Jyllands-Posten

Den legendaris­ke fabrik siger farvel til klassiske modeller

BMW’s mere end 100 år gamle fabrik i München går ind i en ny tidsalder, hvor man snart stopper produktion­en af modeller med benzin og diesel. En helt ny generation af elbiler skal fremstille­s på den historiske lokation.

- CHRISTIAN SCHACHT

Iskyggen af de majestaeti­ske tårne i München står en fabrik som et monument over en aera i forandring. I over 100 år har BMW’s naesten ikoniske fabrik i byen vaeret en krumtap i bilindustr­iens udvikling, en bastion for tysk ingeniørku­nst og et vidnesbyrd om bilhistori­ens mange epoker. Fabrikken blev etableret i 1922, kort efter at BMW blev grundlagt i 1916.

I de tidlige år fokuserede fabrikken primaert på produktion­en af flymotorer, hvilket var BMW’s oprindelig­e forretning­sområde. Efter Første Verdenskri­g skiftede BMW fokus til fremstilli­ng af motorcykle­r og, senere hen, biler.

Fra den første BMW 501 sedan, der rullede af samlebånde­t i 1952, til de avancerede modeller, der definerer nutidens bilmarked, har fabrikken skabt BMW’s bilhistori­e. Den mest berømte model er nok 3-serien, som er blevet fremstille­t der siden lanceringe­n i 1975.

Men fremtiden er mestendels elektrisk. Om blot tre år, i 2027, vil den legendaris­ke fabrik, indhyllet i et lag af historisk patina, sige farvel til de klassiske fossile braendstof­fer i bilerne.

Den første bil med elmotor fra fabrikken var i 2015, da den første 3-serie som plug-in-hybrid kørte af samlebånde­t, og i dag fremstille­r man også BMW i4 side om side med benzin og dieselbile­r.

I dag udgør elbiler halvdelen af produktion­en fra fabrikken, men det er intet at regne i forhold til maerkets elektriske planer, der omfatter hele seks nye modeller. Alle bliver de baseret på en helt ny platform, og de går under samlebeteg­nelsen ”Neue Klasse”. Henvisning­en er klar, og det er et stykke historie.

Den vigtige forgaenger

BMW bragte nemlig sig selv i så alvorlige økonomiske vanskeligh­eder i slutningen af 1950’erne, at firmaet var taet på at blive overtaget af aerkerival­en Mercedes. Men fabrikken blev reddet på målstregen, og der blev fundet midler til at udvikle en helt ny bil: BMW 1500 fra 1962 – en bil med plads nok til fem personer og samtidig så adraet, at den var sjov at køre.

Marketingf­olkene kaldte BMW 1500 for ”den nye klasse”. Og siden da har de bayerske bilmagere ikke haft noget at skamme sig over. Og det er givetvis derfor, at BMW igen henviser til Neue Klasse.

Vi har set et par konceptbil­er allerede, og tilbage i september 2023 afslørede BMW den elektriske konceptbil ”Neue Klasse Vision”, en sedan, der signalerer en ny aera for BMW’s elektriske bilprogram. Den model vil blive fremstille­t på München-fabrikken fra 2026.

I starten vil produktion­en af Neue Klassemode­llerne ske sideløbend­e med de nuvaerende bilmodelle­r. Fra slutningen af 2027 vil fabrikken dog udelukkend­e fokusere på produktion­en af fuldt elektriske køretøjer.

Neue Klasse-serien vil snart udvide sig yderligere med seks nye modeller, der skal praesenter­es inden 2030.

Alle modellerne er baseret på Neue Klasseplat­formen, der bringer 800-volts teknologie­n i spil. Den nye serie af elbiler spaender bredt og daekker over flere bilklasser, herunder sedaner, stationcar­s og SUV’er.

Mange forskellig­e modeller

Den første sedan bliver en slags konkurrent til Tesla Model 3, og branchebla­det Automotive News har afsløret flere detaljer om de kommende modeller.

Den kommende iX3, der forventes at vaere klar i slutningen af 2025, vil dog blive produceret i Ungarn. Derudover vil der komme en forlaenget version af iX3, som dog kun er tiltaenkt det kinesiske marked. Modellen vil erstattet nutidens iX3, der har nogle år på bagen.

En anden Neue Klasse-model bliver en coupéforme­t iX4, der også lanceres i 2026, efterfulgt af en stationcar i 2027. Den sjette model i Neue Klasse-serien bliver SUV’en iX1, som skal afløse den nuvaerende X1, men lancerings­datoen for denne model er endnu ikke offentligg­jort.

Neue Klasse-platformen lover at saette nye standarder inden for raekkevidd­e, opladning og pris. BMW har udtalt, at disse biler vil vaere ”påfaldende anderledes end andre biler” med hensyn til design og ydeevne.

BMW har ikke sagt meget om batteri, opladning og raekkevidd­e. Men det står klart, at Neue Klasse-modellerne får batterier med en mere energitaet cellestruk­tur, der kan lagre 20 pct. mere energi end de tidligere kendte, kan oplade op til 30 pct. hurtigere og levere raekkevidd­er, som er op til 30 pct. laengere end de nuvaerende. Det kan betyde en raekkevidd­e i omegnen af 700 km.

Efter opstarten i den nye fabrik i Debrecen, Ungarn, og i München vil Neue Klasse-køretøjern­e også blive produceret i Shenyang, Kina, og San Luis Potosí i Mexico.

I øjeblikket vidner flere store byggeplads­er om den markante omstilling i München.

For at frigøre plads inden for de begraensed­e rammer på fabrikken i Münchens hjerte er den traditione­lle motorprodu­ktion efter ca. 70 år flyttet til Hams-Hall i Storbritan­nien og Steyr i Østrig.

På trods af byggeriet forlader omkring 1.000 biler samlebånde­t dagligt.

 ?? ??
 ?? ?? Mødetid på fabrikken omkring 1965 og produktion af den første Neue Klasse, der var med til at redde BMW fra en truende konkurs. Fotos: BMW
Mødetid på fabrikken omkring 1965 og produktion af den første Neue Klasse, der var med til at redde BMW fra en truende konkurs. Fotos: BMW
 ?? ?? Den første af i alt seks elbiler på en helt ny platform bliver denne sedan, der går i produktion om et par år.
Den første af i alt seks elbiler på en helt ny platform bliver denne sedan, der går i produktion om et par år.
 ?? ?? BMW's fabrik i München ligger i skyggen af de ikoniske cylinderfo­rmede kontortårn­e.
BMW's fabrik i München ligger i skyggen af de ikoniske cylinderfo­rmede kontortårn­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark