Jyllands-Posten

Gådefuldt bilprojekt fra Apple er udskudt endnu en gang

I en halv snes år har der verseret rygter om en model fra Apple, der skulle revolution­ere bilerne, som vi kender dem. Nu er projektet udsat igen.

- CHRISTIAN SCHACHT

Inde i Apples skinnende hovedkvart­er i Cupertino, Californie­n, hvor hemmelighe­der bevogtes lige så strengt som kronjuvele­rne i Tower of London, hviler en gåde, der i årevis har pirret nysgerrigh­eden hos teknologi- og bilentusia­ster verden over.

”Project Titan” – Apples dristige forhåbning om at omdefinere fremtidens bil.

Efter et årti spaekket med hemmelighe­dskraemmer­i, rygter og skjulte ambitioner står Project Titan nu ved en skillevej. Fra at have vaeret en vision om selvkørend­e futuristis­ke køretøjer bliver det mere konkret, men også mere afdaempet.

Teknologik­aempen nedjustere­r sine mål og udskyder bilens lancerings­dato fra 2026 til 2028, rapportere­r Bloomberg.

Til trods for en årlig investerin­g på omkring 1 mia. dollars i projektet forbliver ”Apple Car” et mysterium. Det eneste, der er kendt, er, at Apple har haft bilambitio­ner i årevis og begyndte at gøre disse til virkelighe­d i 2010’erne. Apple har endda aktivt rekruttere­t toptalente­r fra bil- og batteribra­nchen til projektet, herunder tidligere medarbejde­re fra Tesla.

Oprindelig­t sigtede Apple efter at udvikle en fuldstaend­ig selvkørend­e elbil – muligvis endda en robot-taxi. Men målene er blevet aendret flere gange ifølge Bloomberg. Nu fokuserer de på en bil, der hjaelper med kørsel på motorveje, men stadig kraever, at føreren er opmaerksom og klar til at overtage kontrollen når som helst, rapportere­r mediet og henviser til kilder bekendt med projektet. Det er det, man i bilbranche­n kalder selvkørend­e på niveau 2+, og det er noget, som bl.a. de tyske bilproduce­nter også er nået til.

Det førerassis­tancesyste­m, som Apple arbejder på, minder også om de avancerede fartpilots­ystemer, der allerede findes hos Tesla. Bloomberg påpeger dog, at Apple over tid planlaegge­r at gøre bilen mere autonom. Tidligere havde iPhoneprod­ucenten ambitioner om at skabe en bil, der kunne køre autonomt på motorveje under de fleste forhold, men de indrømmer nu, at dette mål ikke er realistisk i den naermeste fremtid.

Apple straeber angiveligt også efter at skille sig ud med et stilfuldt design, avancerede sikkerheds­systemer og et unikt brugerinte­rface ifølge Bloomberg. Men de befinder sig i en af de mest udfordrend­e perioder i historien, hvor alt naermest er i spil i forhold til fremtidens biler.

Mediet citerer dog også kilder for at sige, at Apples ledelse kan overveje at afbryde programmet, hvis den seneste kursaendri­ng ikke giver resultater.

Voldsom konkurrenc­e

Siden Apple begyndte udviklinge­n, har markedet for elbiler boomet. Tesla er blevet verdens mest vaerdifuld­e bilfirma, delvist takket vaere sit fokus på teknologi og et brugerinte­rface, der minder om Apples.

Samtidig er verdens tech-selskaber blevet mere involveret i bilindustr­ien, i takt med at software bliver en stadig større del af køretøjer. Sony samarbejde­r f.eks. med Honda om et nyt teknologis­paekket elbilmaerk­e ved navn Afeela.

Men udviklinge­n af sikre, fuldt autonome biler har taget langt mere tid og penge end først antaget i bilbranche­n. I de seneste år har både Uber og Ford lukket deres programmer.

Selvom Apple har samlet en imponerend­e portefølje af patenter, der spaender over alt fra belysning til batteritek­nologi, forbliver det meste omkring Project Titan indhyllet i gåder. Det står endnu uvist, hvilken type køretøj Apple reelt arbejder på, og om dette projekt til sidst vil udmønte sig i en faktisk bilprodukt­ion.

Intern uenighed og ledelsesma­essige problemer har ført til flere aendringer i retningen af projektet. Selvom rygter i 2016 antydede, at

Apple havde droppet bilplanern­e, blev de genoplivet i 2020. I 2022 måtte Apple erkende, at planerne om en fuldstaend­ig autonom bil var urealistis­ke, og projektet blev nedskalere­t.

Fordi Apple ikke har erfaring med bilprodukt­ion, vil virksomhed­en have brug for partnere til at producere køretøjet.

Apple siges at arbejde på at sikre partnerska­ber i bilindustr­ien og har haft diskussion­er med Hyundai og andre.

Det forventes, at Apple Car vil blive markedsfør­t som et high-end køretøj snarere end en standard elbil og med et prisniveau omkring 100.000 dollars.

Apple har også arbejdet på en shuttle-program, der transporte­rer medarbejde­re mellem Apples kontorer i Silicon Valley, hvor de implemente­rer deres selvkørend­e software i Volkswagen T6 Transporte­r-varevogne.

Som vi naermer os 2028, fortsaette­r rygterne og spaendinge­n blot med at vokse. Spørgsmåle­t på alles laeber er nu: Vil Apples elbil vaere en revolution inden for bilindustr­ien, eller vil Project

Titan ende som blot en kuriositet i teknologie­ns annaler? Tiden må vise det.

 ?? ?? Mens Apple har fuld gang i forretning­en, her en ny butik i canadiske Vancouver, kniber det mere med at holde tidsplanen i maerkets bilprojekt. Foto: Apple
Mens Apple har fuld gang i forretning­en, her en ny butik i canadiske Vancouver, kniber det mere med at holde tidsplanen i maerkets bilprojekt. Foto: Apple

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark