Jyllands-Posten

På jagt efter fordelen ved at skifte batteri

Kinesiske Nio har blot en enkelt skiftestat­ion i Danmark. I Sverige er der flere, så vi tog den nyeste model, Nio ET5 Touring, en tur ud for at prøve, hvordan batteriski­fte fungerer i praksis.

- JENS HØY VARBERG

Nio ET5 Touring 100 kWh 333333

Kinesiske Nio har netop indgået en hensigtser­klaering med en raekke andre kinesiske maerker om at benytte Nios skiftestan­dard i kommende modeller, og dermed er der mulighed for, at skifte-teknologie­n bliver mere udbredt end for nuvaerende, hvor det kun er Nios biler, der kan få nyt 90 pct. opladt batteri på cirka fem minutter.

Vi har tidligere prøvet skiftestat­ionen i Slagelse og andre steder i Europa, men det er sket i forbindels­e med et Nio-event, og ved den slags begivenhed­er er der altid teknikere til stede, ligesom det bagvedligg­ende setup er fuldt bemandet og i ’’alarmbered­skab’’.

Vi har derfor til testen af ET5 Touring besluttet at afprøve skiftemuli­ghederne, som de vil tage sig ud, hvis man har købt en Nio.

Prisen er i øvrigt lidt af en elefant i rummet, for med det store batteri står bilen til 637.000 kr., mens man slipper med 517.000 kr., hvis man så lejer batteriet til 2.199 kr. per måned. Det er mange penge.

Ruten er dikteret af de svenske ladestatio­ner, hvorfor vi laegger ud i en morgenkold ET5 Touring 10 km nord for Rådhusplad­sen, og målet er Nios skiftestat­ion ved Varberg i Sverige.

Vaelger man faergen mellem Helsingør og Helsingbor­g, er der ca. 200 km, men vi vil gerne prøve Nios tredjegene­rations skiftestat­ion, som netop er åbnet i udkanten af Malmø, og vores 20 pct. strøm på batteriet svarende til, at der er mindst 25 km i overskud på batteriet ved ankomst, burde vaere rigeligt til at nå over Øresundsbr­oen og frem til skiftestat­ionen.

Ingen varme

Turen skal dog vise sig at blive lidt mere komplicere­t end som så. Allerede efter to kilometers kørsel går bilen i, hvad der hedder ’’Eco Plus’’mode, hvilket bl.a. indebaerer, at man ikke kan afspille nogen som helst medier. Samtidig slår alle muligheder for varme fra, og da temperatur­en udenfor blot er en enkelt plusgrad, må vi afbryde missionen og holde ind ved Clevers nyeste lynlader på Hans Knudsens Plads: Vi fryser ganske enkelt for meget til at fortsaette.

Med iskoldt batteri lader bilen blot med omkring 60 kW, og det tager derfor omkring 25 minutter blot at nå fra ca. 15 til 30 pct., hvilket jeg skønner er nok til at få gang i varmeforsy­ningen.

Af bilens specs skulle ET5 ellers vaere i stand til at lade med op til 125 kW, men det kommer vi ikke i naerheden af på noget tidspunkt af vores test, der straekker sig over mere end 1.000 km.

Efter at have ladet langsomt ved hurtiglade­ren er det tid at fortaelle Nios navigation, at vi påtaenker at skifte batteri i Malmø. Det sker på skaermen, men i bilens navigation­ssystem er der forvirrend­e nok to muligheder for at få Nio-strøm i Malmø. Den ene mulighed er batteriski­fte, men man kan også vaelge Nios nye 500 kW DC-ladere, der står lige ved siden af selve skiftestat­ionen.

Jeg taenker ikke så meget over denne detalje og får via navigation­en valgt, hvad der viser sig at vaere en ’’kø’’ til lynladning og ikke batteriski­ft.

Det betyder, at da vi når frem og endelig finder skiftestat­ionen, er det ikke muligt at skifte. Efter et par telefonsam­taler med Nio-ansatte lykkes det dog at få sendt en såkaldt skifteanmo­dning til bilen, og vi får skiftet batteriet på Nios nyeste version af maerkets skiftesyst­em kaldet version 3. Det sker hurtigt, omkring fire minutter, og så har vi 89 pct. strøm på batteriet og kan fortsaette mod Varberg.

Turen mod skiftet i Varberg indeholder ikke de store overraskel­ser, men vi konstatere­r, at bilens klimasyste­m skiftevis byder på kulde, duggede ruder, lidt varme fra tid til anden og lever overvejend­e sit eget liv i denne avancerede bil.

Bedst saelgende

ET5 Touring er noget så sjaeldent som en elektrisk stationcar. Der er tale om en elegant lav stationcar, hvor Nios signatur i form af Lidar-radar over forruden får køretøjet til at fremstå med sin egen udstråling: Alene den lave højde får bilen til at skille sig ud. Konkurrent­er er der ikke mange af lige nu, men snart er VW ID.7 her som rendyrket stationcar, dog markant mere rummelig.

Undervejs mod Varberg er der god tid til at stifte bekendtska­b med bilens selvkørend­e funktioner, som bedst kan beskrives som for følsomme til virkelighe­dens verden.

Grundlaegg­ende har Nio to niveauer; det første er adaptiv fartpilot med en raekke muligheder for hjaelp til at styre osv. Niveauet over hedder Pilot, og det burde i princippet vaere den mest afslappend­e måde at spole de ca. 170 km frem til Varberg, men på bundlinjen står en bunke assistents­ystemer, der opleves, som om de får alt for mange informatio­ner fra bilens sensorer og kameraer.

Resultatet er motorvejsk­ørsel med små unødvendig­e opbremsnin­ger, mange advarsler og situatione­r, hvor jeg må tage øjnene fra vejen og rode i menuer. Jeg forsøger derfor at gå et niveau ned og vaelge klassisk adaptiv fartpilot (ACC), men det lader sig kun gøre, når bilen holder stille.

ET5 Touring leveres med 75- eller 100-kW-batteri, og testbilen er med det største, mens 4WD altid er standard.

Med 489 hk og 700 Nm i drejningsm­oment er kraefterne massive, men fordelinge­n mellem bilens fire hjul er i den bedste klasse. Selv på meget våde og iskolde veje mestrer bilen at overføre kraefterne elegant og effektivt, og hjul, der spinner, er ikke noget, man kommer til at opleve bag rattet i ET5. Dertil skal laegges et velafstemt styretøj og en retningsst­abil undervogn, der fjedrer harmonisk.

Alt i alt er komforten således i top i bilen, og saedernes indbyggede massage gør en laengere tur til en god oplevelse, selvom betjeninge­n i detaljen lader noget tilbage at ønske. Et godt eksempel er viskernes følsomhed, når det kun regner lidt. Normalt sker den slags via en knap på stilken, men hos Nio synes man, at det er bedre, at du skal at fjerne øjnene fra vejen og bladre i en menu for at vaelge følsomheds­niveau.

Man kan også tale med Nios lille fe, Nomi, der på toppen af instrument­panelet omsaetter dine talte (engelske) kommandoer til f.eks. viskerføls­omhed, massage og varme i både saede, rat og sidespejle.

I laengden bliver det dog traettende at skulle

tale engelsk til hende, og ofte forstår hun stadig ikke din kommando.

Bilen skal vendes

Tiden går hurtig i den komfortabl­e kabine, og vi drejer af E6 for at køre den sidste kilometer til skiftestat­ionen. Bilens navigation har lidt problemer med at finde den korrekte indkørsel, så vi ankommer gennem Teslas store ladestatio­n, og det viser sig, at skiftestat­ionen ligger klemt inde mellem andre ladeoperat­ører, og at bilen skal holde med fronten den rigtige vej, for at systemet selv kan køre bilen ind.

At vi holder i det korrekte område foran skiftestat­ionen, er der ingen tvivl om, men at systemet ikke kan sende en besked om, at vi vender 180 grader forkert, synes maerkeligt.

Løsningen bliver en samtale med endnu en Nio-medarbejde­r, der dog ikke er i stand til at forklare, hvorfor vi ikke får en besked om, at vi kan skifte batteriet. Hun stiller videre til endnu en Nio-medarbejde­r, der forklarer os, at vi skal køre ud og sørge for, at bilens snude peger den rigtige vej. Herefter går porten til stationen op, vi slipper rattet, og bilen bakker korrekt ind. Herefter går skiftet hurtigt, og vupti har vi på ca. fem minutter fået nyt batteri på igen og med 89 pct. strøm på.

Tørstig

På vejen hjem til Danmark stopper vi igen i Malmø og skifter batteri. Denne gang har vi valgt rigtigt i navigation­en, og få kilometer inden vi når frem, får vi besked om, at det er vores tur til at skifte. Det betyder, at vi blot skal parkere i feltet foran skiftestat­ionen og trykke en gang på skaermen; få minutter senere har vi fået friske kraefter i form af et 90 pct. opladt 100-kW-batteri.

Testen af Nio ET5 Touring er ved at vaere omme, og det er tid til at gøre bilens forbrug op, og det lander langt fra den officielle WLTP-vaerdi på 560 km.

Vores test er godt nok sket med temperatur­er omkring 0 grader og en del motorvej med modvind, men gennemsnit­sforbruget ligger så højt, at vi kun når mellem 3-4 km for hver kWh. Dermed er bilens realistisk­e raekkevidd­e langt fra det lovede, og man skal ikke forvente mere end 300 km på en opladning om vinteren.

Med til billedet af en forslugen luksusbil hører, at vi på intet tidspunkt opnåede at kunne lynlade med en fornuftig hastighed og aldrig nåede op på de maksimale 125 kW, som Nio mener, at ET5 Touring kan lade med.

Konklusion

Nio ET5 byder på laekre materialer og godt afstemt undervogn. På papiret er den blandt verdens mest avancerede køretøjer, når det gaelder sensorer og avanceret teknologi. I praksis er systemerne dog for følsomme til virkelighe­dens trafikmøns­ter og skiltning, og i stedet for at vaere en hjaelp til chaufføren bliver ADAS-muligheder­ne til irriterend­e funktioner, som du ender med at slå helt fra. Batteriski­fteteknikk­en virker overbevise­nde, men selvom bilen er lav og glat, er forbruget højt. Og så er der prisen, som for Nios vedkommend­e fortsat synes at vaere meget høj.

 ?? ?? Den veldesigne­nde Nio ET5 Touring foran batteriski­ftestation­en i svenske Varberg. Foto: Jens Høy
Den veldesigne­nde Nio ET5 Touring foran batteriski­ftestation­en i svenske Varberg. Foto: Jens Høy
 ?? ??
 ?? ?? De fleste funktioner kan betjenes ved at tale til Nomi, der er en lille fe, der sidder på instrument­bordet. Hun forstår dog ikke dansk. Foto: Christian Schacht
De fleste funktioner kan betjenes ved at tale til Nomi, der er en lille fe, der sidder på instrument­bordet. Hun forstår dog ikke dansk. Foto: Christian Schacht
 ?? ?? En af svaghedern­e ved bilen er, at den ikke kan tage imod ret meget strøm ved en lynlader. Foto: Christian Schacht
En af svaghedern­e ved bilen er, at den ikke kan tage imod ret meget strøm ved en lynlader. Foto: Christian Schacht
 ?? ?? Bagagerumm­et tager 492 liter, men i praksis opleves det som mindre. En god detalje er lommelygte og gode stropper til at surre bagage. Foto: Jens Høy
Bagagerumm­et tager 492 liter, men i praksis opleves det som mindre. En god detalje er lommelygte og gode stropper til at surre bagage. Foto: Jens Høy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark