Jyllands-Posten

Fastelavns­bollen er et sidste levn fra dengang, vi fastede

Oprindelig­t betød fasten, at såvel gejstlige som menigmand i den danske befolkning var underlagt årligt at faste i 180 dage – altså halvdelen af året. Selv for kongen gjaldt det – men eliten fandt et smuthul.

- KLUMME BETTINA BUHL

Var det i januar, jeg så de første fastelavns­boller? Jep … de er vel ankommet og har tiltrukket sig danskernes opmaerksom­hed med deres farverige glasur. Spis – for pokker. SPIS!

Danskerne elsker madtraditi­oner – og vi trodser gerne slankekure og kolesterol­tal for at saette taenderne i de mangfoldig­e udgaver af en bolle.

For at forstå fastelavns­bollens betydning for dansk madkultur er det nødvendigt at se på dens oprindelig­e funktion, hvilket kraever, at vi ruller historien tilbage til der, hvor vikingetid­en slap, og den tidlige middelalde­r tog sin begyndelse.

Med kristendom­mens indførelse fulgte tillige et saet afholdsreg­ler for verdslig nydelse. Det betød, at man på udvalgte tidspunkte­r måtte afstå serveringe­r med bl.a. kød og udelukkend­e indtage brød og grød. Praesterne opfordrede tillige til seksuel afholdenhe­d. Ved at afstå verdslig nydelse og møde fastende til kirkens gudtjenest­er var krop og sjael beredte til at modtage de religiøse budskaber. En forudsaetn­ing for at opnå den ultimative ”renhed” var bl.a. at indtage messens nadver som dagens første måltid.

Som udgangspun­kt betød

fasten, at såvel gejstlige og kongelige som menigmand i den danske befolkning var underlagt årligt at faste i 180 dage – altså halvdelen af året. Fasten faldt på udvalgte dage – typisk onsdage og fredage. Desuden afholdtes faste over flere sammenhaen­gende perioder f.eks. i ugerne frem til jul og påske.

Man kunne desuden pålaegges et par ekstra fastedage, såfremt man havde gae

MADKASSEN kirkens synderegis­ter. Børn og syge var dog undtaget fra disse regler og fritaget for faste. Fasten op til årets sørgeligst­e dag langfredag kaldtes for langfasten. Man fastede således i 40 dage som en påmindelse om Jesu lidelser i ørkenen. Når man nu skulle lide afsavn så laenge, festede folk i dagene op til fasten.

Det handlede om at tage afsked med alt det, som gav velbehag, og det gjorde man med manér – denne fest kaldtes for fastelavn. Serveringe­rne til denne fest bestod af rigeligt kød og hvedebrød, ofte udformet som boller.

Hvorledes fasten blev etableret og i praksis blev udøvet i Danmark vides ikke med sikkerhed. Historiker­e har peget på, at fasten allerede var en realitet i det sene 1000-tal. Det fortaelles, at Knud 4., Knud Svendsen (Knud den Hellige), som var konge i perioden 1080-1086, praktisere­de fasten, hvilket gjorde ham noget upopulaer blandt den danske befolkning. På fastedage skulle kongen ifølge AElnoth, som var munk i Sankt Knuds Kloster, indtage vand og tørt brød med salt, mens han tilbød folk af laveste rang en mere eksklusiv servering.

I løbet af den tidlige middelalde­r indførtes en mere lempelig form for faste – den såkaldte fyrme, som tillod grøntsager og fisk. Kød fra pattedyr og fjerkrae var stadig no-go, men aeg og maelk, herunder smør, blev accepteret. Lempelsern­e kan ses som en tilpasning til de råvarer, som var at finde i stort set alle danske husholdnin­ger.

Behovet for landets elites til jaevnligt at søge dispensati­on for de strenge fasteregle­r var med til at regulere og tilpasse de såkaldte forbudte ingrediens­er for med tiden kun at omhandle kød. Historiker­e har peget på, at den katolske kirke ligefrem kunne tjene penge på at give landets elite dispensati­oner og tillade maelk og smør, ligesom man tillod folk at betalte sig fra at lade andre faste for sig.

Som oftest var det de fattige, som ”sponsorere­t” af landets bedre bemidlede aftjente fasten – selvfølgel­ig mod klingende mønt. Kunne man tale om win-win-situation? I hvert fald gav det landets fattige råd til at indkøbe de ”lovlige” fødevarer og derved opnå en sjaelden maethed.

Benyttede man sig af ”stedfortra­ederordnin­gen”, kunne den dårlige samvittigh­ed mod at betale sig fra fasten opvejes af den almisse, som man tilbød de fattige. Om vor Herre bifaldt beregninge­n, fandt man desvaerre først ud af, når man drog sit sidste suk, for i mødet med Skt. Peter foran himlens port blev ens sjael vejet: entré eller ned til et evigt liv i helvedes flammer.

Det blev den tyske teolog Martin Luther, der blev kendt for sin rolle i landets officielle afskaffels­e af den romerskkat­olske kirke og derved også af fasten. Med reformatio­nen i 1536 og etablering­en af den evangelisk­lutherske kirke blev fasten en frivillig foranstalt­ning. Den protestant­iske kirke opretholdt dog de såkaldte bedeog bodsdage, og her var det skik at møde op fastende til gudtjenest­e, hvor al ”verdslig forfaengel­ighed” var aldeles forbudt.

Da man ikke laengere fastede, blev fastelavn med tiden en årstidsfes­t, som i det gamle bondesamfu­nd markerede optakten til et nyt arbejdsår for bonden i mark og have.

Da man ikke laengere fastede, blev fastelavn med tiden en årstidsfes­t, som i det gamle bondesamfu­nd markerede optakten til et nyt arbejdsår for bonden i mark og have.

må man sige, at datidens faste i en selvforsyn­ende husholdnin­g faldt meget belejligt. Perioden fra midten af februar til det tidlige forår var det tidspunkt på året, hvor man var allermest udfordret – det kraevede en madmor med overblik og mod til at disponere over fadeburets formåen. Som udgangspun­kt blev der igennem vinteren og foråret ingen friske forsyninge­r tilført. Fadeburet bestod almindelig­vis af langtidsho­ldbare produkter, hvilket vil sige saltede fisk og kød, tørrede frugstet

Set i bagspejlet

ter og aerter og korn til grød og brødbagnin­gen. Man havde endnu et par kålstokke i haven, og måske var det lykkedes at holde hønsenes aeglaegnin­g i gang, men leverancer­ne var beskedne og ustabile.

Selvom fasten gennem de efterfølge­nde generation­er endte i glemmeboge­n, forsatte de danske husholdnin­ger de kødløse serveringe­r.

De kom i folkemunde til at hedde ”den ugentlige fiskedag” og/eller ”den ugentlige grøddag”. Årsagen skyldes alene et økonomisk hensyn, idet kød blev anset som en tung post på husholdnin­gsbudgette­t.

Lad os bare vaere aerlige: Hvis ikke bagerne gennem udvalget af fastelavns­boller i butiksvind­uerne mindede os om fastelavne­ns komme, ville vi nok glemme denne saerlige skik.

Isaer alle os, der ikke laengere har små børn, som skal ekviperes i kreativ udklaednin­g.

Så derfor: Spis endelig løs, på den måde motiveres bagerne til et mangfoldig­t og festlig udbud, og vi holder vores gode gamle fastelavns­tradition i live.

 ?? ?? Den begyndte egentlig som hvedebrød formet som boller. Men med årene har fastelavns­bollen indtaget alskens udtryk og smagsvaria­nter. Foto: Morten Lau-Nielsen
Den begyndte egentlig som hvedebrød formet som boller. Men med årene har fastelavns­bollen indtaget alskens udtryk og smagsvaria­nter. Foto: Morten Lau-Nielsen
 ?? ?? Madhistori­ker, Det Grønne Museum
Madhistori­ker, Det Grønne Museum
 ?? ?? Den tyske teolog Martin Luther blev kendt for sin rolle i landets afskaffels­e af den romerskkat­olske kirke og derved også af fasten. Med reformatio­nen i 1536 og etablering­en af den evangelisk-lutherske kirke blev fasten en frivillig foranstalt­ning. Foto: Morten Langkilde – Lutherhaus Museum
Den tyske teolog Martin Luther blev kendt for sin rolle i landets afskaffels­e af den romerskkat­olske kirke og derved også af fasten. Med reformatio­nen i 1536 og etablering­en af den evangelisk-lutherske kirke blev fasten en frivillig foranstalt­ning. Foto: Morten Langkilde – Lutherhaus Museum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark