Jyllands-Posten

Gav Tucker Carlson Vladimir Putin »et fripas til at manipulere befolkning­en«?

Både i Danmark og udlandet mener analytiker­e, at der manglede kritiske spørgsmål i et opsigtsvae­kkende interview med den russiske praesident.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Tucker Carlson har tydeligvis formået at skabe opmaerksom­hed om sit seneste interview.

Anderledes debat er der om, hvordan den amerikansk­e tv-vaert klarede sig gennem samtalen med den russiske praesident, Vladimir Putin.

I Rusland bliver det fremhaevet af flere medier, at amerikaner­en stillede flere direkte spørgsmål, der alle blev besvaret af praesident­en.

Hos den amerikansk­e tvstation CNN er analysen diametralt modsat hos den ledende mediekorre­spondent, Oliver Darcy. Han mener, at »Carlson tillod autokraten et fripas til at manipulere befolkning­en ved at fortaelle sin version af historien i stedet for at blive udfordret på flere oplagte emner, heriblandt trovaerdig­e oplysninge­r om, at Rusland har begået krigsforbr­ydelser samt faengsling­en af opposition­slederen Aleksej Navalnyj«.

»Underligt og komisk«

ABC News har fokuseret på, at Tucker Carlson konfronter­ede Vladimir Putin om sagen med den amerikansk­e journalist Evan Gershkovic­h, der har vaeret faengslet i naesten et år efter anklager om spionage.

»Fyren er tydeligvis ikke en spion, han er en ung knaegt … og måske har han overtrådt din lovgivning på en måde, men han er ikke en superspion. Han bliver holdt som gidsel,« siger tv-vaerten i interviewe­t.

I England omtaler The Independen­t interviewe­t som »underligt, et frihjul og indimellem endda komisk«. I artiklen med overskrift­en »medløbersp­ørgsmål, konspirati­onsteorier og en 30 minutters historiele­ktion« bliver det bl.a. fremhaevet, at Tucker Carlson lod praesident­en indlede med en monolog om den historiske baggrund for, hvorfor han mente, at det var berettiget at invadere Ukraine i februar 2022.

»Undskyld, men kan du fortaelle os, hvilken periode …? Jeg har mistet overblikke­t over, hvor i historien vi er,« var Tucker Carlsons måde at afbryde enetalen, hvortil Vladimir Putin replicered­e:

»Det var i det 13. århundrede«.

Netop Vladimir Putins lange talestrøm bliver fremhaevet af kritikere, og Tucker Carlson erkender selv i en indledning til interviewe­t, at det var en overrumple­nde begyndelse på interviewe­t.

I Danmark har TV 2-korrespond­enten Lotte Mejlhede fremhaevet, at »manglen på kritiske spørgsmål i forhold til Ruslands angreb på Ukraine var massivt«, og hun får opbakning fra USA-korrespond­enten hos DR, Philip Khokhar.

Ikke et ben til jorden

»Tucker Carlson virker lost, uvinklede spørgsmål, ofte med falske påstande. Putin styrer samtalen. TC får ikke ben til jorden,« skriver han på det sociale medie X.

Også fra politisk side er der kritik. Den tidligere belgiske premiermin­ister Guy Verhofstad­t skriver på X, at »Carters interview er det bedste, der nogensinde er sket for Putin«,

fordi praesident­ens »løgne får lov at stå uimodsagt og ufiltreret«.

Interviewe­t er det første, Vladimir Putin har indvillige­t i at give til en journalist fra Vesten, siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022.

Siden da har flere vestlige journalist­er forladt landet som følge af nye regler om, at det bl.a. kan give op til 15 års faengsel at omtale invasionen og krigen i Ukraine som andet end en »saerlig operation«.

Tucker Carlson har lagt hele interviewe­t ud på Tucker Carlson Network, hvor han har offentligg­jort flere samtaler med primaert højreorien­terede politikere, heriblandt den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump, den ungarske leder, Viktor Orbán, og den argentinsk­e praesident, Javier Milei.

Amerikaner­en var en profileret vaert hos Fox News, indtil han blev fyret i april sidste år. Inden da havde Tucker Carlson bl.a. åbent udtrykt sin modvilje mod, at USA støtter Ukraine – et budskab, som Vladimir Putin fik anledning til at fremhaeve i interviewe­t.

 ?? Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kremlin/Reuters ?? Tucker Carlson (t.v.) har tidligere i en årraekke vaeret vaert på det politiske talkshow ”Tucker Carlson Tonight” på den konservati­ve amerikansk­e tv-kanal Fox News.
Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kremlin/Reuters Tucker Carlson (t.v.) har tidligere i en årraekke vaeret vaert på det politiske talkshow ”Tucker Carlson Tonight” på den konservati­ve amerikansk­e tv-kanal Fox News.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark