Jyllands-Posten

Står forventnin­gerne i vejen? Skal maend spise røde bøffer og kvinderne bruge og smide vaek?

På museet Køn laerer man virksomhed­er, hvordan de skal favne unge zoomere, der finder det helt naturligt at have en offday, hvor de ikke kommer på arbejde. Med en ny udstilling vil man samtidig gøre os alle klogere på, hvad køn og kultur har med klima at

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Ja, vel skal man lige traekke vejret, når den unge medarbejde­r ringer fra morgenstun­den og melder fra til dagens arbejde, for »jeg har den ikke lige i dag«. Men Pernille Taagaard Dinesen maner til ro og mener, at man ikke bare skal omfavne det, men også forstå det.

»For hvad er det egentlig, de taler ind i? Hvad siger det om vores eget arbejdsliv? Er det i bund og grund et udtryk for en praestatio­nskultur, hvor de får at vide, at de skal vaere 100 pct. på, for ellers er de ikke noget for denne arbejdspla­ds?« spørger hun, der er direktør på Køn – Gender Museum Denmark i Aarhus.

I stedet for at sukke mener hun man skal se på, hvilke vaerdier der bliver bragt i spil af generation Z – den unge gruppe, som også bliver kaldt zoomerne, og som er født mellem 1995 og 2010 og stille og roligt begynder at gøre deres indtog på arbejdsmar­kedet.

»Er det mod til at sige fra? Eller forventer man for meget som leder? Eller har de set deres egne foraeldre knokle røven ud af bukserne, komme traette hjem og ikke have overskud til dem, da de var små? Er det et udtryk for, at sådan en foraelder gider de i hvert fald ikke vaere?«

»Z-forstyrrel­sen«

Man kan lige så godt tage dem til sig, mener den 48-årige direktør og taler om »Z-forstyrrel­sen«, fordi de unges tilgang forstyrrer andre generation­er, som er opdraget til noget andet:

»De er på spil derude i en grad, som gør, at man som virksomhed er nødt til at genopfinde sig selv, sin lederrolle og det strukturel­le apparat omkring medarbejde­rne, bl.a. når det gaelder fleksibili­tet.«

Derfor har museet sat et nyt samarbejde med erhvervsli­vet i gang gennem en raekke workshops, som virksomhed­er kan købe, hvor der undervises i, hvordan man kan udvikle en større bevidsthed om og et godt samarbejde med generation Z.

»Alle generation­er har bragt en revolution med sig og er lykkedes med at ombøje det, foraeldren­e gjorde. De bringer en ny måde at vaere mennesker på op til overfladen. Det er det, vi tager fat på gennem mentaliser­ing, altså at vi med kulturhist­orien får virksomhed­erne til at forstå, hvad det er, at generation Z-medarbejde­rne egentlig siger, når de siger, at de går hjem, fordi klokken er tre,« siger Pernille Taagaard Dinesen.

»Meningen er ikke at fortaelle, at generation Z har svaret på alting. men vi er nødt til at forstå, hvad de siger. Og det er jo os selv, der har opdraget dem. Så når nu vi synes, at de har et veludvikle­t sprog for at sige fra og give udtryk for følelser: ”Jeg er traet, jeg har ikke lige lyst”, er det, fordi vi har spurgt dem om det, siden de kunne tale: ”Hvad føler du? Hvad har du lyst til? Hvad vil du? Hvad vil du ikke?”«

Måske er deres budskab vaerd at lytte til, mener Pernille Taagaard Dinesen.

»Måske er det sundt nok ikke at arbejde 80 timer om ugen Måske er det sundt nok at give udtryk for, at jeg har en offday: Please, giv mig den fleksibili­tet, der skal til, så jeg kan vaere 110 pct. til stede i morgen.«

Workshoppe­n om generation Z er den første i en raekke af planlagte projekter, som skal øge museets raekkevidd­e ud af huset. De naeste bliver med fokus på feministis­k ledelse, bias i rekrutteri­ng, diversitet, sprog på arbejdspla­dsen samt baeredygti­ghed.

Kønnede fortaellin­ger

Lige nu er fokus på Køn dog på en ny saerudstil­ling om køn, kamp og klimakrise, ”How dare you – Køn, kamp og klimakrise”, som åbner fredag.

Udstilling­en saetter fokus på klimakrise­n som en kønskrise og på visioner for omstilling, som ofte har rødder i den kønnede kulturhist­orie, hvor omsorg for andre og planeten historisk set er blevet opfattet som saerligt feminint.

»Den skitserer sammenhaen­gen mellem vores køn, vores kønnede kultur og klimaet. Vi viser, at når vi har tillagt det et maskulint udtryk at køre i store biler, spise røde bøffer og flyve Jorden rundt, har det et aftryk. På samme måde har det et aftryk, når vi har tillagt, at det er saerligt feminint at skifte sin garderobe, bruge engangsser­vice, bruge og smide vaek,« fortaeller hun.

»Vi spørger, hvorfor vi har handlet, som vi har gjort, og vil have folk til at reflektere over, hvorfor det kan vaere svaert at aendre adfaerd til fordel for klimaet.«

I udstilling­en refereres der til Nordisk Ministerrå­ds rapport ”Climate, Gender and Consumptio­n” fra 2022, som godtgjorde, at maend som gruppe udleder mere CO2 end kvinder, forholder sig mere skeptisk til klimaforan­dringer og er mindre tilbøjelig­e til at aendre adfaerd af hensyn til klimaet. Kvinder derimod bekymrer sig ifølge rapporten generelt mest om klimaforan­dringer, men laegger samtidig flest penge i tekstilind­ustrien og har historisk set brugt flest engangsmat­erialer.

»Det viser, at der er nogle mønstre for, hvilke vaerdier og forventnin­ger vi tillaegger hinanden, som er vaerd at dykke ned i,« siger museumsdir­ektøren.

»Derfor er udstilling­en både et tilbagesku­ende og et nutidigt blik på, hvordan vores køn har praeget vores tilgang til jordkloden. Derfor er den også en opfordring til at standse op og så holde det her spejl op over for hinanden og sige, at hvis vi ønsker at gøre noget på en ny måde, skulle vi måske starte

Hvorfor tager vi ikke igen ejerskab på at genbruge? Taenke baeredygti­gt. Forbrugsmø­nster er en konstrukti­on, vi har skabt. PERNILLE TAAGAARD DINESEN, DIREKTØR, KØN – GENDER MUSEUM DENMARK I AARHUS

med at tillaegge det feminine og det maskuline nye vaerdier.«

Klima og genbrug

Udstilling­en peger både på globale forskelle samt på efterkrigs­tiden herhjemme, hvor genbrug var udbredt.

»Hvorfor tager vi ikke igen ejerskab på at genbruge? Taenke baeredygti­gt. Forbrugsmø­nster er en konstrukti­on, vi har skabt,« mener Pernille Taagaard Dinesen.

»Udstilling­en peger tilbage i oplysnings­tiden, hvor man sagde, at natur primaert er det feminine, fordi det er det vilde, det irrationel­le og det hysteriske, mens kultur er det mandlige, det rationelle: fornuft, orden, struktur og vaekst. Men for mig at se skal vi turde vaere sårbare, også selv om vi ikke har de tal eller de svar på klimaforan­dringer, der skal til. Vi skal dele vores erfaringer undervejs i vores eksperimen­ter, og det er denne udstilling en best case på.«

Med de ord er vi tilbage til hendes overordned­e ambition med museet Køn, siger hun:

»Det er at kalde folk op af kløfterne: Lad os prøve at saette os ned sammen og finde ud af, om vi har noget at give hinanden i al vores uenighed. For det gaetter jeg på, at vi har.«

 ?? ?? Den 48-årige Pernille Taagaard Dinesen tiltrådte den 1. august som direktør på museet Køn, som blev grundlagt i 1982 og dengang hed Kvindemuse­et. Foto: Casper Dalhoff
Den 48-årige Pernille Taagaard Dinesen tiltrådte den 1. august som direktør på museet Køn, som blev grundlagt i 1982 og dengang hed Kvindemuse­et. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark