Jyllands-Posten

Kinas olieimport fra Rusland og Iran saetter nye rekorder

Rusland har overhalet Saudi-Arabien som Kinas største olielevera­ndør.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Kina støvsuger verdensmar­kedet for billig sanktioner­et olie og sparer milliarder af dollars i processen.

På grund af de vestlige sanktioner har Kina adgang til olie fra Rusland, Iran og Venezuela til priser under de generelle verdensmar­kedspriser.

Kina er samtidig verdens største olieimport­ør, og den kinesiske appetit på det sorte guld er så voldsom, at de kinesiske (og indiske) opkøb har sendt verdensmar­kedsprisen på sanktioner­et russisk olie betydeligt over den maksimumgr­aense på 60 dollars, som EU har fastsat for at laegge loft over de indtaegter, som Rusland kan bruge til at finansiere krigen i Ukraine.

I øjeblikket handles russisk olie på spotmarked­et til mellem 75 og 80 dollars pr. tønde, men Kina og andre lande som Indien får rabatter, der gør det til en god forretning, også selv om priserne ligger over det europaeisk­e prisloft.

Efterspørg­slen fra Kina har fået den iranske olieindust­ri til at skrue op for produktion­en, og derfor ventes priserne at stabiliser­e sig på de nuvaerende niveauer, medmindre der sker dramatiske aendringer på oliemarked­et.

Men foreløbig afspejles udfordring­erne i Det Røde Hav ikke i prisudvikl­ingen generelt, fordi pumperne kører på højtryk i store producentl­ande langt fra krigszonen som Rusland, Iran, USA, Brasilien og Canada.

Rusland tager over

Friske tal fra Kina viser, at Rusland i 2023 overtog SaudiArabi­ens rolle som Kinas største leverandør. Mens importen fra Rusland steg med 24 pct., faldt den saudiske med knap 2 pct. taget over hele året. Braekkes tallene op, viser de, at tendensen forstaerke­s markant for tiden. Importen fra Rusland steg med naesten 50 pct. i december, mens importen fra Saudi-Arabien modsat faldt med cirka 15 pct.

For Iran har gennembrud­det i samhandlen med Kina oven på praesident Ebrahim Raisis møde med Xi Jinping under et statsbesøg i Beijing for praecis et år siden medført et nyt olieboom. Irans samlede eksport i 2023 var den største i fem år, og 90 pct. af den iranske olie sendes direkte til Kina.

USA er også med på bølgen. Den genopstand­ne amerikansk­e olieindust­ri sendte i 2023 81 pct. mere olie til Kina end året før. Den store procentvis­e stigning er dog på en relativt beskeden baggrund. Mens Rusland som topeksport­ør sendte 107 mio. tons ind i Kina, sniger USA sig kun lige ind på 10. pladsen blandt Kinas største importører med 14 mio. tons.

Dollars eller yuan

Naesten al oliehandel med Rusland og Iran sker i kinesiske yuan. Det er en problemsti­lling, der diskuteres voldsomt både i industrien og på den global-politiske scene.

Olie handles traditione­lt i dollars. Det er et af fundamente­rne under den amerikansk­e dollar. Kina har i mere end et årti målrettet arbejdet på at styrke den kinesiske yuans position som internatio­nal valuta og dermed svaekke dollaren.

Tendensen er klar. Yuanen fylder mere og mere. Men diskussion­en går på, om det har nogen reel praktisk betydning. Ud over at det netop giver lande som Rusland og Iran mulighed for at komme af med deres sanktioner­ede produkter uden om dollaren og den amerikansk kontroller­ede finansindu­stri.

Sanktionsp­olitikken, der til en vis grad også stadig omfatter Venezuela trods amerikansk­e lempelser i efteråret, har en anden effekt. For at undgå at blive filtret ind i sanktioner­ne, der rammer dybt og bredt uden for den primaere handel, anvender de kinesiske raffinader­ier ifølge Reuters neutrale mellemhand­lere til at tage sig af processern­e omkring leverancer­ne, såsom shipping og forsikring.

Et andet trick er at bruge farvandet omkring Malaysia til at omlade sanktioner­et last fra Iran og Venezuela – både fysisk og som papirtrans­aktioner – hvor produktern­e skifter ejer og får et nyt oprindelse­sland.

Når iransk eller venezuelan­sk olie er blevet omladet, er afsenderen Malaysia, og dermed undgår Kina at komme i karambolag­e med den vestlige (amerikansk­e) sanktionsp­olitik med alle de risikoelem­enter, det indebaerer.

Faenomenet kan aflaeses i friske statistikk­er fra det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA). Efter en stigning på over 50 pct. i 2023 er Malaysia nu på papiret den fjerdestør­ste olieekspor­tør til Kina kun overgået af Rusland, SaudiArabi­en og Irak.

Kinas samlede import i 2023 voksede til rekordhøje 564 mio. tons, svarende til 11,28 mio. tønder pr. dag. Det er omkring dobbelt så meget som naermeste forfølgere USA og Indien.

Iran øger eksporten

IEA anslår Irans olieproduk­tion til 3 mio. tønder dagligt i 2023 – 440.000 flere end i 2022. Agenturet forventer, at Iran øger eksporten med 160.000 i 2024 i kraft af den kinesiske efterspørg­sel.

Agenturet forventer, at den øgede produktion i Iran vil laegge loft over priserne i den kommende tid, selv om blandt andet Saudi-Arabien og Rusland har skåret ned på produktion­en for at holde priserne på et vist niveau.

IEA forventer i sin prognose for 2024, at den globale olieproduk­tion øges med 1,5 mio. tønder pr. dag til den højeste nogensinde. Trods klimakonfe­rencer og vestlige sanktioner er realiteter­ne, at der aldrig er blevet produceret så meget olie, som der bliver i 2024, og at Kina som verdens største forbruger køber størstedel­en til rabatprise­r fra de sanktionsr­amte lande Rusland og Iran.

 ?? ?? Det kinesiske olieselska­b COSCO's produkttan­ker "Yang Mei Hu" ankret op ved Kozminoter­minalen i Nakhodka-bugten ved den russiske havneby Nakhodka naer Vladivosto­k. Rusland er nu Kinas største olielevera­ndør. Foto: Tatiana Meel/Reuters
Det kinesiske olieselska­b COSCO's produkttan­ker "Yang Mei Hu" ankret op ved Kozminoter­minalen i Nakhodka-bugten ved den russiske havneby Nakhodka naer Vladivosto­k. Rusland er nu Kinas største olielevera­ndør. Foto: Tatiana Meel/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark