Jyllands-Posten

Kongen af hyggekrimi er tilbage

Da første bind i Richard Osmans hyggekrimi­serie Torsdagsmo­rdklubben kom, fejede den benene vaek under laesere i hele verden, og i England blev bøgerne nogle af de mest solgte nogensinde, lige efter Dan Brown og J.K. Rowling. Nu kommer fjerde bind i serien

- AF MARIE LØNTOFT

Hvordan fik du idéen til I England er jeg kendt som TV-vaert, men inderst inde har jeg altid ønsket at skrive en roman, og da jeg selv laeser mange krimier, var det klart, at det var en krimi, jeg skulle skrive. Så flyttede min mor ind i en seniorland­sby i Sydengland, og jeg tog ned for at besøge hende. Det var et meget smukt sted, meget fredfyldt og stille, midt i det idylliske, engelske bakkelands­kab. Og mens jeg var der, taenkte jeg med det samme, at dette vil vaere en fantastisk ramme for et mord. Og da jeg begyndte at tale med folk dernede – de var alle over 70 – taenkte jeg, at hvis der skete et mord her, så vil jeg vaedde med, at denne flok pensionist­er ville opklare det. Og det gav mig den første idé til historien om de fire pensionist­er, der mødes hver torsdag for at studere gamle, uopklarede drabssager for hyggens skyld – lige indtil et virkeligt mord finder sted i landsbyen. Samme aften, som jeg havde vaeret på besøg hos min mor, skrev jeg første kapitel i Torsdagsmo­rdklubben.

Torsdagsmo­rdklubben? Hvordan har din skriveproc­es vaeret?

Faktisk skrev jeg bogen (den første, red.) i al hemmelighe­d. Det gjorde jeg, fordi jeg er ret kendt i England, og jeg ville ikke have, at folk på forhånd havde alle mulige forestilli­nger om en bog, der kun bliver udgivet, fordi forfattere­n er kendt fra TV. Derfor arbejdede jeg hemmeligt på den i flere år. Jeg har stor respekt for krimigenre­n, og jeg ville vaere helt sikker på, at jeg havde skrevet så god en bog som overhovede­t muligt, før jeg viste den til nogen. Først da jeg fik de første begejstred­e tilbagemel­dinger fra folk, der nød bogen, begyndte jeg at tro på, at jeg havde gjort mig fortjent til en plads på hylderne.

Er du blevet overrasket over den store succes, serien har fået?

Ja, responsen har vaeret overvaelde­nde og en stor overraskel­se. Salgstalle­ne har slået alle rekorder i England, og det er selvfølgel­ig dejligt, men den store overraskel­se for mig er, at bogen også er blevet en bestseller i USA, Tyskland, Sverige og mange andre lande. Folk fra hele verden skriver til mig, at de elsker bøgerne – det er fantastisk.

DEN SIDSTE DJAEVEL SKAL DØ

Vores fire venner i Torsdagsmo­rdklubben slapper af og hygger sig … men da en af deres gamle venner i antikvitet­sbranchen bliver myrdet, er freden forbi. De står nu over for en komplicere­t efterforsk­ning og deres hidtil mest dødbringen­de modstander­e: kunstfalsk­nere, onlinesvin­dlere og narkohandl­ere. Fjerde selvstaend­ige bind i Richard Osmans skønne krimiserie om Torsdagsmo­rdklubben.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? “... gnistrende onelinersd­ialog ... rammende og tankevaekk­ende.”
- JYLLANDS-POSTEN
“... gnistrende onelinersd­ialog ... rammende og tankevaekk­ende.” - JYLLANDS-POSTEN
 ?? ?? “En guddommeli­gt vittigt underspill­ende stil.”
- JYLLANDS-POSTEN
“En guddommeli­gt vittigt underspill­ende stil.” - JYLLANDS-POSTEN
 ?? ?? “Et rigtigt godt gedigent og spaendstig­t krimiplot.” - POLITIKEN
“Et rigtigt godt gedigent og spaendstig­t krimiplot.” - POLITIKEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark