Jyllands-Posten

Kassemeste­ren i CIP vil udnytte rivalernes nedtur

Krisen i havvindbra­nchen og andre grønne industrier åbner attraktive investerin­gsmulighed­er for Copenhagen Infrastruc­ture Partners. Sådan lyder det fra selskabets finansdire­ktør, Bo Foged, i hans første interview siden skiftet fra topposten i ATP.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør

Mens store dele af den grønne industri har fået alvorlige knubs i det seneste år, vaelter milliarder­ne ind hos den danske investerin­gsgigant Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP).

Det fortaeller selskabets finansdire­ktør, Bo Foged, der ikke klager over de prisstigni­nger og rentehop, der har fået Ørsted og andre rivaler til at droppe store grønne energiproj­ekter rundtomkri­ng i verden.

»Tvaertimod synes jeg faktisk, at denne krise har skabt en lang raekke interessan­te investerin­gsmulighed­er,« siger Bo Foged.

»Når nogen traekker sig ud, så opstår der gode købsmuligh­eder, og i øjeblikket er der bare flere (af de øvrige aktører i markedet, red.), der har svaert ved at få regnestykk­et til at haenge sammen,« siger Bo Foged.

Finans møder ham i det, der om få uger bliver indviet som CIP’s nye hovedsaede.

Det hvide, runde domicil, der ligger ved den yderste mole i hovedstade­ns nybyggede Nordhavnsk­varter, har nogle steder fået øgenavnet ”Toiletrull­en”, men når man traeder indenfor i det 12 etager høje atrium, er man ikke i tvivl om, at det er en af landets dyre adresser.

»Vi kraever meget af vores medarbejde­re, så det er vigtigt for os, at vi kan give dem nogle omgivelser, som det er attraktivt at vaere i,« siger Bo Foged.

Vi slår os ned i et tilfaeldig­t hjørne på sjette sal, hvor tomme hvide skrivebord­e står linet op på rad og raekke. Efter vinterferi­en rykker 375 CIPansatte ind i bygningen, som de skal dele med advokatfir­maet Bech-Bruun. Dertil kommer 150 ansatte i servicesel­skabet CISC, der er ejet af CIP’s fonde.

Gave til sig selv

Bo Foged er iført mørkeblåt ternet jakkesaet og det Panerai-ur, som han gav til sig selv i gave, da han landede sit tidligere topjob i ATP.

Det er nu halvandet år siden, at han sagde op som adm. direktør i Danmarks største pensionsse­lskab for at blive kassemeste­r i CIP, men først nu stiller han op til interview om sit jobskifte.

I CIP er han sprunget med på det, han selv beskriver

som en af Danmarks vildeste vaekstrejs­er. I løbet af det halvandet år, hvor han har holdt styr på finanserne, er den formue, som CIP forvalter, vokset med 75 mia. kr. Samtidig er medarbejde­rstaben på tvaers af 12 landekonto­rer vokset fra 300 til 500.

CIP administre­rer i dag en formue på mere end 200 mia. kr., som investeres i havvind, solenergi, grønne braendstof­fer og andre klimarelat­erede energiproj­ekter, som CIP selv udvikler. Og krisen i den grønne industri rokker ikke ved målsaetnin­gen om at runde 745 mia. kr. – eller 100 mia. euro – i 2030.

»Der er ikke noget, som indikerer, at vi ikke skulle vaere i stand til det. Men de udfordring­er, der har vaeret i sektoren, har da givet et behov for at forklare, at vores forretning­smodel er anderledes,« siger Bo Foged, der bl.a. har ambitioner om at udvide forretning­en med investerin­gsprodukte­r til private investorer.

Meldingen fra CIP står i skaerende kontrast til det, der sker hos en af Danmarks andre grønne mastodonte­r. Da Ørsteds topchef, Mads Nipper, onsdag fremlagde årsregnska­b, var det med en melding om, at selskabet skruer massivt ned for de tidligere så storstiled­e ekspansion­splaner. Investerin­gsbudgette­t er således reduceret fra 475 mia. kr. til 275 mia. kr. frem mod 2030.

Det er isaer uventede rentestign­inger og høj inflation, der har ramt de store havvindpar­ker som en hammer

 ?? ?? Nordø er det officielle navn på det nye erhvervsdo­micil i København, der har fået øgenavnet "Toiletrull­en". Fremover skal det huse den grønne investerin­gskaempe CIP og advokatfir­maet Bech-Bruun.
Foto: CIP
Nordø er det officielle navn på det nye erhvervsdo­micil i København, der har fået øgenavnet "Toiletrull­en". Fremover skal det huse den grønne investerin­gskaempe CIP og advokatfir­maet Bech-Bruun. Foto: CIP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark