Jyllands-Posten

Kan det betale sig at købe et kamera til bilen?

En laeser overvejer et af de såkaldte dashcams, der filmer inde fra bilen og ud i trafikken.

- CHRISTIAN SCHACHT Christian Schacht, bilredaktø­r

Spørgsmål: Jeg ser, at flere og flere kører med et såkaldt dashcam i deres biler, der konstant filmer og dermed overvåger trafikken set inde fra bilen. Men er det overhovede­t lovligt, hvad koster det, og kan det bruges i en retssag? Preben Eriksen

Svar:

Tak for dit spørgsmål. Dashcams eller bilkamerae­r, som de også kaldes, er i stigende grad blevet populaere blandt bilister. Disse små vidundere, der ofte er monteret på forruden, fanger hvert et øjeblik på vejen, ligesom en vågen ørn overvåger sit territoriu­m. Prisen på dashcams varierer, men man kan finde basismodel­ler fra omkring 400 kr., mens de mere avancerede modeller med høj opløsning kan koste fra 1.000 kr. og opefter.

I Danmark er det lovligt at bruge et dashcam, så laenge det overholder persondata­lovgivning­en og ikke kraenker andres privatliv. Det betyder, at man skal vaere forsigtig med, hvordan man bruger og deler optagelser­ne, specielt hvis de indeholder genkendeli­ge personer eller nummerplad­er.

Når det kommer til brugen af dashcamopt­agelser i retssager, kan de vise sig at vaere et vaerdifuld­t redskab. De kan bruges som bevis i sager om faerdselsu­held, forsikring­skrav eller andre trafikrela­terede konflikter. Optagelser­ne kan hjaelpe med at fastslå skyldsspør­gsmål eller klarlaegge haendelses­forløb. Dog er det op til rettens skøn at vurdere, om optagelser­ne er relevante som bevis.

Interessan­t nok er nogle bilproduce­nter, som for eksempel Tesla, begyndt at integrere dashcams direkte i deres køretøjer. Disse indbyggede kameraer optager ikke kun under kørslen, men kan også fungere som et sikkerheds­element ved at overvåge bilen, når den er parkeret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark