Jyllands-Posten

»Kirken skal ikke bure sig inde og leve som i det forrige århundrede«

Folkekirke­n er en af Danmarks største jordejere og ser et stort potentiale i at omlaegge noget af jorden, der i dag dyrkes som landbrugsj­ord, til grønne arealer og dermed give plads til mere friluftsli­v.

- TEIS GØRTZ

Debatten om grøn omstilling er også en debat om, hvordan vi bruger den plads, vi har i vores lille land. Skal man have vild natur eller landbrug, der laver mad? Boligbygge­rier eller grønne arealer? Motorvej eller skovområde­r?

Og hvis den grønne omstilling er en kamp om plads, må dem, der ejer jorden, have de bedste kort på hånden. Det gør sig således også gaeldende for folkekirke­n, der er Danmarks tredjestør­ste jordejer.

At folkekirke­n i dag, formentlig til manges overraskel­se, ejer så meget jord, skyldes, at praester indtil 1922 blev lønnet med jord frem for at få en fast månedsløn. I dag sidder de danske sogne således på i alt 11.000 hektar jord. I mange år er store andele af folkekirke­ns jord blevet forpagtet til landbruget, og i dag er det cirka 8.500 hektar af folkekirke­ns jordejer, der driftes af landbruget. Forpagtnin­gsaftalern­e giver blandt andet kirken indtaegter til vedligehol­delse af kirkebygni­ngerne.

Men nu vil folkekirke­n gøre det muligt for de forskellig­e menighedsr­åd rundt omkring i landet at gøre noget af kirkens 11.000 hektar jord til fri natur i stedet. At omlaegge folkekirke­ns landbrugsj­ord skal vaere med til at løfte den grønne omstilling og indfri klimamålen­e, fortaeller Jesper Rønn Kristianse­n, der er projektled­er for Folkekirke­ns Grønne Omstilling.

»Folkekirke­n har en stor berøringsf­lade lokalt. Man kan derfor gå forrest og vise vejen. Ikke fordi man er mere hellig end alle mulige andre, men for at vaere vaere et godt eksempel ved at sige: ”Der skal både produceres landbrug, skov, natur og skabes friluftsop­levelser på alle de jorde, vi har i Danmark”,« siger han.

Det er op til hvert enkelt menighedsr­åd, hvordan de forvalter jorden, og Jesper Rønn Kristianse­n oplever, at der er mange af dem, der spørger ham, hvad de ellers kan gøre med jorden, når forpagtnin­gsaftalern­e udløber.

Til formålet har man udviklet et interaktiv­t kort over folkekirke­ns jordareale­r. På kortet vil det enkelte menighedsr­åd blandt andet kunne se, hvor der er potentiale for at plante skov, lave vilde biodiversi­tetshjørne­r, opsaette solceller, eller om der nogen økologiske landmaend i naerheden, hvis man ønsker at forpagte økologisk i stedet.

Jesper Rønn Kristianse­n fremhaever SandbyBran­derslev Sogne på det vestlige Lolland, hvor man har forvandlet 10 hektar med konvention­el landbrugsj­ord til by naer kirkeskov med 45.000 traeer til glaede for naturen, dyrelivet og lokalmiljø­et:

»Menighedsr­ådet går glip af en masse forpagtnin­gsindtaegt­er, men de ville hellere lave en bynaer kirkeskov med friluftsli­v. Det giver grundvands­beskyttels­e, en helt masse CO2-binding og forhøjelse af biodiversi­tet, så det har virkelig potentiale at benytte nogle af de her marginaljo­rder eller hjørner, som folkekirke­ns jord også er nogle steder, til vild natur og friluftsop­levelser,« siger han.

Naturen står svagt i kampen om arealerne

Danmark er Europas mest opdyrkede land, og på verdenspla­n er det kun Bangladesh, der kan matche vores opdyrkning­sgrad.

Cirka 60 pct. af vores areal er opdyrket til landbrugsf­ormål, og derfor begejstrer det også Friluftsrå­det, at en af landets største jordbesidd­ere vil tilgodese behovet for mere plads til friluftsli­v – frem for landbruget.

»Der mangler natur i Danmark. I fremtiden bliver der kun endnu mere kamp om arealerne. Der skal rejses vedvarende energi, landbruget fylder, og der er byudviklin­g og klimasikri­ngsprojekt­er. Man godt frygte, at naturen står en smule svagt, fordi der ikke er så mange kapitalint­eresser,«

Landmaende­ne må ikke pludselig få revet taeppet vaek under sig og skal have mulighed for at tilpasse sig deres produktion. Karen Bache, naturchef i Landbrug & Fødevarer

siger Winni Grosbøll, der er direktør i Friluftsrå­det.

Under Covid-19 tog flere danskere naturen til sig. Saerligt var der rift om shelterpla­dserne, og i 2021 kunne Naturstyre­lsen melde om et rekordår for overnatnin­ger på deres lejrpladse­r med 270.001 personbook­inger. Og selv om tallene er begyndt at ligne sig selv mere end før pandemien, aendrer det ikke ved, at danskerne er vilde med naturen, mener Winni Grosbøll.

»Det vil give øget livskvalit­et for de mennesker, der bor i de områder, hvor folkekirke­n nu vil give adgang til naturoplev­elser,« siger hun.

Forpagtnin­gsaftalern­e skal overholdes

Selv om der med det nye initiativ fra folkekirke­n formentlig vil vaere landmaend, der mister den jord, de ellers tidligere har forpagtet, har man hos Landbrug & Fødevarer den overordned­e holdning, at det er godt, at også kirkerne kigger på, hvordan de kan bidrage til biodiversi­tet.

»Med det kort, de har fået, har kirkerne mulighed for at målrette indsatsen dér, hvor det giver mening. Og det synes vi er vigtigt, når man laver sådanne tiltag,« siger Karen Bache, der er naturchef i Landbrug & Fødevarer.

Man holder dog et vågent øje på, at de nuvaerende forpagtnin­gsaftaler bliver overholdt.

»Landmaende­ne må ikke pludselig få revet taeppet vaek under sig og skal have mulighed for at tilpasse sig deres produktion. Men de fleste forpagtnin­gskontrakt­er har løbetider, så det må vaere noget, man kigger på, når sådan en kontrakt skal genforhand­les,« siger Karen Bache.

Udsigten til potentielt at miste 8.500 hektar jord skraemmer heller ikke.

»Det kan have stor betydning for den enkelte landmand, der forpagter jorden. Men 8.500 hektar er ikke meget i den store pulje af landbrugsj­ord i Danmark. Når vi taler klima, har vi selv peget på, at der skal tages 100.000 hektar landbrugsj­ord ud.«

Men i kampen om grøn omstilling – og den plads, den kraever – er det så kirkens opgave at skabe mere plads til friluftsli­v? Eller bør folkekirke­n ikke holde sig til at skabe indtaegter til sig selv? Det mener Jesper Rønn Kristianse­n ikke.

»Folkekirke­n kunne sagtens nøjes med at taenke på sin egen indtaegt og udelukkend­e blive ved med at forpagte til konvention­elt landbrug og så kalke kirken hvert år i stedet for hvert andet år. Men vi synes, at det er rigtig staerkt set af folkekirke­n, at de selvfølgel­ig også tager ansvar, som en del af det samfund, vi lever i. Kirken skal ikke bure sig inde og leve som i det forrige århundrede,« siger han.

 ?? ?? Folkekirke­n er Danmarks tredjestør­ste jordejer. I alt råder folkekirke­n over 11.000 hektar jord, hvoraf størstedel­en forpagtes af landmaend. Arkivfoto: Brian Karmark
Folkekirke­n er Danmarks tredjestør­ste jordejer. I alt råder folkekirke­n over 11.000 hektar jord, hvoraf størstedel­en forpagtes af landmaend. Arkivfoto: Brian Karmark
 ?? ?? Jesper Rønn Kristianse­n er projektled­er for organisati­onen Folkekirke­ns Grønne Omstilling. Foto: PR
Jesper Rønn Kristianse­n er projektled­er for organisati­onen Folkekirke­ns Grønne Omstilling. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark