Jyllands-Posten

Walther Rebernik om livet som krimiforfa­tter

Den anmelderro­ste danske forfatter Walther Rebernik er klar med Guds bøddel, som er andet bind i krimiserie­n om den københavns­ke advokat Jan Rose.

- AF RASMUS MELDGAARD HARBOE

Hvad er det bedste ved at vaere krimiforfa­tter? Friheden til at skabe historien. Der er ingen regler for, hvad der skal ske. Eller for hvem, der vinder, taber og overlever. Mange vil nok sige, at eksempelvi­s George Martin i sine bøger har taget nogle vilde beslutning­er indimellem, men det er hans beslutning­er. Ligesom det er mig, der er instruktør på mine vaerker, hvor jeg kan blande de mest almindelig­e ting og de mest ekstreme i en dosis, som for mig giver den perfekte historie. Det behøver ikke vaere sandt det hele, men det kan vaere sandt eller inspireret. Så det er helt klart friheden, der taender mig.

Hvad er det mest uhyggelige, du selv har oplevet?

Som advokat i mere end 20 år har jeg oplevet en del. Og for det meste ting, som jeg på grund af min tavshedspl­igt ikke kan tale om. Men det er ikke nogen hemmelighe­d, at vi i vores arbejde i højere grad nu end tidligere bliver udsat for vold og trusler, hvilket blandt andet har medført, at flere af mine kolleger lever med hemmelige adresser.

Det er trist. For et år siden havde jeg selv en stalker, en mentalt ustabil person, der truede mig på livet og kaldte mig de mest grufulde ting. Min brøde i den forbindels­e bestod i, at jeg havde sagt nej til en sag. Så der skal ikke så meget til.

Hvad er det mest overrasken­de, en laeser har spurgt dig om?

Det må nok vaere på Krimimesse­n, hvor en kvinde spurgte, om jeg havde lyst til at laese mine bøger højt for hende. Under hendes dyne. Der blev jeg faktisk en smule paf. Men jeg tog det som et kompliment. Også til bøgerne. Jeg sagde dog nej tak.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark