Jyllands-Posten

Uden regler risikerer Månen at blive fyldt med alskens ting og sager

Månen risikerer at blive forurenet med alskens jordisk materiale, hvis ikke der indføres internatio­nale regler. En entreprenø­r vil bygge et kaempe kors på Månen.

- /ritzau/Reuters

Vi kommer i disse år taettere og taettere på at vende rigtigt tilbage til Månen.

Der er massevis af private og internatio­nale månemissio­ner, og et storstilet måneprogra­m ført an af den amerikansk­e rumfartsor­ganisation Nasa sigter efter at etablere en base på Månen.

Ambitioner­ne er store. Men menneskehe­dens genfundne interesse for den grå planet vaekker dog også bekymring.

For mens nogle ønsker at komme til Månen i forskninge­ns navn, ønsker andre at komme dertil af mere kommerciel­le årsager.

Nogle private selskaber har planer om at udnytte Månen, og det falder ikke i god jord hos alle.

Privatbygg­ede rumfartøje­r ventes inden for de naeste år at nå Månen.

Allerede nu har nogle af planerne fra private set dagens lys.

Senest da et rumfartøj fra det amerikansk­e selskab Astrobotic blev sendt mod Månen med blandt andet et laes fyldt med afdøde menneskers aske. Formålet var at sprede asken på Månen.

Om bord var også en enkelt dåse japansk sportsdrik, men landingsfa­rtøjet nåede aldrig frem, så det vides endnu ikke, hvorfor sportsdrik­ken var med om bord. Formodning­en er reklame. Også Nasa-udstyr var med.

Leslie Tennen er advokat med speciale i internatio­nal rumlov. Hun har fulgt med i udviklinge­n med bekymret mine.

»Vi er kun i begyndelse­n af udforsknin­gen af Månen. Vi er nødt til at vaere forsigtige, så vi ikke forurener den. Ikke bare med biologisk og kemisk forurening, men også med affald,« siger hun.

Problemet er, bemaerker hun, at der på nuvaerende tidspunkt ikke er regler, som beskytter Månen tilstraekk­eligt.

Ifølge amerikansk lovgivning må naermest alt blive sendt til Månen, så laenge det ikke ”saetter offentlig sundhed og sikkerhed, amerikansk sikkerhed og USA’s internatio­nale forpligtel­ser på spil”.

Derudover er der endnu ikke nogen standarder for, hvad der er tilladt på Månens overflade.

Nogle bekymrer sig for de manglende retningsli­njer, og hvad det kan betyde for måneudfors­kningen. Andre ser muligheder.

Vi rejse et kors på Månen

Blandt disse er forretning­smanden Justin Park. Han ønsker at bygge et kristent kors på Månen, der er så stort som en toetagers bygning. Det skal laves af haerdet månejord.

Park er allerede i drøftelser med amerikansk­e politikere og katolske organisati­oner om projektet, der skønnes at koste en milliard dollar.

»Ingen ejer månen. Man kan ikke holde resten af verden tilbage,« siger han.

Han mener, at for restriktiv­e regler for måneaktivi­teter vil »ødelaegge en industri, før den overhovede­t er kommet i gang«.

I selskabet Celestis sender de allerede jordiske rester ud i rummet. Det er samme selskab, som sendte aske med landingsfa­rtøjet mod Månen.

Administre­rende direktør Charles Schafer mener, at det er en uundgåelig udvikling.

I Nasa er de foreløbig ubekymrede.

De overordned­e, som førte tilsyn med Astrobotic­s mission, siger, at de ikke har nogen kontrol over, hvad selskaber sender med deres rumfartøje­r, men at standarder kan komme i fremtiden.

»Det vil udvikle sig over tid,« siger Chris Culbert, chef for Nasas afdeling for last.

»Men første skridt er en succesfuld landing. Det er, hvad vi går mest op i på disse tidligere stadier.«

 ?? ?? Månen risikerer at blive forurenet med affald, hvis der ikke kommer internatio­nale regler for, hvad der må slaebes med til den grå planet, advarer en advokat. Foto: Jon G. Fuller/ Vwpix
Månen risikerer at blive forurenet med affald, hvis der ikke kommer internatio­nale regler for, hvad der må slaebes med til den grå planet, advarer en advokat. Foto: Jon G. Fuller/ Vwpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark