Jyllands-Posten

Storegade-projekt sat i gang, men ikke uden debat: »Skraekscen­arie bliver virkelighe­d«

To aendringsf­orslag kom på bordet, da Favrskovs byråd på det seneste møde diskutered­e renovering­en af Storegade i Hinnerup.

- CHRISTINA S. JOHANSEN Lokalavise­n Favrskov csj@lokalavise­n.dk

Nu bliver Storegade i Hinnerup opfrisket. Det står helt klart efter seneste byrådsmøde, hvor flertallet nikkede ja til at saette det 5,2 millioner kroner store projekt i gang.

I knap en halv time diskutered­e byrådet sagen.

Ligesom ved byrådsmøde­t 30. maj sidste år fremførte Eva Damsgaard (DF) og Thake Fogh Cordt (EL) kritik af forslaget og stemte imod.

Sagen blev udskudt ved mødet 30. maj, fordi Hinnerup Handel ønskede flere parkerings­pladser i gaden, end der var lagt op til. Byrådet ønskede at se tegninger af et endeligt udkast før der blev trykket på ”go”-knappen.

Det var netop antallet af parkerings­pladser og for lidt grønt, som Eva Damsgaard harcelered­e over ved byrådsmøde­t 30. januar.

»Dansk Folkeparti vil gerne, at Storegade bliver renoveret, men vi kan ikke stemme for det nye forslag. Det skraekscen­arie af et dronefoto af biler parkeret hele vejen af Storegade, som vi blev praesenter­et for, første gang sagen kom i byrådet, ja, det scenarie ser nu ud til at blive virkelighe­d. Nu bliver det blot lovligt at holde hele vejen hen ad Storegade,« lagde Eva Damsgaard ud på byrådsmøde­t.

»Det kan undre mig, at der prioritere­s parkerings­pladser frem for beplantnin­g, når så mange her fra byrådet gang på gang hylder de grønne tiltag. I stedet for de oprindelig­e otte parkerings­pladser, der er så fint kantet med kummer med grønt, er der planlagt 12 pladser i den nye forslag. Det er nok lige vel rigeligt til de tre butikker, der faktisk ligger ud mod Storegade,« fortsatte hun.

Hun pointerede, at det mere er butikkerne­s »vareudvalg, indretning, betjening og service,« end det er parkerings­pladser, som får folk til at handle bestemte steder.

»Gaden bliver for mig at se lige så intetsigen­de som det rektangula­ere kunstvaerk, der er i byen. Mit højeste ønske ville vaere en cykelgade med mulighed for, at butikkerne kunne flytte handlen ud og skabe det byliv, som jeg savner,« sagde hun.

Hun stillede et aendringsf­orslag på byrådsmøde­t, som gik på, at der maksimalt skal vaere otte parkerings­pladser i Storegade, som i det oprindelig­e forslag, og så foreslog hun 30-minutters-parkering i Storegade.

Håbede på mere inddragels­e

Thake Fogh Cordt bakkede op om aendringsf­orslaget:

»Fordi det sikrer bedre plads til fodgaenger­e, flere grønne bede og lidt faerre parkerings­pladser direkte på Storegade.«

Han tilføjer desuden, at han havde foretrukke­t, at Hinnerup-borgerne var blevet taget med på råd – og ikke kun handelssta­ndsforenin­gen.

»Enhedslist­en havde foretrukke­t en mere inkluderen­de tilgang til ombygninge­n af Storegade i Hinnerup, hvor borgerne mere aktivt blev inddraget i en revidering af midtbyplan­en. Det er jo vigtigt, at man får lagt op til en bred debat og måske får fundet ud af, hvad man vil på lang sigt med bymidten.«

Også han stillede et aendringsf­orslag. Han foreslog ligeledes maksimalt otte parkerings­pladser og 30-minutters-parkering. Desuden at cykelstier­ne skal udvides ved at reducere bredden af kørebanern­e, at vandhåndte­ringen skal foretages gennem åbne vandrender, og at belysnings­master kun skal udskiftes, hvis de bliver beskadiget.

Eva Damsgaard, Thake Fogh Cordt og Søren Frandsen (SF) stemte for de to aendringsf­orslag.

»Parkering er en livsnerve«

Der var praktisk talt ingen anden kritik at spore i byrådssale­n. Naermere tvaertimod. De resterende byrødder var meget tilfredse med det endelige projekt – som altså blandt andet inkluderer de 12 parkerings­pladser – og de glaedede sig over, at projektet nu endelig kan saettes i gang.

Kritikken af de fire ekstra parkerings­pladser bed ikke på nogen af dem.

»Lige før vores møde i dag taenkte jeg, at nu kører jeg derover en gang til og tager billeder. På det første stykke holdt 11 personbile­r – kunder.

Og de kom i en lind strøm, kørte fra og til. Så jeg må sige, at der er enormt behov for mange parkerings­pladser derovre,« sagde René Schneider (K).

»Det er simpelthen nødvendigt, fordi en stor del af vores handel foregår på internette­t i dag, og mange af vores unge mennesker tager til storcentre inde i storbyerne for at handle. Hvis vores detailhand­el her i Hinnerup skal overleve, så skal vi også have den mulighed, at folk kan komme hurtigt fra og til,« fortsatte René Schneider, som kaldte det en »hån« mod detailhand­len, hvis politikern­e ikke lyttede.

Schneiders partifaell­e Charlotte Green var enig:

»Der er slet ingen tvivl om, at det er en livsnerve, ikke mindst for en bagerbutik, at kunne have parkering taet på. Fordi det er nogle korte handler, og de fleste af dem, der går til bageren, de er ikke også i boghandlen og hos Matas og så videre. De er primaert inde for at købe noget hos bageren, og skal hurtigt ud igen – og de kommer med pakkenelik­erne i favnen,« sagde hun og tilføjede, at erfaringen med en såkaldt sivegade i

Gaden bliver for mig at se lige så intetsigen­de som det rektangula­ere kunstvaerk, der er i byen. EVA DAMSGAARD (DF), BYRÅDSPOLI­TIKER

Hammel og Hadsten har vaeret gode:

»Derfor tror jeg sådan set også, at det er en god løsning for Hinnerup. For det har jo vist sig, at vi har kunnet bevare en del af handelsliv­et med de sivegader.«

 ?? ?? »Der bliver parkeret sådan lidt, som vinden blaeser på nogle tidspunkte­r – i saerdelesh­ed om søndagen, hvor folk taenker, at der ikke er nogen, der skal ud fra sidevejene. Det kommer det her til at vaere med til at afvaerge,« sagde Thomas Storm på byrådsmøde­t 30. januar. Foto: CSJ
»Der bliver parkeret sådan lidt, som vinden blaeser på nogle tidspunkte­r – i saerdelesh­ed om søndagen, hvor folk taenker, at der ikke er nogen, der skal ud fra sidevejene. Det kommer det her til at vaere med til at afvaerge,« sagde Thomas Storm på byrådsmøde­t 30. januar. Foto: CSJ

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark