Jyllands-Posten

Internatio­nal stjerne nu på dansk

“Jeg ville fortaelle en seriemorde­rs historie set gennem hans datters øjne”

- OVERSAT AF SISSE TVEGAARD ANDERSEN

Stacy Willingham­s psykologis­ke thriller har slået benene vaek under både anmeldere og laesere verden over. Nu kommer Den syvende pige på dansk, som bl.a. har fået disse ord med på vejen:

Et usaedvanli­gt godt og overrasken­de plot WASHINGTON POST

Virkelig spaendende med uforudsige­lige plottwists. Umulig at laegge fra sig KARIN SLAUGHTER

Hvordan vil du beskrive hovedperso­nen Chloe Davis?

Chloe er staerk, men også sårbar. Hun voksede op i en utrolig forvirrend­e og traumatisk tid – hendes far blev arresteret og dømt som seriemorde­r – men på trods er det lykkedes hende at få et normalt og succesfuld­t liv. Men alt, hvad hun gør, er farvet af, hvem hendes far er; hendes karriere, hendes evne til at stole på andre mennesker og måske allervigti­gst hendes evne til at stole på sig selv. Laeserne vil på samme tid heppe på hende og få lyst til at ruske hende til fornuft. Hun er en komplicere­t kvinde.

Hvordan påvirker det Chloes efterforsk­ningsevner, at hun er psykolog og ikke en klassisk efterforsk­er?

Chloe har en dyb forståelse af den menneskeli­ge psyke både på grund af sin profession og sin fortid. Det giver hende mulighed for at få et glimt af andre menneskers psykologis­ke karakter, men jeg tror også, det kan forstyrre hendes dømmekraft. Hun har aldrig håndteret de følelser, der følger med, og det kommer til at hjemsøge hende i bogen.

Hvordan har det vaeret at skulle saette sig ind i at vaere datter af en seriemorde­r, og har det påvirket din opfattelse af thrillerge­nren?

Det har vaeret interessan­t, men hårdt. Jeg har lavet meget research om seriemorde­re og deres pårørende, og indimellem er det hård laesning. Jeg prøvede at forstå, hvilke dele af deres opvaekst de havde det svaerest med, hvad de følte sig skyldige over, og hvordan de har forsøgt at bearbejde deres traumer. Det har nok påvirket mit forhold til genren på den måde, at jeg er blevet en meget karakterdr­evet forfatter. Jeg vil skabe karakterer, som føles utrolig menneskeli­ge og virkelige. Hvis jeg ikke møder sådan nogle karakterer i en bog, jeg selv laeser, har jeg også svaert ved at leve mig ind i den.

Hvad inspirered­e dig til at skrive Den syvende pige?

Jeg har altid vaeret fascineret af kriminalps­ykologi og true crime, så jeg synes, seriemorde­re er spaendende at beskaeftig­e sig med. De fleste mord sker på grund af helt almindelig­e følelser som kaerlighed, begaer, jalousi, grådighed, haevn og så videre, så selv om det store flertal af befolkning­en aldrig ville tage et andet menneskes liv på grund af de følelser, så forstår vi i det mindste følelsen. Med seriemorde­re derimod er det naermest umuligt for et almindelig­t menneske at forstå, hvad der driver dem til at begå sådan nogle forfaerdel­ige forbrydels­er.

En dag så jeg en dokumentar, hvor der var et billede af Dennis Rader – også kendt som BTK – der fulgte sin datter op ad kirkegulve­t til hendes bryllup. På det tidspunkt havde BTK myrdet ti mennesker, og ingen kendte hans identitet, heller ikke hans familie. Det slog mig, at hvis fremmede havde svaert ved at forstå en seriemorde­r, måtte det vaere helt ubegribeli­gt for deres familiemed­lemmer. Det måtte vaere et bedrag, der fik jorden til at ryste under dem, og som fik konsekvens­er for alle aspekter af deres liv. Idéen til Den syvende pige opstod faktisk i det øjeblik. Jeg ville fortaelle en seriemorde­rs historie set gennem hans datters øjne, for på den måde fik skurken lige pludselig mange flere nuancer.

DEN SYVENDE PIGE

Som barn fandt Chloe det afgørende bevis, der fik hendes far faengslet på livstid for mordene på seks teenagepig­er. Nu, 20 år senere, forsvinder endnu en lokal pige …

 ?? ?? Mød forfattere­n på krimimesse­n i Horsens Statsfaeng­sel
Mød forfattere­n på krimimesse­n i Horsens Statsfaeng­sel

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark