Jyllands-Posten

Jac Nellemann var kun fireogtyve hundredede­le fra drømmen

Jac Nellemann var i 1960’erne og 70’erne blandt de danske stjerner inden for motorsport. Han var taet på debut i Formel 1, men det lykkedes aldrig. Siden kastede han sig over historisk motorsport, og det traekker stadig at komme bag rattet i en historisk

- JENS HØY

Det skal vaere en bane eller en bil, som jeg aldrig har kørt på eller kørt i, hvis jeg skal kunne lokkes ned i en racerbil igen, for hvis der ingen udfordring er, skal jeg ikke deltage. Det er sådan, Jac Nellemann har det, når spørgsmåle­t drejer sig om, hvorvidt han stadig har lyst til at saette sig bag rattet i en racerbil.

Kun de faerreste unge kender Jac Nellemann, men er man gråhåret, er navnet synonymt med en dansk motorsport­skarriere i 60’erne og

70’erne, som gav genlyd også langt uden for Danmark.

I 1976 var Nellemann taet på at komme med i den eksklusive klub af danskere, der har kørt Formel 1, men det glippede blandt andet på grund af en avisstrejk­e, så omtalen udeblev, og Nellemann kvalificer­ede sig inden da heller ikke til starten på Anderstorp Raceway.

»Til det svenske Grand Prix havde vi lejet os ind i RAM-teamet og stillede op i en aeldre Brabham. Men jeg manglede 24/100 sekund i at kvalificer­e mig til starten. Nogle vil måske mene, at jeg har kørt Formel 1, men for mig er det sådan at for at kunne sige, at man har kørt Formel 1, ja, så skal man have holdt på griden og deltaget i starten. Ellers taeller det ikke,« siger han.

Svaret underbygge­r på fornemste vis Nellemanns ry for at vaere en diskret gentleman; både på banen og også udenfor og på erhvervsli­vets scene, hvor han som manden bag Nellemann Group har gjort det så godt, at virksomhed­en med bl.a. import af Kia, MG, Isuzu og Aston Martin i dag taeller omkring 250 medarbejde­re og aktivitete­r i hele Skandinavi­en.

Drømmen om Formel 1 var dog ikke forsvundet med den manglende kvalificer­ing i Sverige i 1976, så Jac Nellemann købte senere en Penske F1-racer med det formål at starte et dansk Formel 1-team. Det lykkedes ikke at få realiseret planerne om et dansk team, og de efterfølge­nde år var der lidt mere stille omkring Jac Nellemann.

Født ind i branchen

Jac Nellemann, som fylder 80 år til april, er barnebarn af Vilhelm Nellemann, der oprindelig åbnede en cykelforre­tning i Randers, men som i 1904 solgte sin første bil og var i 1920’erne både importør og forhandler.

Mange kan sikkert huske DOMI A/S, der i slutningen af 1960’erne var blandt de største i den danske bilbranche takket vaere populaere danskerbil­er såsom Morris Marina, Minor og Mini. I 1976 solgte DOMI over 20.000 biler på det danske marked.

Jyllands-Posten møder Jac Nellemann på hans nyindrette­de kontor hos Copenhagen Historic Grand Prix (CHGP) i Ishøj. Det er her, aktivitete­rne styres fra, og i øjeblikket er man i fuld sving med at planlaegge naeste løb, der finder sted til august ved Bellahøj.

Det første CHGP blev afholdt i 1996 i forbindels­e med Københavns status som kulturhove­dstad i Europa. Dengang kørte bilerne rundt om Christians­borg.

Senere lagde området omkring Faelledpar­ken asfalt til de historiske biler, og i de seneste mange år har Bellahøj vaeret rammen om løbene, hvor bilerne konkurrere­r i forskellig­e klasser inklusive Bentleys fra 1920’erne, Bugattis fra 1930’erne, Jaguarer og Porscher fra 1950’erne samt stribevis af andre historiske racerbiler.

For mig er det sådan at for at kunne sige, at man har kørt Formel 1, ja, så skal man have holdt på griden og deltaget i starten. Ellers taeller det ikke. Jac Nellemann, racerkører og forretning­smand

Taet på stjernerne

Ved det seneste løb var der lige under 40.000 tilskuere, og traditione­n tro opstår der hver gang diskussion om, hvorvidt det er rimeligt at afvikle motorsport i byen med alt, hvad det indebaerer af støj og afspaerrin­ger.

»Her er det vigtigt at holde fast i, at historisk motorsport er det eneste sted, hvor danskerne får mulighed for at komme helt taet på de store danske motorsport­skørere. Det er en kulturbegi­ven

hed, og det er fuldt sammenlign­eligt med, at vi får Tour de France til Danmark. De internatio­nale danske kørere skal have mulighed for at optraede for det lokale publikum,« siger Jac Nellemann, der selv flere gange har kørt CHGP og dystet med både danske og internatio­nale motorsport­sstjerner.

CHGP beskaeftig­er fast en håndfuld medarbejde­re, mens der op til løbet og under selve løbet er omkring 500 frivillige, der sørger for banen og selve afviklinge­n af løbet, der typisk har haft royalt besøg.

»Det er en familiebeg­ivenhed med mange aktivitete­r for børn, og hvor far kan tage hele familien med uden at behøve en undskyldni­ng for at gå til motorsport. Reelt set er der kun et andet løb for historiske biler, der kan måle sig med København, og det er det legendaris­ke løb for historiske biler i Monaco,« siger han.

Når historiske biler i øjeblikket oplever en stigende interesse fra almindelig­e mennesker, haenger det efter Jac Nellemanns opfattelse uløseligt sammen med, at bilerne er så farverige og forskellig­e, også når de deltager i løb.

»Selvom du intet ved om bilerne, så kan enhver med det blotte øje se, hvem der fører, for bilerne er meget forskellig­e i udseende. Dermed er det en fuldkommen modsaetnin­g til moderne

Formel 1-løb, hvor det er svaert at se forskel på bilerne og dermed, hvem der fører,« siger Jan Nellemann.

Verdensmes­ter i historisk Formel Junior

Jac Nellemanns kontor rummer naturligvi­s et skab fyldt med pokaler fra den lange karriere, og i bygningen står også en håndfuld af de biler, der har størst betydning for ham; her fremhaever han selv formelrace­ren Alfa Dana.

Navnet siger nok ikke ret mange danskere noget, men det er en formelrace­r, som en tidligere dansk speedwaykø­rer (Uno Jensen) byggede i 1959.

Der blev blot bygget tre styk, og Jac Nellemanns røde eksemplar har han selv vaeret med til at bygge som 14-årig. Siden har han brugt den i flere historiske løb.

»Selve konstrukti­onen i aluminium med rørgitterc­hassis er helt speciel med stiv bagaksel som en Mercedes-Benz 300 SLR med indvendig bremse og et forhjulsop­haeng fra Morris 1000,« forklarer han.

I 2018 fejrede man Formel Junior-bilernes 60års jubilaeum ved en stribe løb verden rundt, som Jac deltog i, og som han samlet set vandt.

Dermed burde han kunne kalde sig verdensmes­ter i den historiske Formel Junior-bil, men da

klassen på grund af pengemange­l ikke kunne betale et meget stort beløb til FIA for at blive klassifice­ret som verdensmes­terskab, er titlen ikke officiel.

Den slags spiller dog ingen rolle for Jac Nellemann, der for at underbygge historien hiver en pokal ned fra hylden, selvom pokaler og synlig haeder i princippet ikke siger ham ret meget. Det gør derimod sammenhold­et i historisk motorsport og de mange ture kloden rundt for at køre på nye baner.

»Jeg har et princip om, at jeg ikke stiller op på baner, jeg allerede har kørt på. Hvis det skal ske, er det, fordi der er tale om en ny bil, jeg ikke før har prøvet. Jeg skal have en udfordring, for det tjener intet formål blot at køre rundt på en bane; ellers kunne jeg køre hver weekend.«

Konkret betyder det, at Jac Nellemann inden laenge igen saetter kursen mod New Zealand for at køre historisk raes. Som saedvanlig betyder det, at hele familien tager af sted, for sådan har det altid vaeret.

Jac Nellemann har ikke noget praecist tal for, hvor mange biler han har haft gennem tiderne, men af de officielle regnskaber fremgår det, at han i øjeblikket har omkring 20 biler, der officielt er hans personlige – foruden den aeldre Kia Soul, der udgør hverdagens transportm­iddel.

 ?? ??
 ?? ?? Den 79-årige Jac Nellemann møder vi hos Copenhagen Historic Grand Prix, hvor han er i fuld gang med at planlaegge sommerens løb. Foto: Jens Høy
Den 79-årige Jac Nellemann møder vi hos Copenhagen Historic Grand Prix, hvor han er i fuld gang med at planlaegge sommerens løb. Foto: Jens Høy
 ?? ?? Ifølge Jac Nellemann skyldes den nuvaerende stigende interesse for historiske biler blandt almindelig­e mennesker primaert bilernes farverige og unikke karakter, isaer når de deltager i løb. Foto: PR
Ifølge Jac Nellemann skyldes den nuvaerende stigende interesse for historiske biler blandt almindelig­e mennesker primaert bilernes farverige og unikke karakter, isaer når de deltager i løb. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark