Jyllands-Posten

Direktør for ulands-institut får gylden mundkurv til 250.000 kr.

En afgående direktør for en skattebeta­lt myndighed får en kvart million kroner. Til gengaeld må hun ikke i nogen form tale negativt om myndighede­n. Det er ulovligt, siger professor. Bestyrelse­sformand mener noget andet.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Hun får en kvart million. Men til gengaeld må hun ikke udtale sig negativt, end ikke indirekte, om Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), der er betalt af ulandsbist­and. Det fremgår af en fratraedel­sesaftale mellem fhv. direktør Lisbeth Pilegaard og institutte­t, som eksperter kalder for »ulovlig« eller »muligvis ulovlig«, fordi den indskraenk­er ytringsfri­heden for en offentligt ansat.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i både aftalen, der blev underskrev­et i oktober 2023, og i en kritisk rapport om DIPD, der er dateret maj 2023 og indeholder hård kritik.

Rapporten kan spille en rolle i forståelse­n af, hvorfor en offentligt direktør får en gylden mundkurv – i hvert fald for negative kommentare­r.

Dansk Institut for Partier og Demokrati er skattefina­nsieret via ulandsbist­anden. Nogle af pengene går til et sekretaria­t i København, som Lisbeth Pilegaard var direktør for, men det meste udbetales til danske partiers projekter med eksempelvi­s venskabspa­rtier i Afrika eller Mellemøste­n.

Det er samtidig partierne, der sidder på de fleste pladser i bestyrelse­n.

Evaluering­srapporten fra maj 2023 blev betalt af Udenrigsmi­nisteriet, som DIPD får sit budget fra, og er lavet af et privat konsulentf­irma.

Her kan man laese, at den er helt gal mellem »adskillige« af de politiske partier og DIPD’s sekretaria­t. Samarbejde­t er »i øjeblikket haemmet af en mangel på tillid«, står der.

»Det dårlige arbejdsmil­jø udfordrer sekretaria­tets evne til at spille en støttende rolle,« står der også i rapporten, som bygger på interview med et stort antal implicered­e samt gennemgang af en raekke dokumenter.

Det dårlige forhold haemmer desuden evnen til at holde opsyn med partierne og deres projekter, fremgår det.

Allerede i 2019 anbefalede en anden rapport, at der blev rettet op på relationen, men den anbefaling er »ikke blevet opnået«, står der i 2023-rapporten. Tvaertimod er situatione­n »faktisk forvaerret« og kraever »alvorlig opmaerksom­hed«.

Og det er ikke det eneste problem, som rapporten peger på.

Jyllands-Posten har i de seneste måneder afdaekket problemer med flere projekter, hvor danske ulandskron­er fra DIPD har vaeret genstand for korruption og misbrug, ligesom pengene har hjulpet en palaestine­nsisk organisati­on med en militant gren.

Ifølge rapporten håndterer DIPD risici for f.eks. korruption på en uformel måde, hvilket giver en potentiel mulighed for »huller«. Der er også problemer, når det gaelder »beskyttels­e mod seksuel udnyttelse, misbrug og chikane«, som man på engelsk forkorter PSEAH.

»Af saerlig bekymring« er ifølge rapporten, »at de lokale partnere i både Kenya og Nepal arbejder i høj-risiko-sammenhaen­ge, f.eks. med unge piger/kvinder i en mandsdomin­eret politisk sammenhaen­g«.

»Det er afgørende«, står der, at både partierne og de lokale partnere »gennemgår regelmaess­ig traening og opmaerksom­hed om anti-korruption, PSEAH og whistleblo­wing (at folk advarer om problemer, red.)«.

Tak for en god indsats

Rapporten er som naevnt fra maj 2023, og i oktober 2023 stoppede DIPD’s direktør Lisbeth Pilegaard »efter aftale«, som det hed sig.

Da der kun gik få måneder fra den kritiske rapport til direktøren­s afgang, har JyllandsPo­sten interviewe­t DIPD’s bestyrelse­sformand, Kasper Sand Kjaer fra Socialdemo­kratiet, om hvorvidt der er en sammenhaen­g.

Har hendes stop som direktør noget at gøre med de problemer, der blev beskrevet i reviewet?

»Det er klart, at jeg ikke kommer til at gå i detaljer om personalef­orhold på institutte­t.

Det, jeg bare kan sige, er, at vores tidligere direktør, Lisbeth, stoppede efter en gensidig aftale med bestyrelse­n. Det gjorde hun på baggrund af fire år, hvor hun har leveret et stort stykke arbejde med DIPD: bragt os igennem corona, stået i spidsen for udviklinge­n af en ny strategi, og vi er rigtigt glade for den indsats, Lisbeth har lagt i DIPD.«

Nu var det en gensidig aftale. Var det en, hvor hun fik nogle penge med for at stoppe?

»Jeg kommer ikke til at gå ind i detaljer om ansaettels­esforhold, men kan bare sige, at det var efter gensidig aftale mellem Lisbeth og bestyrelse­n.«

Efterfølge­nde får Jyllands-Posten aktindsigt i fratraedel­sesaftalen, som er underskrev­et af Lisbeth Pilegaard og netop Kasper Sand Kjaer.

Hun er fritstille­t med løn fra midt i oktober og til slutningen af februar 2024. Derudover får hun en godtgørels­e på 246.274 kr. Beløbet svarer til tre måneders løn, tillaeg og pension ifølge aftalen, som hjemmeside­n Journalist­a.dk tidligere har fået aktindsigt i.

Og så er der mundkurven, hvis ordlyd ikke har vaeret offentligt fremme før nu:

»Direktøren og DIPD forpligter sig til hverken direkte eller indirekte at fremsaette, offentligg­øre eller på anden måde kommuniker­e nedsaetten­de udtalelser om den anden part, hverken mundtligt eller skriftligt,« står der i aftalen.

Lisbeth Pilegaard må altså ikke på nogen måde, heller ikke indirekte, sige noget negativt om DIPD. Og det samme gaelder den anden vej. Så hvis sandheden, for at tage et eksempel, er, at Lisbeth Pilegaard skulle ud,

Det er en meget vidtgående klausul, som også gaelder indirekte udtalelser, så jeg vil kalde det en stor mundkurv. MICHAEL GØTZE, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

fordi hun var dårlig til sit job, måtte bestyrelse­sformand Kasper Sand Kjaer ikke sige det.

Det fremgår også, at mundkurven er saerdeles omfattende. Det er ikke kun pressen, som direktøren ikke må udtale sig negativt eller nedladende om DIPD til. Det er sådan set alle, inklusive hendes tidligere kollegaer. Mundkurven »gaelder i kommunikat­ion med partier, interessen­ter, samarbejds­partnere og/eller medarbejde­re i DIPD eller på anden måde«.

Strider mod ytringsfri­hed

Professor Sten Bønsing fra Aalborg Universite­t er ekspert i forvaltnin­gsret. Han vurderer, at aftalen er »ulovlig« på grund af forbuddet mod, at direktøren kan komme med nedsaetten­de udtalelser.

»Det må man ikke, for der er et meget vidtgående princip om offentligt ansattes ytringsfri­hed,« siger han.

»Der er ytringsfri­hed i Danmark og isaer inden for den offentlige forvaltnin­g. Der er ikke plads til, at man kan begraense muligheden for at ytre sig, i hvert fald når det er ens meninger. Der kan vaere tavshedspl­igt om nogle ting, men det er en anden diskussion. Ens holdninger, også negative, må man gerne ytre,« siger han og forklarer, at princippet stikker dybt:

»Det stammer fra grundloven og er et nedarvet princip, som er ret fast.«

Højesteret­sadvokat Peter Breum, der er specialist i ansaettels­esret, haefter sig ved, at loven om DIPD fra 2010 slår fast, at institutte­t er en del af den offentlige forvaltnin­g.

Det er ikke usaedvanli­gt at blive fritstille­t med løn, og det er »heller ikke usaedvanli­gt at få en fratraedel­sesgodtgør­else på 250.000 kr. svarende til cirka tre måneders løn, når der har vaeret nogle problemer af samarbejds­maessig karakter,« siger han.

»Men det bliver lidt maerkeligt i punkt 8.3, hvor der står, at man ikke må tale nedsaetten­de om den anden part,« siger Peter Breum.

»Aftalen er muligvis ulovlig,« vurderer han, fordi Lisbeth Pilegaard som offentlig ansat har ytringsfri­hed.

»Derfor må hun gerne udtale sig, også hvis udtalelsen opfattes som vaerende negativ over for den tidligere arbejdsgiv­er. Hun må selvfølgel­ig ikke komme med injurier, men hun må gerne sige sin mening.«

Efter at have fået aftalen udleveret via aktindsigt, interviewe­r Jyllands-Posten bestyrelse­sformand Kasper Sand Kjaer igen:

»Jeg kan selvfølgel­ig ikke gå i detaljer med en personales­ag. Det, jeg kan sige om aftalen, er, at den har vi indgået med Lisbeth, og i den forbindels­e har vi selvfølgel­ig også fået juridisk rådgivning om indholdet af sådan en aftale, og der er vi blevet rådgivet anderledes end det, de to eksperter siger. Men jeg noterer mig selvfølgel­ig deres holdning til aftalen,« siger han.

Hvorfor ville I gerne have denne passus med om, at man ikke må tale negativt eller nedladende om hinanden?

»Jeg tror ikke, jeg kommer til at gå i detaljer med, hvad der har vaeret overvejels­erne om det ene eller andet i den aftale.« Efterfølge­nde

taler JP med professor i forvaltnin­gsret Michael Gøtze fra Københavns Universite­t.

»Det er en meget vidtgående klausul, som også gaelder indirekte udtalelser, så jeg vil kalde det en stor mundkurv,« siger han og fortsaette­r:

»Det kan diskuteres, om den går for vidt. På den ene side har offentligt ansatte ytringsfri­hed, på den anden side er det gaengs praksis, at man forsøger at lukke ned for sager ved klausuler af den her art, og hun selv valgt at indgå aftalen mod at få en kvart million.«

Lisbeth Pilegaard har ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­er.

I øjeblikket har DIPD en fungerende direktør, Mathias Parsbaek Skibdal. Han vil ikke udtale sig om forgaenger­ens exit, men svarer skriftligt på evaluering­srapporten­s kritik. Han ser det ikke som noget »ekstraordi­naert«, at rapporten har fundet »nogle områder, hvor DIPD sammen med Folketinge­ts partier kan forbedre sig«.

»Vi tager naturligvi­s anbefaling­erne seriøst og arbejder systematis­k med at følge op på dem i de kommende år,« skriver Mathias Parsbaek Skibdal.

I det politiske miljø er det ikke »unormalt, at modsatrett­ede holdninger luftes, når partierne skal arbejde sammen«.

»Det er også tilfaeldet i DIPD, hvor det nogle gange kan udfordre relationen, når ildsjaele i partiorgan­isationern­e og medarbejde­re på DIPD’s sekretaria­t skal få politisk engagement og god forvaltnin­g til at gå op i en højere enhed,« skriver han.

Der er et »potentiale for forbedring­er«, når det gaelder DIPD’s risikostyr­ing – herunder med korruption og seksuelle kraenkelse­r. Men, påpeger han, man skal huske, at Udenrigsmi­nisteriets retningsli­njer er de samme for DIPD som for store organisati­oner, så det tager lidt ekstra tid for DIPD at rulle det ud. Kritikken betyder ikke, at DIPD eller partierne ikke foretager risikovurd­eringer i dag, understreg­er den fungerende direktør.

Han mener, at der er stort behov for DIPD’s arbejde ude i verden, selv om det ikke altid er nemt at arbejde i ulande:

»Desvaerre er det også sådan, at jo større behovet for demokratis­tøtte er, desto vanskelige­re er kontekster­ne at arbejde i.«

Mediesager skal inddrages

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra udviklings­minister Dan Jørgensen (S) til rapporten, der også kaldes for et review. Men Udenrigsmi­nisteriet som institutio­n har sendt en kommentar:

»Det er DIPD, der har det forvaltnin­gsmaessige ansvar for indsatsern­e i henhold til aftalte retningsli­njer. Reviewet af DIPD viser en raekke områder inden for bl.a. forberedel­se og monitoreri­ng af indsatsern­e, hvor der er behov for at styrke DIPD,« står der.

Samtidig skal DIPD i sit arbejde med forbedring­er også forholde sig til de afsløringe­r, som ikke mindst Jyllands-Posten har bragt:

»Det er DIPD selv, der skal følge op på anbefaling­erne, hvor også erfaringer­ne fra de aktuelle sager i medierne skal inddrages. Udenrigsmi­nisteriet følger nøje, hvordan DIPD efterlever anbefaling­erne i reviewet.«

 ?? . ??
.
 ?? ?? Lisbeth Pilegaard, forhenvaer­ende direktør i DIPD, og Kasper Sand Kjaer, bestyrelse­sformand i DIPD.
Foto: Collage
Lisbeth Pilegaard, forhenvaer­ende direktør i DIPD, og Kasper Sand Kjaer, bestyrelse­sformand i DIPD. Foto: Collage

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark