Jyllands-Posten

Sex var meget skamfuldt for hende. Nu er hun bannerføre­r for kvinders orgasmer

Melissa Hartelius troede ikke, at hun var i stand til at få en orgasme. Da hun overgav sig til sin egen nydelse, gik det op for hende, hvad hun var gået glip af.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

Siden sin seksuelle debut havde Melissa Hartelius vaeret en slags skuespille­r i sit eget sexliv.

Det var en form for opvisning, hvor det handlede om at se godt ud og sige de rigtige lyde.

Det var, som det skulle vaere, taenkte hun. Lige indtil hun en dag opdagede, at der var noget, der manglede.

Hendes davaerende kaereste var den første, der henledte hendes opmaerksom­hed på problemet.

»Hvad har du lyst til?« spurgte han.

Så blev der pludselig meget stille i lejlighede­n. Melissa Hartelius havde »ingen idé«.

Ind og ud

I starten var det graenseove­rskridende at fortaelle offentligt om sine egne seksuelle erfaringer. Alligevel har Melissa Hartelius gjort det flere gange.

Hendes egne erfaringer er nemlig bare et eksempel af mange på et manglende fokus på kvinders nydelse, mener hun.

Årets sjette betyder uge sex, og derfor har tusindvis af folkeskole­elever modtaget seksualund­ervisning i de seneste dage.

Da Melissa Hartelius selv var helt ung, laerte hun, at sex er, når en mand fører sin penis ind i en kvinde. Ind og ud. Og så på et tidspunkt bliver akten afbrudt af det lykketraef, at begge parter opnår en orgasme samtidig.

Hun mødte den udlaegning af den seksuelle drejebog mange steder i popkulture­n, og seksualund­ervisninge­n handlede mest om, hvordan man undgik graviditet, og ikke at sex kunne vaere en rar ting – også for kvinder.

»Der var meget fokus på alle de farlige ting ved at dyrke sex. Det handlede aldrig om nydelse, orgasmer eller kommunikat­ion.«

I 2019 besluttede Melissa Hartelius at gøre nydelse til sin levevej, da hun stiftede virksomhed­en Klub Venus.

»Hvis nogen havde fortalt mig, da jeg var 16, at jeg ville starte et sexlegetøj­sfirma, så ville jeg slet ikke synes, at det lød fedt. Overhovede­t,« siger hun og griner.

Kvinders nydelse er en eklatant mangelvare i den konvention­elle fremstilli­ng af sex, mener hun.

Det oplevede hun, da hun blev seksuelt aktiv som 18årig.

»Jeg vidste godt, at orgasmer fandtes, men det var bare slet ikke der, at mit fokus var. Det var kun på at vaere god til sex, og det indebar for mig at please min partner mest muligt.«

Målsaetnin­gen om at vaere en henrivende sexpartner efterlod ikke meget plads til, at Melissa Hartelius kunne give sig hen til sin egen nydelse. Derfor konkludere­de hun på et tidspunkt, at hun nok var en af de kvinder, som ikke kunne få en orgasme. Hun havde laest om faenomenet i et magasin.

Det viste sig at vaere helt forkert. Der gik dog mange år, før Melissa Hartelius opdagede det.

Stor skam

Da hun voksede op i den lille by Vejlø uden for Naestved, var hun en »god og uskyldig pige«. Hun var meget optaget af at gøre alting rigtigt og ikke fylde for meget.

Derfor lå det heller ikke i kortene, at Melissa Hartelius skulle blive en slags bannerføre­r for kvinders nydelse.

Vejen dertil startede, da hun begyndte at udforske sin krop på egen hånd. Hun havde aldrig onaneret som teenager, for hun troede ikke, »at det var normalt«. Det var graenseove­rskridende at begynde.

Skammen var naesten ubaerlig, da hendes davaerende kaereste en dag kom hjem og bemaerkede, at der lå en vibrator på sengeborde­t.

»Han spurgte, om jeg havde hygget mig. Selvom det ikke var på en nedladende måde, så benaegtede jeg alt. Jeg følte slet ikke, at det var okay.«

Senere blev skammen imidlertid overhalet indenom af en meget staerk følelse af velbehag.

Orgasmeklø­ften

»Ved andre, hvordan det her er?« taenkte Melissa Hartelius, mens hun kiggede op i loftet.

Hun havde lige fået sit livs første orgasme og var meget stolt over sig selv.

Den første orgasme var en milepael i Melissa Hartelius’ seksuelle karriere. Før havde hun troet, at hun aldrig kunne få en orgasme, men nu var prognosern­e for hendes sexliv forandret.

Orgasmen bliver også ofte omdrejning­spunktet i samtalen om sex. Der tales om en såkaldt orgasmeklø­ft. Ordet daekker over forskellen mellem kvinder og maends orgasmer, når de har sex med hinanden. En undersøgel­se af danskernes sexliv nåede i 2019 frem til, at skaevheden er i mandlig favør.

Hvorfor er orgasmen så vigtig?

»Orgasmen må aldrig blive et succeskrit­erie. Så laenge man har sex på en måde, som, man synes, er dejlig, så er alt godt. Jeg har fokus på orgasmen, fordi den er en god indikator på, hvordan det står til. Den indikerer, at man slapper af og nyder det,« siger Melissa Hartelius.

Hun mener desuden, at det er en fejl at reducere spørgsmåle­t om orgasmeklø­ften til, at maend er nogle »egoister«.

»Jeg kender ikke en eneste mand, som ikke har lyst til at give sin kaereste en masse orgasmer og en masse nydelse. Nogle gange ved man måske bare ikke helt hvordan.«

Derfor er kommunikat­ion helt afgørende, mener hun. I de portraette­ringer af sex, Melissa Hartelius som yngre var genstand for, var der aldrig nogen, der havde brug for at guide hinanden.

»Uden ord er sex supersvaer­t.«

Insisterer kvinder for lidt på egen nydelse?

»Ja, helt sikkert. Man kan føle, at man er til besvaer og frygte, at det tager for lang tid. Det er jo meget generelt i vores samfund, at mange kvinder ikke er gode til at tage egne behov lige så seriøst som andres.«

Jeg vidste godt, at orgasmer fandtes, men det var bare slet ikke der, at mit fokus var. MELISSA HARTELIUS, STIFTER AF VIRKSOMHED­EN KLUB VENUS

 ?? ?? Melissa Hartelius har tidligere blandet sig i den offentlige debat og sat fokus på kvinders nydelse. Foto: Gregers Tycho
Melissa Hartelius har tidligere blandet sig i den offentlige debat og sat fokus på kvinders nydelse. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark