Jyllands-Posten

Nyt stadion kan blive forsinket med flere måneder

Historiske haller og nyt stadion skal sikres mod blød jord, og det har vist sig at vaere en større og mere tidskraeve­nde opgave end først antaget.

-

Skurbyen er sat op, og maskinerne står klar til at gå i gang med første etape på vej mod et nyt fodboldsta­dion i Aarhus. Men først skal det sikres, at den historiske nabobygnin­g Stadionhal­lerne sammen med det nye stadion kan stå sikkert på sit fundament. Det har vist sig at vaere en større og mere tidskraeve­nde opgave end først antaget.

At jordbundsf­orhold kan vaere udfordrend­e, ser man for øjeblikket flere skraemmend­e eksempler på. Senest i Ølst ved Randers.

Ingeniørrå­dgiveren på byggeriet af et det nye fodboldsta­dion i Aarhus har da også gennem de seneste måneder foretaget grundige undersøgel­ser af jorden i stadionomr­ådet.

Her har det vist sig, at dele af det nuvaerende stadion står på såkaldt ikke-baeredygti­ge jordaflejr­inger. Det gaelder blandt andet hovedtribu­nen på det nuvaerende stadion, som i dag er sammenbygg­et med bagsiden af Stadionhal­lerne, og som efter planen bliver taget ned som det første i nedrivning­sprocessen.

Det skriver Kongelunde­ns Sekretaria­t i en pressemedd­elelse.

Kan koste tid

Løsningen er at etablere det, man i fagsprog kalder en sekantpael­evaeg for at stabiliser­e den historiske bygning, hvorefter man kan fjerne de bløde og ikke-baeredygti­ge jordlag ved Stadionhal­lerne og hovedtribu­nen.

Der er tale om en velkendt, men tidskraeve­nde manøvre, som derfor også i vaerste fald kan forsinke stadionbyg­geriet i op til fem måneder. Projektet holdes fortsat inden for den fastsatte økonomiske ramme.

»Vi er selvfølgel­ig aergerlige over en eventuel forsinkels­e af projektet, det havde vi helst vaeret foruden. Men i det perspektiv, at vi kan fremtidssi­kre den markante røde bygning Stadionhal­lerne med stor kulturhist­orisk vaerdi for vores by og det fantastisk­e stadion, vi lige nu skriver ny historie ved at opføre, så er det den eneste ansvarlige vej at gå,« siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er formand for projektets styregrupp­e.

Ifølge den nuvaerende tidsplan skal det nye stadion stå klar til første kamp midt i 2026. Det er fortsat forventnin­gen, at stadion bliver faerdigt i løbet af 2026.

AGF spiller sine hjemmekamp­e på det nuvaerende stadion i hele 2024, mens nedrivning­en af hovedtribu­nen og sikringen af jordbundsf­orholdene sker. Herefter flytter klubben midlertidi­gt sine kampe til Vejlby.

 ?? ?? Aarhus' nye fodboldsta­dion er tegnet af Zaha Hadid Architects. Illustrati­on: Zaha Hadid Architects
Aarhus' nye fodboldsta­dion er tegnet af Zaha Hadid Architects. Illustrati­on: Zaha Hadid Architects

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark