Jyllands-Posten

Tre år uden regn rammer nu Barcelona på brutal vis

Tre års tørke har tvunget en region i det nordlige Spanien til at erklaere undtagelse­stilstand og indføre vandrestri­ktioner. Det får konsekvens­er for de millioner af turister, som hvert år rejser til regionens største by.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Mens danske kommuner bogstaveli­gt talt er ved at drukne i regn i en sådan grad, at myndighede­rne nu fraråder brug af vand pga. risikoen for overbelast­ning af kloaksyste­met, forholder det sig stik modsat i det nordlige Spanien, hvor det i nogle områder ikke har regnet i tre år.

Den alvorlige tørke har tvunget myndighede­rne til at erklaere undtagelse­stilstand og indføre vandrestri­ktioner, som nu truer den foreståend­e turistsaes­on for en af Europas mest velbesøgte storbyer.

Mere konkret drejer det sig om Catalonien­s største by, Barcelona, som modtager millioner af turister hver år.

I storbyen gaelder nu samme restriktio­ner for vand, som de catalanske myndighede­r tidligere har måttet indføre i regionens øvrige områder.

I Barcelona slukkes der hermed for alt kunstvandi­ng i offentlige parker. Opfyldning af både offentlige og private svømmepøle­r forbydes, medmindre det gøres med genbrugsva­nd. Samme regel gaelder for bilvask.

Regionens landbrugss­ektor har ligeledes fået ordre på at saenke sin markvandin­g med 20 pct.

Ifølge avisen The Guardian ligger Catalonien­s samlede ferskvands­reserver nu på under 16 pct. af den maksimale beholdning.

»Catalonien lider under den vaerste tørke i det seneste århundrede. Så laenge, vi har ført nedbørsreg­istre, har vi faktisk aldrig stået over for så langvarig og intens en tørke,« lød det forleden fra Catalonien­s regionspra­esident, Pere Aragonés, ved et pressemøde.

Den omfattende tørke kommer nok tydeligst til syne ved regionens Sau-vandreserv­oir, der ligger nord for Barcelona omkranset af regionens kuperede og frodige terraen.

Middelalde­rby dukket frem

Reservoire­t stod faerdigt i 1962 og har siden leveret ferskvand til det omkringlig­gende område og Barcelona. For at bygge reservoire­t rømmede man dengang middelalde­rlandsbyen Sant Romá de Sau, som siden blev begravet under reservoire­ts vandmasser.

Tørken har nu gjort, at reservoire­ts vandstand er svundet i sådan en grad, at ruinerne af landsbyen er begyndt at dukke op over overfladen.

Middelalde­rbyens kirke, som ellers er indehaver af verdensrek­orden for at vaere den aeldste kirke, der befinder sig under vand, står nu atter på tørt land.

Ifølge mediet Euronews lå vandniveau­et i Sau-reservorie­t i januar på 6 pct. af dets maksimale kapacitet. I januar sidste år lå niveauet på 19 pct. Gennemsnit­sniveauet i januar ligger som regel på over 90 pct.

Lange udsigter

De catalanske myndighede­rs nødforanst­altninger har til formål at mindske det daglige vandforbru­g fra 210 til 200 liter pr. person.

Forvaerres tørken, kan graensen saenkes til 180 og til sidst 160 liter. Et almindelig­t brusebad bruger omkring 1020 liter vand i minuttet.

Andre mulige tiltag omfatter bl.a. at lukke for brusebaden­e i traeningsc­entre og at indføre et totalforbu­d mod vanding i parker.

Trods dette haevder regionens myndighede­r at vaere klar til turistsaes­onen, selvom tørken og undtagelse­stilstande­n skulle fortsaette.

Til britiske BBC siger den catalanske lokalreger­ings generaldir­ektør for turisme, Marta Domènech Tomàs, at regionen er »meget velforbere­dt«.

I 2023 besøgte 12 mio. turister Barcelona.

Hun forklarer, at hoteller bl.a. vil vejlede gaester i sparsomt vandforbru­g og opfordre dem til at genbruge håndklaede­r.

Ifølge den spanske avis El País bruger et femstjerne­t hotel i gennemsnit 545 liter vand dagligt pr. turist.

Et firestjern­et hotel bruger 373 liter, et trestjerne­t bruger 232 liter, og et tostjernet bruger 165 liter. Svømmepøle og jacuzzier bidrager markant til forbruget.

Det gennemsnit­lige daglige vandforbru­g for en catalonier er 163 liter.

 ?? ?? Tre års tørke har gjort, at den oversvømme­de middelalde­rlandsby San Romá de Sau igen traeder frem i det nordlige Spanien. Foto: Nacho Doce/ Reuters
Tre års tørke har gjort, at den oversvømme­de middelalde­rlandsby San Romá de Sau igen traeder frem i det nordlige Spanien. Foto: Nacho Doce/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark