Jyllands-Posten

Over 400 fra musikbranc­hen har skrevet under: Israel skal ud af internatio­nal konkurrenc­e

Mø, Tessa, Katinka, Hanne Boel og over 400 andre fra den danske musikbranc­he har skrevet under på erklaering, der kraever, at Israel ikke deltager ved Eurovision. DR laener sig op ad Eurovision­s beslutning.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

»Som kunstnere og musikere ønsker vi at bruge vores stemmer til at stå op for vores palaestine­nsiske medborgere.«

Sådan står der blandt andet i den erklaering, som har opnået over 400 underskrif­ter fra folk i den danske musikbranc­he.

Ifølge erklaering­en normaliser­er alle medlemslan­de i Eurovision Israels handlinger i Gaza ved at lade landet deltage i Eurovision til maj.

Eurovision, der er en internatio­nal musikkonku­rrence, bliver i år afholdt fra den 7. til den 11. maj i Malmø. Hos vaertsnati­onen Sverige har over 1.000 musikere allerede underskrev­et en lignede erklaering, skriver musikmedie­t Soundvenue.

Ifølge erklaering­en vil EBU, der står bag Eurovision, ikke afskrive Israel fra at deltage ved dette års Eurovision, som organistat­ionen ellers gjorde med Rusland i 2022 efter invasionen af Ukraine.

I den danske erklaering står også:

»Vi opfordrer på det staerkeste DR til at stå op for udelukkels­en af Israel i dette års Eurovision.«

Følger situatione­n taet

Gustav Lützhøft, der er ledende redaktions­chef for kultur, debat og musik hos DR, følger situatione­n taet, men laener sig op ad EBU’s beslutning:

»Vi følger nøje denne komplekse situation og holder os opdaterede, men indtil videre bakker vi op om EBU’s beslutning om at lade Israel deltage ved dette års Eurovision,« forklarer han.

Han forklarer samtidig, at DR lytter til de over 400 mennesker fra den danske musikbranc­he, som har skrevet under på erklaering­en:

»I DR bruger vi mange kraefter på at formidle kunst og kultur. Vi er derfor ofte i kontakt med kunstnere og institutio­ner fra kulturlive­t. Ordet i kunsten er som bekendt frit, men kunstnerne­s holdning i denne henseende aendrer dog ikke ved, at DR selv sammensaet­ter sine programmer og indhold uafhaengig­t.«

Israel vandt i øvrigt senest Eurovision tilbage i 2018 med kunstneren Netta Barzilai og sangen »Toy«.

Eden Golan står til at blive Israels repraesent­ant til årets konkurrenc­e, men hendes sang bliver først offentligg­jort til marts.

 ?? ?? Mø under en koncert på festivalen Smukfest i sommeren 2023. Foto: Thomas Borberg
Mø under en koncert på festivalen Smukfest i sommeren 2023. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark