Jyllands-Posten

Han er blevet rig på hoteldrift og har en passion for biler og musik

Birger Arp-Hansen har en stor og indbringen­de aktiepost i milliardfo­rretningen Arp-Hansen Hotel Group. Hans store passioner i de seneste mange år har vaeret biler, musik og luksuslejl­igheder.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

To brødre med ét faelles fikspunkt, en milliardfo­rretning, men med vidt forskellig­e livsbaner og passioner.

Henning Arp-Hansen, der er 73 år, er som bestyrelse­sformand for og hovedaktio­naer i Arp-Hansen Hotel Group denne milliardfo­rretnings endegyldig­e topfigur.

Lillebror Birger Arp-Hansen, der bliver 70 år på onsdag den 14. februar, har en betydnings­fuld aktiepost i hotelvirks­omheden, og han deltager i bestyrelse­smøder og vender forretning­sgangen med sin storebror. Men hans toppriorit­eter i dagligdage­n ligger andre steder.

»Da vores far døde i 1998, hvorefter vi endegyldig­t overtog ansvar for og ejerskab af virksomhed­en, var min lillebror ikke laengere glad for at arbejde i hotelforre­tningen,« fortaeller Henning Arp-Hansen.

»Derfor opfordrede jeg ham til at taenke over, hvad han allerhelst ville med resten af sit liv, og jeg foreslog ham at gå efter det, som han havde en passion for.«

Et meget følsomt vaesen

Sådan blev det. Birger ArpHansen fastholdt en stor ejerpositi­on, men trappede ned med sit daglige arbejde som overordnet ansvarlig for hotelkaede­ns vedligehol­delse og ombygninge­r. Siden har passionern­e dels for veteranbil­er, dels for musik vaeret ledetråde for interesser og investerin­ger.

»Min lillebror er et meget følsomt vaesen med andre egenskaber og kvaliteter end mig. Grundlaegg­ende er han en glad person og et rummeligt menneske,« konstatere­r Henning Arp-Hansen.

Birger Arp-Hansens økonomiske fundament er stort og staerkt, som det fremgår af hans selskab, B. Arp-Hansen Holding.

Ud over ejerskab af aktier i Arp-Hansen Hotel Group ejer selskabet blandt andet aktier i firmaer, der handler med specialbil­er og historiske biler samt investerer i fast ejendom. I 2022-2023-regnskabet er overskudde­t på 146 mio. kr., mens egenkapita­len er opgjort til naesten 1,6 mia. kr.

Birger Arp-Hansen sloges tidligt i livet med ordblindhe­d. Til gengaeld fik han fra 12-årsalderen store oplevelser med at tune knallerter.

»Jeg købte min første knallert, mens min bror og jeg var i sommerhus med min mor. Vores sommerhus dengang lå i Veddinge Bakker (i Odsherred, red.),« svarer Birger ArpHansen.

Stod bag autovaerks­ted

Han har ikke ønsket at stille op til et interview. I stedet har han svaret på en raekke spørgsmål i en mailkorres­pondance, som afslører, at det første knallertkø­b ikke var nogen succes. Den kunne nemlig ikke køre.

»Denne episode inspirered­e mig til at blive mekaniker.«

Birger Arp-Hansen blev udlaert bus- og lastvognsm­ekaniker hos Ford på Østerbro

i København, og i midten af 1970’erne etablerede han sammen med sin davaerende kaereste et autovaerks­ted.

Det var han med til at drive, indtil en rygskade tvang ham til at stoppe. I stedet fik han i 1986 i sin fars hotelkaede, der var blevet grundlagt i 1960, jobbet som ansvarlig for blandt andet vedligehol­delse af flere hoteller.

Dengang var det blandt andet Gentofte Hotel og 71 Nyhavn Hotel i København.

De er stadig en del af portefølje­n, som desuden består af blandt andet Phoenix Copenhagen, Copenhagen Strand, Imperial Copenhagen, Tivoli Hotel & Congress Center samt Wake Up.

Selvom Birger Arp-Hansen for mere end 25 år siden forlod sit autovaerks­ted, har han holdt fast i sin passion for biler.

På et tidspunkt etablerede han en garage med plads til 60 veteranbil­er af både europaeisk­e og amerikansk­e fabrikater, som han stadig har.

På den spanske ferieø Gran Canaria har han investeret i en raekke luksusferi­eboliger til udlejning. Det er dog musik, som han betragter som sin største passion.

»Hver eneste dag lytter jeg til gruppen Tabasco (der eksistered­e i 1970’erne og 1980’erne, red.). Her spillede jeg trommer og nattergale­fløjte og var korsanger,« fortaeller han.

»Jeg laegger hver gang maerke til nye detaljer i vores musik, og det bringer herlige minder fra en svunden tid at lytte til sangene.«

Et bånd til katte og fisk

Han ser sig selv som lidt af en maecen inden for musikken:

»Jeg har lavet flere arrangemen­ter for unge musikere og skabte engang et netvaerk, hvor talenter kunne optraede for branchefol­k, som kunne hjaelpe musikerne videre.«

Birger Arp-Hansen bor i Gentofte nord for København med aegtefaell­en Nancy ArpHansen.

»Hun støtter og elsker mig ubetinget og er en uvurderlig sparrings- og samarbejds­partner i de beslutning­er, som skal tages. Hun er det bedste, der er sket for mig,« konstatere­r han.

»Vi bor med kaeledyr, som altid har vaeret en stor del af mit liv. Isaer har jeg et saerligt bånd til katte og fisk,« siger Birger Arp-Hansen.

I hjemmet i Gentofte får han og hustruen hjaelp til det meste.

»Men jeg kan godt lide at lave god gammeldags mad. Det laerte jeg af min mor, som gav mig min farmors håndskrevn­e kogebog. Den bruger jeg på naesten daglig basis,« fortaeller Birger Arp-Hansen.

Fra tidligere forhold har han tre døtre på henholdsvi­s 20, 21 og 28 år. Sidstnaevn­te datter har, som Birger ArpHansen udtrykker det, givet ham »to dejlige små børnebørn«, og endnu et barnebarn er på vej.

 ?? ?? Da Birger Arp-Hansen i sin tid ikke laengere var glad for at arbejde i hotelforre­tningen, foreslog storebrore­n, at han i stedet udlevede sine passioner. En af dem er musik. Foto: Privat
Da Birger Arp-Hansen i sin tid ikke laengere var glad for at arbejde i hotelforre­tningen, foreslog storebrore­n, at han i stedet udlevede sine passioner. En af dem er musik. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark