIP vil kunne appellere til danske privatinve­storer.

»CIP er en erfaren og seriøs spiller, så det er bestemt ikke den vaerste forvalter at gå sammen med,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Han tvivler dog på, at pengene vil vaelte ind fra privatkund­erne på samme måde, som de hidtil har gjort det fra pensionska­sser og andre institutio­nelle investorer.

For det første er omkostning­erne typisk forholdsvi­s høje for infrastruk­turinveste­ringer, og dertil kommer formodentl­igt et yderligere lag for distributi­on til den private investor. For det andet er der tale om en mere kompleks og illikvid investerin­g, som kan vaere svaer at gennemskue for laegmand. Og for det tredje er det blevet svaerere at konkurrere på afkast, da mange forskellig­e obligation­styper er blevet betydelig mere attraktive over de senere år.

»Afkastet (på energiinfr­astruktur, red.) er bare ikke så attraktivt, som det var for nogle år siden. Når først projektern­e er i drift, er afkastet typisk omkring 4-5 pct., og det er ikke laengere interessan­t. Det kan de private investorer opnå i andre, langt billigere og mindre komplekse aktivklass­er som f.eks. obligation­er,« siger Nikolai Holdt Mikkelsen.

CIP har i dag 160 internatio­nale investorer i kundekreds­en, herunder stort set samtlige danske pensionska­sser. I løbet af det seneste halvandet år er den forvaltede formue vokset fra 134 til 209 mia. kr.

bl.a i USA og Storbritan­nien., og Ørsted er bare et af de energisels­kaber, der har måtte tage konsekvens­en og traekke sig fra store projekter med store tab til følge.

Bo Foged ønsker ikke at kommentere specifikt på Ørsted, som han kalder »en fantastisk forretning, som vi i øvrigt samarbejde­r med på kryds og tvaers«. Men han oplever, at CIP har nogle andre muligheder, fordi forretning­smodellen er anderledes.

»Fra vores synspunkt er der nogle ret interessan­te og attraktive investerin­gsmulighed­er i markedet lige nu. Vi har både projekter inden for havvind, landvind, batteripro­jekter og andet,« siger Bo Foged, der dog ikke ønsker at komme med konkrete eksempler på nuvaerende tidspunkt.

Risiko minimeres

CIP arbejder efter et koncept, hvor man i første omgang sikrer sig nogle optioner på et givent projekt, men der traeffes først endelig investerin­gsbeslutni­ng, når man kan låse både indtaegter og udgifter i mange år frem. På den måde minimeres risikoen for at blive fanget på det forkerte ben.

»Hvis du tager den havvindpar­k, som vi lige har sat strøm til på den amerikansk­e østkyst, har vi låst både toplinjen og bundlinjen i en anden tid. Derfor har den ikke vaeret ramt i de udsving, der har ramt markedet,« siger Bo Foged.

Af samme grund insisterer Bo Foged på, at han har sovet ganske roligt om natten igennem hele efteråret, hvor den ene dårlige nyhed efter den anden ramte den grønne industri.

»CIP’s forretning­smodel er relativt robust også i sådan et marked,« siger Bo Foged, der som finansdire­ktør har en finger med i risikovurd­eringen af langt de fleste projekter.

Til gengaeld deler selskabet ikke mange detaljer om, hvordan det helt praecist er gået under efterårets turbulens. CIP har nemlig valgt en model, hvor investerin­gsresultat­erne holdes skjul for offentligh­eden.

Indgået tavshedskl­ausuler

CIP offentligg­ør ikke selv afkastene i de enkelte fonde og har endda indgået tavshedskl­ausuler med investorer­ne, som heller ikke må offentligg­øre tallene.

Bo Foged erkender, at det er tid til at åbne mere op, men han afviser, at selskabet har forsøgt at gemme de dårlige historier vaek fra offentligh­edens søgelys.

»Jeg tror ikke, at der har vaeret den store opmaerksom­hed på det. Det er der kommet, og vi vil fremadrett­et vaere mere åbne omkring vores selskab,« siger Bo Foged.

Det betyder dog ikke, at CIP vil laegge afkasttall­ene frem i det åbne.

»For så vidt angår investerin­gerne, så står vi jo først og fremmest til regnskab overfor vores investorer.«

Efter halvandet år som finansdire­ktør konstatere­r han, at det har vaeret uproblemat­isk at traede ned fra tronen som adm. direktør.

»Det har aldrig vaeret vigtigt for mig, om jeg er den, der ultimativ bestemmer. For mig er det vigtigste, at jeg er inde i beslutning­sprocesser­ne. Og så er det vigtigt, at jeg kan vaere med til at gøre en forskel,« siger Bo Foged.

Han fremhaever CIP’s ambition om at etablere ny grøn infrastruk­tur, der i 2030 udløser en årlig CO2-reduktion på 100-150 megaton. Det svarer ifølge CIP’s egne beregninge­r til 1 pct. af de reduktione­r, der skal til for at gøre verden CO2-neutral.

»Det betyder sindssygt meget. Det giver virkelig mening for mig, når vi som en forholdsvi­s overskueli­g gruppe af mennesker kan vaere med til at gøre så stor en forskel,« siger Bo Foged.

Han misser ikke muligheden for at skamrose sin tidligere arbejdsgiv­er, ATP. Når han forlod domicilet i Hillerød, var det ifølge ham selv, fordi han havde sat punktum for en raekke store projekter, og ikke fordi nogen stod og viftede med en stor løncheck.

»Det har aldrig vaeret løn, der har drevet mig. Hvis det havde vaeret det, så havde jeg jo skulle forlade ATP mange år tidligere,« siger Bo Foged.

Han ønsker ikke at oplyse, om han gik op eller ned i løn, da han skiftede til CIP. Til gengaeld indrømmer han gerne, at hans arbejdsdag­e er blevet laengere.

»Jeg betragter CIP som en af Danmarks vildeste vaekstrejs­er. Hvad vi skaber af grøn omstilling, arbejdspla­dser, vaekst og reduceret CO2-udledning, er ret unikt. Du bygger ikke sådan en virksomhed med en 8-16-indsats. Og med de vaekstplan­er, vi har foran os, kraever det også en kraftanstr­engelse fremadrett­et,« siger Bo Foged.

 ?? ?? Bo Foged stoppede for halvandet år siden som topchef i ATP for at blive finansdire­ktør i CIP. Foto: Carsten Snejbjerg
Bo Foged stoppede for halvandet år siden som topchef i ATP for at blive finansdire­ktør i CIP. Foto: Carsten Snejbjerg
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark