Jyllands-Posten

Alm. Brands direktør: Skal alle boligejere forsikres fremover, kraever det forebyggel­se

Topchef Rasmus Werner Nielsen fra Alm. Brand påpeger, at det kraever en faelles indsats, hvis alle danskere også i fremtiden skal kunne forsikre deres huse.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det kraever en stor indsats, hvis alle danskere også i fremtiden skal kunne forsikre deres hjem, og det er ikke en opgave, som forsikring­sselskaber­ne kan løse alene.

Det påpeger topchef Rasmus Werner Nielsen fra Alm. Brand Group, der torsdag praesenter­ede et 2023-regnskab med en paen fremgang i forretning­en og på bundlinjen trods et år med flere ekstreme vejrskader.

Overskudde­t efter skat endte på 612 mio. kr. efter et år, hvor erstatning­sudgiftern­e voksede med 1,1 mia. kr. Den stigning skyldes primaert, at Alm. Brand bl.a. efter opkøbet af Codan i Danmark

er blevet en større forretning. Men ca. 200 mio. kr. af stigningen kan tilskrives det mere ekstreme vejr, hvor dele af Danmark flere gange blev oversvømme­t sidste år.

»Men det er faktisk et relativt lille beløb, når man sammenhold­er med alle de skader, der har vaeret,« siger Rasmus Werner Nielsen, adm. direktør i Alm. Brand Group.

Kan ikke udstikke garantier

Han advarer om, at vi i Danmark for alt i verden skal undgå den situation, som de seneste år har gjort sit indpas i andre lande, hvor nogle huse ikke laengere kan forsikres. Men han kan ikke udstikke garantier. Blandt andet fordi forsikring­sselskaber­ne ikke alene kan forhindre, at Danmark ender der.

»Vi arbejder for, at alle fortsat kan forsikre deres huse. Men når det er sagt, er det noget, vi alle skal arbejde på. Vi kan ikke som forsikring­sselskab gøre det alene,« siger Rasmus Werner Nielsen.

Det kraever også, at det offentlige fortsat fokuserer på forebyggel­se, ligesom de enkelte boligejere har et ansvar.

Rasmus Werner Nielsen vil ikke direkte svare på, om han tror, at nogle danske familier inden for en overskueli­g årraekke ikke laengere vil kunne forsikre deres huse.

»Jeg tror, der kommer til at vaere nogle områder i Danmark, hvor det ikke giver mening i hvert fald at opføre nye huse, og hvor man skal kigge ind i, hvordan man forebygger de huse, der står der – for det kan sagtens gøres smartere,« siger han.

De omfattende oversvømme­lser inden for kort tid har ikke fået Alm. Brand til at aendre syn på risiko og prissaetni­ng af husforsikr­inger, understreg­er topchefen.

»Det har vi ikke. Selvom vejret har vaeret voldsomt, synes jeg, at det er et enkelt år, som ikke får os til at aendre vores normalforv­entninger,« siger Rasmus Werner Nielsen.

Han tilføjer dog, at Alm. Brand holder øje med »den strukturel­le udvikling i vejret« og herunder, hvilke typer skader forsikring­sselskabet kan forvente i fremtiden.

»Jeg tror, at alle er enige i, at forebyggel­se bliver nøglen. Vi er allerede blevet bedre til at forebygge, men vi skal blive bedre endnu,« siger han.

Et robust resultat

Rasmus Werner Nielsen kan glaede sig over, at Alm. Brands forsikring­sindtaegte­r voksede med 23 pct. eller 2,2 mia. kr. til 11,8 mia. kr. sidste år. En del af fremgangen skyldes, at opkøbet af Codan talte med i hele året, men kun i otte måneder i 2022.

Forsikring­sresultate­t gik 40 pct. frem til 1,4 mia. kr., og hvor 2022 gav et tab på de finansiell­e markeder, var der et positivt investerin­gsafkast på 364 mio. kr. sidste år.

»Overskrift­en på regnskabet er helt klart, at det er et robust resultat, der viser, at vi er rigtig stabilt på vej mod vores mål for 2025,« siger Rasmus Werner Nielsen.

Til den tid skal Alm. Brand praestere et forsikring­steknisk resultat på 2,1 mia. kr. og maksimalt bruge 84 pct. af forsikring­sindtaegte­rne på skadesudbe­talinger. Det nøgletal, som kaldes combined ratio, lå i 2023 på 88 pct.

 ?? ?? Topchef Rasmus Werner Nielsen har offentligg­jort Alm Brands regnskab for 2023. Foto: Stine Bidstrup
Topchef Rasmus Werner Nielsen har offentligg­jort Alm Brands regnskab for 2023. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark