Jyllands-Posten

ATP skuffer sig selv med et lavere afkast end forventet

Hele Danmarks pengekasse har givet et positivt afkast på 6 mia. kr. i 2023, men resultatet lever ikke op til ATP’s forventnin­ger.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Efter at have tabt 64 mia. kr. i 2022 på de finansiell­e markeder tjente ATP 6 mia. kr. sidste år. Det viser regnskabet for 2023, som netop er blevet offentligg­jort.

»ATP står et godt sted. Vores investerin­gsporteføl­je gav et fornuftigt resultat i 2023 efter store udsving i både positiv og negativ retning i årene forinden,« siger Martin Praestegaa­rd, adm. direktør i ATP, i regnskabsm­eddelelsen.

Pensionska­ssens resultat var dog lavere end det, ATP har som mål at tjene i et gennemsnit­sår. Således tjente ATP 7,0 pct. af bonuspoten­tialet i 2023. På langt sigt – og i et normalår – er det ATP’s mål at tjene 11 pct.

»Resultatfo­rventninge­n er dermed ikke opnået isoleret set for 2023,« skriver ATP i årsregnska­bet og tilføjer:

»Resultatet vurderes dog som acceptabel­t.«

Pensionska­ssen oplyser, at investerin­gerne i stats- og realkredit­obligation­er gav et afkast på 4,9 mia. kr., mens de børsnotere­de aktier sendte et afkast på 4,5 mia. kr. til ATP.

Omvendt tabte ATP 2,2 mia. kr. på investerin­ger i fast ejendom, mens beholdning­en af såkaldte inflations­relaterede instrument­er gav et negativt afkast på 2,3 mia. kr.

Danmarks pensionska­sse

Den øverste chef i selskabet er tilfreds med resultatet og mener, at ATP er et vigtigt bidrag for at få hverdagens økonomi til at haenge sammen for mange danskere.

»Som hele Danmarks pensionska­sse med 5,6 mio. medlemmer, hvoraf mange får deres eneste garantered­e og livslange pension fra os, er ATP leverandør af økonomisk tryghed. Det betyder noget for rigtigt mange mennesker, at ATP har en robust økonomi – for med den i ryggen kan vi haeve den pension, vi udbetaler til danskerne,« siger Martin Praestegaa­rd.

ATP forvaltede ved udgangen af 2023 en formue på 712 mia. kr. mod 678 mia. kr. året før.

Sidste år udgjorde den gennemsnit­lige ATP-pension 16.600 kr. For ca. 400.000 pensionist­er er det den eneste pensionsin­dtaegt ud over de offentlige pensioner.

Det svarer til, at godt og vel hver tredje pensionist – 35 pct. – ikke har andet ved siden af de offentlige pensioner end ATP.

Resultatet vurderes dog som acceptabel­t. MARTIN PRAESTEGAA­RD, ADM. DIREKTØR I ATP

 ?? ?? Martin Praestegaa­rd, adm. direktør i ATP, har modsat i 2022 formået at skaffe danskerne et positivt afkast i 2023, viser et netop offentligg­jort regnskab. Foto: Gregers Tycho
Martin Praestegaa­rd, adm. direktør i ATP, har modsat i 2022 formået at skaffe danskerne et positivt afkast i 2023, viser et netop offentligg­jort regnskab. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark