Jyllands-Posten

”Bøgerne handler om at braende for noget”

Den danske DNA-forsker Eske Willerslev­s opdagelser er vigtige for vores forståelse af klodens fortid og fremtid. Arbejdet fortaeller han blandt andet i to bøger, Det er et fucking eventyr! og den nye Jagten på verdens aeldste DNA, som har fået adskillige

- AF RASMUS MELDGAARD HARBOE

Sammen med specialema­kkeren Anders Hansen gjorde Eske Willerslev for 20 år siden en skelsaette­nde opdagelse, da de beviste, at DNA fra dyr og planter kan opbevares over tid i frossen jord.

”Det var epokegøren­de, da vi trak DNA fra en mammut ud af en klump jord på størrelse med en sukkerknal­d – så epokegøren­de, at der faktisk ikke rigtig var nogen, der troede på os,” skriver Eske Willerslev i bogen Jagten på verdens aeldste DNA.

De seneste årtier er DNA-forskninge­n kommet langt. Og når Eske Willerslev taenker tilbage, føles det vildt, at han er med på rejsen, dengang som nu, hvor han arbejde som forsker ved Københavns Universite­t.

”Det, der driver mig som forsker, er at opdage noget, der rykker ved vores forståelse af verden, bare en lille smule,” fortaeller han. ”Det er helt ubeskrivel­igt. Du føler, at du har vaeret med til at gøre noget stort og betydnings­fuldt, og den følelse er ubetalelig. Det er superfedt.”

Det er naturligvi­s en imponerend­e bedrift at traekke DNA fra en mammut ud af en terning frossen jord. Men det er også imponerend­e, at Eske Willerslev formår at formidle sit forsknings­felt til alle os, der ikke forholder os til DNA-forskning til daglig.

Ifølge Eske Willerslev skyldes succesen bag Det er et fucking eventyr! og Jagten på verdens aeldste DNA, at laeseren også bliver praesenter­et for et fascineren­de og relaterbar­t menneskeli­gt drama. ”Bøgerne handler om at braende for noget, den modgang, man møder på sin vej, og glaeden, når ting, som man har kaempet hårdt for, lykkes. De handler om ikke at give op, men blive ved. Det er noget, vi alle kan forholde os til, om du er håndvaerke­r, sportsmand eller akademiker. Samtidig bliver du klogere på verden, og hvordan den haenger sammen. What’s not to like?”

Siden specialet og fundet af mammut-DNA har Eske Willerslev gjort adskillige vigtige opdagelser og inspireret mange boglaesere. Og det er noget, han maerker, når folk henvender sig til ham.

”Jeg har modtaget mails fra folk, der skriver, at de aldrig er lykkedes med at laese en bog fra ende til anden, før de startede på min bog, hvor de blev totalt grebet og ikke kunne laegge den fra sig. Der er også kommet studerende op til mig og har sagt, at grunden til, de begyndte at studere, var, at de laeste en af mine bøger. Det er vidunderli­gt!”

 ?? ??
 ?? ?? JAGTEN PÅ VERDENS AELDSTE DNA
Eske Willerslev og hans kolleger gør skelsaette­nde opdagelser, når de traekker aeldgamle DNA-hemmelighe­der ud af jorden.
JAGTEN PÅ VERDENS AELDSTE DNA Eske Willerslev og hans kolleger gør skelsaette­nde opdagelser, når de traekker aeldgamle DNA-hemmelighe­der ud af jorden.
 ?? ?? DET ER ET
FUCKING EVENTYR! Fortaellin­gen om en utilpasset skoledreng, der bliver pelsjaeger i Sibirien og ender som en prisbelønn­et eliteforsk­er.
DET ER ET FUCKING EVENTYR! Fortaellin­gen om en utilpasset skoledreng, der bliver pelsjaeger i Sibirien og ender som en prisbelønn­et eliteforsk­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark