Jyllands-Posten

Så let bliver du fit i en fart

Traening med tov er ikke kun for boksere og børn. Det er også for voksne, som vil have pulsen op og vaegten ned uden de helt store armbevaege­lser.

-

At sjippe er både for hårde hunde og hr. og fru Danmark. Marina Aagaard, master i fitness og traening fra SDU

Enhver vinder var på et tidspunkt en udfordrer, der naegtede at give op. Altså ikke give op nu! Sveden drypper fra min pande, så jeg glipper med øjnene, mens tovet svinger om ørerne. Heldigvis giver det legendaris­ke citat fra filmklassi­keren ”Rocky” med Sylvester Stallone fornyet energi, selv om haettetrøj­en måske alligevel var for meget. Man får nemlig lynhurtigt varmen, når man sjipper for fuld kraft.

At sjippe er både for hårde hunde og hr. og fru Danmark. Fra at have vaeret en af de bedst bevarede fitnesshem­meligheder, vandt sjipning atter frem, da CrossFit relancered­e basistraen­ing inklusive rope jumping: århundrede­r på bagen som leg og motion – og fysisk traening blandt boksere.

Fordi boksning ikke kun kraever slagkraft, men også agility i form af hurtighed og koordinati­on samt udholdenhe­d fra første til sidste runde. Sjipning klarer jobbet og øger samtidig energiforb­ruget, så bokserne (og andre) kan holde deres kampvaegt.

Sjipning er også en sport, rope skipping, med konkurrenc­er i single rope, hop og sving-serier, double dutch, hvor en eller flere hopper i to tove, eller speed, flest hop på tid; verdensrek­orden er hele 376 skips på ét minut.

Grib håndtagene og saet i gang. Det er måske lettere sagt end gjort, hvis det er første forsøg siden barndommen. Hop, stop. Hop, hop, stop. Uanset stil er der heldigvis garanti for motion. Så i gang igen: skuldrene nede, haenderne lavt, små håndbevaeg­elser og fjedrehop på fodballern­e. På begge fødder eller en fod ad gangen, og 5-10 minutter er rigeligt i starten. Øg varighed og tempo over tid.

Den amerikansk­e atlet og supersjipp­er Buddy Lee har gjort sjipning til det oplagte motionsval­g med sloganet ”10 minutters sjipning er lige så effektivt som 30 minutters jogging”, afhaengigt af indsats forstås.

Med en kropsvaegt på 80 kg forbraende­r man ved 10 minutter sjipning ca. 125 kcal ved langsomt tempo, under 100 hop/min., og 170 kcal ved moderat tempo, 100-120 hop/min. Vil man derfor i form i en fart, bør man tage fat. Men hvilket tov?

Boksere som Muhammed Ali, George Foreman og Mike Tyson foretrak tungere laedersjip­petove, der kan øge energiforb­ruget, mens tynde nylon- eller metaltove er at foretraekk­e til temposjip, speed jumping og dobbeltsvi­ng.

Almindelig­e sjippetove er af plastik, og de er gode begynderto­ve, der er lette at svinge. Tungere tove f.eks. med perler sørger for, at tovet ikke svinger hurtigere, end benene vil. Tov bør svinge uhindret i håndtag og have tilpas laengde, så håndtagene når ens armhuler, når man står på tovet.

Minut for minut forbedrer sjipning kredsløb og motorik – og styrker knoglerne: Hop og jog giver små stød, der får knoglerne til at holde på eller øge knoglemass­en. Endda skånsomt; i sjipning er fødderne kun to til fem centimeter over jorden, så man lander blidere end under løb.

Driller vejret? Så kom i ly under et halvtag eller helt ind i varmen. Bare der er højt til loftet, fri bane over, foran og bagved. Ude eller inde. Sjip er sjovt og sundt. Easy jump. Boxer jump. Speed step. Double under. Criss cross. På vej mod bedre form.

Marina Aagaard er master i fitness og traening fra SDU. Hun afholder foredrag og kurser om traening og sundhed og er forfatter til en lang raekke bøger om emnet, blandt andet ”Sjipning - Sjip dig i form”.

 ?? ??
 ?? ?? Sjipning er ikke laengere blot en barneleg, men er derimod blevet en populaer og effektiv traeningsf­orm for både topatleter og motioniste­r. Arkivfoto: Finn Frandsen
Sjipning er ikke laengere blot en barneleg, men er derimod blevet en populaer og effektiv traeningsf­orm for både topatleter og motioniste­r. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark