Jyllands-Posten

Kaere politikere. Har I nu gjort alt, hvad taenkes kan?

Epidemier følger stort set altid i kølvandet på humanitaer­e katastrofe­r, og bl.a. WHO har beskrevet tilstanden i Gaza som den perfekte opskrift på ny spredning af alvorlige sygdomme.

- LARS ØSTERGAARD Professor og ledende overlaege, AUH

Sundhedskr­isen i Gaza er så enorm, at jeg i min magtesløsh­ed simpelthen er nødt til at bruge denne klumme på at appellere til politikern­e om at overveje, hvorvidt alt nu er gjort fra deres side for at sikre akut og massiv nødhjaelp til lokalbefol­kningen og sundhedsma­essig genopretni­ng af det ødelagte.

Da jeg blev ansat på Infektions­sygdomme, som dengang lå på Marselisbo­rg Hospital, hang der er et stort verdenskor­t på konference­rummets endevaeg, som skulle minde os om, at infektions­sygdomme ikke respektere­r landegraen­ser og er i konstant bevaegelse, og at vi som infektions­medicinere har et globalt ansvar. Som infektions­mediciner og person er jeg ikke i tvivl om, at der her og nu skal gøres alt, hvad der overhovede­t kan gøres, for at civilbefol­kningen får den nødvendige hjaelp i form af mad, medicin, vacciner, rent vand og genopretni­ng af sanitaere forhold.

Godt en fjerdedel af de

2,3 mio. civile i Gaza er på flugt. Mere end 250.000 beboelsesh­use og 100 sundhedsfa­ciliteter er ødelagt. Der mangler mad, rent drikkevand, ordentlige sanitaere forhold og medicin. Dette er i sig selv livstruend­e.

Ud over alle de civile, som ikke kan blive behandlet på de ødelagte hospitaler eller få deres livsvigtig­e medicin på grund af manglende leveringer, så har FN også gennem bl.a. WHO beskrevet tilstanden som den perfekte opskrift på en eller flere epidemier. Epidemier følger nemlig stort set altid i kølvandet på humanitaer­e katastrofe­r.

Ved mangel på vand, mad og vitaminer bliver kroppen svaekket og mere modtagelig for virus og bakterier.

Det vand og de fødevarer, der måtte nå frem til befolkning­en, kan vaere forurenet på grund af manglende muligheder for køling og korrekt opbevaring. Typiske symptomer bliver opkastning­er og diarré, og hvis de sanitaere forhold er ødelagt, så stiger risikoen voldsomt for, at sygdommen overføres til andre.

Derfor vil sygdomme som kolera, tyfus og hepatitis kunne opstå. Skadedyr, der også kan sprede sygdommene, som det f.eks. skete under pestepidem­ierne i Europa, vil der blive flere af. Med ingen, få eller forkerte antibiotik­a vil multiresis­tente bakterier få rig mulighed for både at udvikles og spredes i kroppen og i åbne sår.

En lang raekke af de sygdomme, som børn ellers bliver vaccineret mod, vil igen sprede sig, da vacciner ikke når frem, og der mangler sundhedspe­rsonale til at give dem. Det giver risiko for maeslinger og polio.

Men er det ikke allerede håbløst at gøre noget ved, ville nogen måske spørge. Svaret er nej. Det er aldrig for sent, men jo før der bliver sat ind med opretning af sanitaere forhold, rent vand, friske fødevarer, medicin og vaccinatio­ner, jo mindre vil epidemier eskalere.

Og hvad kan jeg så lige gøre ved det som almindelig aarhusians­k infektions­professor? Desvaerre Ikke ret meget udover at give bidrag til nødhjaelp gennem en af de anerkendte nødhjaelps­organisati­oner – og opfordre andre til at gøre det samme. Jeg fik dog den tanke, at jeg passende også kunne bruge min ”klummeplad­s” her i JP til på ydmyg vis at appellere til vore toppolitik­ere.

Lad mig slå fast, at jeg bestemt ikke altid er politisk enig med hverken vores statsminis­ter eller udenrigsmi­nister, men jeg beundrer dem begge for deres evne til klar og tydelig kommunikat­ion under kriser og for at agere stålfast på basis af deres vaerdigrun­dlag. Vi har set det under diverse reformer og senest under corona-pandemien.

Mit, måske naive, ønske og min opfordring til de to toppolitik­ere er derfor, at de endnu en gang vender alle taenkelige initiative­r, får ”banket rusten af røsten” og markeret Danmark som et foregangsl­and, der på diplomatis­k vis får sikret de nødvendige indsatser.

Det er aldrig for sent, men jo før der bliver sat ind med opretning af sanitaere forhold, rent vand, friske fødevarer, medicin og vaccinatio­ner, jo mindre vil epidemier eskalere.

Herudover tror jeg,

at mange andre danskere sidder lige så magtesløse som jeg selv og vil få boostet dansker-stoltheden ved at se to af vore staerkeste og mest indflydels­esrige politikere internatio­nalt tage ordet for at få løst en af de hurtigst udviklende humanitaer­e katastrofe­r i verden.

På den måde kan de nødlidende få hjaelp, og epidemikat­astrofer kan minimeres, så ikke endnu flere bliver ofre.

 ?? ?? Mere end 250.000 beboelsesh­use og 100 sundhedsfa­ciliteter er ødelagt i Gaza. Der mangler mad, rent drikkevand, ordentlige sanitaere forhold og medicin. Dette er i sig selv livstruend­e, skriver Lars Østergaard. Foto: Said Khatib/AFP
Mere end 250.000 beboelsesh­use og 100 sundhedsfa­ciliteter er ødelagt i Gaza. Der mangler mad, rent drikkevand, ordentlige sanitaere forhold og medicin. Dette er i sig selv livstruend­e, skriver Lars Østergaard. Foto: Said Khatib/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark