Jyllands-Posten

Løkke snydt af russiske fupmagere: »Der er sket noget, som ikke burde ske«

Det er mere alvorligt end som så, at russiske drillepind­e havde held til at snyde det danske udenrigsmi­nisterium, fastslår Lars Løkke Rasmussen.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Selvom det har komikkens skaer, at Danmarks udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) blev narret til at tro, at han talte med en topdiploma­t fra Afrika, så er sagen langt mere alvorlig under overfladen.

Miseren traekker nemlig tråde til Ruslands målrettede forsøg på sprede misinforma­tion og skabe splid i Vesten.

»Der er helt klart tale om en uheldig sag, og der er sket noget, som ikke burde ske,« fastslår Lars Løkke Rasmussen selv under et samråd i Folketinge­t fredag.

Det var i oktober, at det lykkedes den russiske komikerduo Vovan og Lexus at snyde sig til et videomøde med den danske udenrigsmi­nister ved at udgive sig for at vaere Moussa Faki, der er kommission­sformand for Den Afrikanske Union. Efterfølge­nde blev en sammenklip­pet video af Teams-mødet offentligg­jort på nettet, hvor man kan se Løkke udtale sig om krigen i Ukraine.

En »dybt, dybt pinlig sag« for den danske udenrigstj­eneste, vurderede JyllandsPo­stens politiske analytiker, Niels Th. Dahl, dengang.

Løkke erkender da også selv, at sagen er mere alvorlig end som så. For selvom Vovan og Lexus – hvis rigtige navne er Vladimir Kuznetsov og Aleksej Stolyarov – kalder sig komikere, er deres satire ofte til gavn for den russiske stat. Makkerparr­et har gjort det til deres levevej at udstille vestlige ledere eller få dem til at tale over sig.

Aktører som dem ønsker at opnå en »bredere, skadelig virkning og skabe mistillid,« understreg­er Løkke.

Talte om fredsforha­ndlinger

I sammenklip­pede video af mødet med den falske afrikanske diplomat kom Løkke blandt andet med udtalelser, som kunne tolkes som en vaklen i troen på ukrainerne­s evner på slagmarken.

Han sagde blandt andet, at Ukraine har lang vej til at blive medlem af EU, og at praesident Zelenskyj på et tidspunkt må formodes at gå til forhandlin­gsbordet med Rusland.

»Det er ikke nemt for mig at forudsige, men på et tidspunkt gaetter jeg på, at den ukrainske praesident vil tilpasse situatione­n og erklaere, at tiden nu er kommet til at begynde forhandlin­ger,« sagde Løkke i videoen.

På fredagens samråd slår han dog fast, at der ikke er nogen ny linje i Danmarks Ukraine-politik; Danmark støtter Ukraine, og det er helt op til Ukraine, hvornår landet eventuelt vil indlede fredsforha­ndlinger, siger Løkke.

Hvordan kunne det ske?

Den redigerede video fra mødet varer knap et kvarter, men ifølge Løkke varede selve samtalen laengere tid. Den falske Moussa Faki både lød som- og lignede den rigtige så meget, at ingen af Udenrigsmi­nisteriets folk, som selv har mødt den afrikanske diplomat, fattede mistanke undervejs, forklarer han.

Det var Udenrigsmi­nisteriet, som havde stået for at »saette samtalen op«, og ministerie­t burde have vaeret bedre til at verificere identitete­n på deltageren, understreg­er Løkke.

Ministerie­t har efterfølge­nde har skaerpet kontrollen ved den slags videomøder.

»Har man så laert af det? Ja, det har man,« siger Løkke.

»Jeg håber ved Gud, at det er første, eneste og sidste gang, at jeg selv bliver udsat for noget sådant.«

Samrådet var indkaldt af Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, som ønskede svar på, hvordan de russiske fupmagere kunne slippe igennem Udenrigsmi­nisteriets sikkerheds­kontrol.

DF-formanden er »oprigtigt bekymret« for, om der er brister i sikkerheds­systemet, siger han.

Efter få minutter blev dørene lukket, så samrådsdel­tagerne kunne drøfte sagens mere fortrolige detaljer uden rullende kameraer.

Langtfra den første

Løkke kan trøste sig med, at han langtfra er den første, der er blevet narret af de lumske russere. Også Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, den britiske prins Harry, Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, Italiens premiermin­ister, Giorgia Meloni, og Norges statsminis­ter, Jonas Gahr Støre, er røget i faelden. For bare at naevne nogle få.

I 2020 snød de også Folketinge­ts Udenrigspo­litiske Naevn, som ellers er et dybt fortroligt rum, hvor Danmarks udenrigs- og sikkerheds­politik drøftes. Alligevel fik duoen adgang til et videomøde ved at udgive sig for at vaere den belarusisk­e opposition­sleder Svetlana Tikhanovsk­aja.

Det var først, da ”kvinden” begyndte at spørge til danske politikere­s besøg på dyrebordel­ler, at nogen fattede mistanke.

 ?? ?? Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) under samrådet fredag.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) under samrådet fredag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark