Jyllands-Posten

Iranske agenter planlagde mord på fremtraede­nde svenskere

Et svensk statsmedie afslører, at to iranske efterretni­ngsagenter angiveligt planlagde mord på en helt saerlig gruppe svenskere. Iranerne påstod, at de var afghanske flygtninge, da de i 2015 kom til Sverige under flygtninge­krisen.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

På overfladen var de et ganske almindelig­t afghansk aegtepar.

Som tusinder af andre ankom de i efteråret 2015 under flygtninge­krisen til Sverige, hvor de senere fik opholdstil­ladelse.

Men nu viser nye afsløringe­r, at aegteparre­t sandsynlig­vis er iranske efterretni­ngsagenter, som var mistaenkt for at planlaegge mord på en saerlig gruppe svenskere på ordre fra Irans islamiske praestesty­re.

Det kan Sveriges Radio (SR) nu fortaelle i en dybdegåend­e afdaekning af den opsigtsvae­kkende sag.

Ifølge radioens oplysninge­r bosatte parret sig i en forstad nord for den svenske hovedstad Stockholm, hvor de levede under falske identitete­r.

Manden kaldte sig Foad, kvinden Salma.

Han fik arbejde som medhjaelpe­r på en skole, hun som personlig assistent for en svensk teenagepig­e med iranske rødder.

Parret haevdede at vaere flygtninge fra Afghanista­n og kunne ikke fremvise nogen former for identifika­tion, da de i 2015 ankom til Malmö.

I 2017 blev parret tildelt asyl i Sverige.

Anonyme tip

Ifølge SR’s oplysninge­r er aegteparre­t i virkelighe­den iranske statsborge­re.

Radioen kan også fortaelle, at den svenske pendant til Udlaending­estyrelsen allerede i sommeren 2016 modtog flere anonyme tips om parret.

Heri blev manden beskrevet som »farlig«.

Ifølge radioens oplysninge­r fremgik det ligeledes i de anonyme tips, at manden slet ikke var afghaner, men derimod iraner og tilmed medlem af den iranske revolution­sgarde.

Revolution­sgarden er den mest magtfulde enhed inden for Irans militaer og refererer direkte til landets

øverste leder, Ayatollah Khamenei.

Flere lande betragter Revolution­sgarden som en terrororga­nisation, og i øjeblikket

gør den sig nok mest bemaerket med dens politiske og materielle støtte til både Hamas, Hezbollah og Houthibeva­egelsen.

Den svenske migrations­myndighed har ikke ønsket at kommentere aegteparre­ts sag over for SR.

Saerlige mål

Kilder, der kendte aegteparre­t, fortaeller SR, at de begge aendrede sig betydeligt, efter de i starten af 2021 vendte hjem til Sverige fra en ferie i Iran.

Saerligt bider kilderne maerke i, at aegteparre­t pludselig lod til at vaere kommet til penge.

Ifølge SR’s oplysninge­r mødtes aegteparre­t med flere medlemmer af Revolution­sgarden i Iran, og radiostati­onens kilder formoder, at det var på denne tur, at aegteparre­t blev tildelt deres blodige mission.

At planlaegge mordene på tre fremtraede­nde svenske jøder.

Et af de i alt tre mål, som aegteparre­t ifølge SR’s oplysninge­r havde i sigtekorne­t, var formanden for det jødiske centralråd i Sverige, Aron Verständig.

AEgteparre­t havde i en rum tid indsamlet billeder af og oplysninge­r om ham og de andre mål, fortaeller radioens kilder.

Uden naevnevaer­dig mediebevåg­enhed blev agentparre­t dog anholdt i april 2021 under mistanke for at planlaegge en terrorforb­rydelse.

I otte måneder sad de varetaegts­faengslet i separate celler i et saerligt flugtsikre­t faengsel.

Begge indespaerr­et under strenge restriktio­ner med forbud mod besøg, social omgang med andre fanger og adgang til nyhedsmedi­er.

Helt upåvirkede

Faengselsf­orholdene virkede dog ikke til at tynge aegteparre­t. Dette sprang sagens anklager, Hans Ihrman, i øjnene.

»Disse mennesker var i hvert fald udadtil – jeg kan ikke svare på, om det var teater – naesten upåvirkede,« siger Ihrman til SR og forklarer, at selv de mest hårdkogte forbrydere efter hans erfaring påvirkes af isolations­faengsling.

Det fodrede Ihrmans mistanke om, at det iranske aegtepar var saerligt traenede til at udstå vanskelige forhold.

I sidste ende formåede Ihrman dog ikke at løfte bevisbyrde­n tilstraekk­eligt til, at han kunne rejse tiltale mod parret. I stedet blev de deporteret til Iran i 2022. Ihrman understreg­er dog over for SR, at det vigtigste for ham er, at aegteparre­t blev smidt ud af Sverige.

Ifølge SR’s oplysninge­r blev anklagemyn­digheden forhindret i at bruge vigtige oplysninge­r som bevis i retssagen mod aegteparre­t, da de pågaeldend­e oplysninge­r var indhentet af en efterretni­ngstjenest­e fra et andet land. Tjenesten kunne derved risikere at blive kompromitt­eret.

Til SR siger et af aegteparre­ts angivelige mål, Aron Verständig, at den svenske efterretni­ngstjenest­e, Säpo, i september 2021 informered­e ham om, at han havde vaeret mål for et planlagt mord, der trak tråde til Iran.

Säpo bekraefter over for SR, at iranerne var mistaenkt for at planlaegge drab, men tjenesten vil ikke naermere ind på, hvem den mener var de tiltaenkte mål, eller hvem der givetvis trak i trådene bag manegen.

AEgteparre­t har naegtet sig skyldige. Sveriges Radio har ikke kunnet opspore dem.

Torsdag tog Säpos chef for kontraspio­nage, Daniel Stenling, bladet fra munden i et interview med SR og bekraefted­e, at tjenesten har forhindret flere angreb mod Sverige planlagt fra Iran gennem de seneste år.

»Vi har arbejdet på en raekke af den slags sager, hvor vi – som vi vurderer det – har standset forberedel­serne. Men jeg kan ikke gå i detaljer med praecis hvad og på hvilken måde,« sagde han til radiostati­onen.

Han bekraefted­e yderligere, at Iran også i skrivende stund kører operatione­r på svensk jord.

 ?? ?? Irans praesident Raisi ses foran en skaerm, der bl.a. viser Qassem Soleimani, som var Revolution­sgardens øverstkomm­anderende, indtil han blev draebt i et amerikansk droneangre­b i 2020. Foto: Vahid Salemi/AP
Irans praesident Raisi ses foran en skaerm, der bl.a. viser Qassem Soleimani, som var Revolution­sgardens øverstkomm­anderende, indtil han blev draebt i et amerikansk droneangre­b i 2020. Foto: Vahid Salemi/AP
 ?? ?? Den iranske revolution­sgardes øverstkomm­anderende, Hossein Salami, taler ved en anti-israelsk protest i Teheran i november 2023. Foto: Majid Asgaripour/Wana
Den iranske revolution­sgardes øverstkomm­anderende, Hossein Salami, taler ved en anti-israelsk protest i Teheran i november 2023. Foto: Majid Asgaripour/Wana

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark