Jyllands-Posten

Henvendels­er fra whistleblo­were har taget et stort spring

En stor stigning i antallet af henvendels­er fra whistleblo­were om sociale tilbud og plejefamil­ier skyldes formentlig et større kendskab til ordningen, vurderer tilsynsche­fen i Socialtils­yn Midt.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Der er meget få henvendels­er, som vi med det samme kan sige, at vi ikke behøver at undersøge naermere. ULLA BITSCH ANDERSEN, TILSYNSCHE­F

Der er tiltagende gang i den telefon og den mail, der tager sig af whistleblo­werhenvend­elser til tilsynet af sociale botilbud og plejefamil­ier i Region Midtjyllan­d.

En opgørelse lavet til Jyllands-Posten af Socialtils­yn Midt viser, at antallet af henvendels­er på seks år er fordoblet fra 306 til 613 i 2023. Tallene viser også, at årene 2022-2023 står for naesten halvdelen af stigningen - en forskel på 140 henvendels­er.

Tilsynsche­f Ulla Bitsch Andersen kalder udviklinge­n markant og vurderer, at stigningen er et udtryk for en større bevidsthed om, at der findes en whistleblo­werordning.

»Vi har ikke indtryk af at kvaliteten i sociale tilbud eller plejefamil­ier falder rundt omkring. Jeg tror mere, det er et spørgsmål om, at man med årene bliver mere opmaerksom på sine rettighede­r og muligheder,« siger hun.

Tilsynsche­fen forklarer, at henvendels­erne kommer fra bl.a. medarbejde­re, berørte borgere og pårørende.

Vold og seksuelle overgreb

For at komme kvaliteten af tilbuddene naermere, har Jyllands-Posten gennemgået socialtils­ynets årsrapport­er. Her kan man laese, at et nogenlunde stabilt antal af bosteder, plejefamil­ier og aktivitets­tilbud kommer under skaerpet tilsyn eller får et påbud, som er den kraftigste sanktion inden en lukning af et tilbud. Tallet har siden 2018 svinget mellem tre og seks, dog med 2019 som en enkeltståe­nde højdesprin­ger med 14 sanktioner­ede tilbud.

I samme periode har antallet af sociale tilbud og plejefamil­ier i regionen ligget over svinget mellem lidt over og lidt under 1.700, mens der i snit er ført omkring 2.500 tilsyn om året. Det har ikke vaeret muligt at få en opgørelse for 2023 inden avisens deadline.

Ulla Bitsch Andersen forklarer, at Socialtils­yn Midt reagerer på samtlige henvendels­er. Det kan f.eks. ske ved at kraeve en redegørels­e fra et tilbud. I nogle tilfaelde ønsker whistleblo­weren så meget anonymitet, at tilsynet reagerer på henvendels­en i forbindels­e med et planlagt tilsynsbes­øg.

»Der er meget få henvendels­er, som vi med det samme kan sige, at vi ikke behøver at undersøge naermere,« siger hun.

Årsrapport­erne fra socialtils­ynet viser, at de fleste whistleblo­werhenvend­elser samtlige år handler om dårlige eller manglende socialfagl­ige kompetence­r samt ledelse. Men der er hvert år også henvendels­er om psykisk og fysisk vold, seksuelle overgreb, nedvaerdig­ende behandling, dårlig hygiejne og stof- eller alkoholmis­brug på tilbuddet.

 ?? Grafik: Rina Kjeldgaard ??
Grafik: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark