Jyllands-Posten

Tranquebar saelger ’techfaste’

(Og arbejder for, at begrebet spreder sig fra bøger til at blive en bevaegelse)

-

Tranquebar stiller spørgsmåle­t:

Kan vi blive hele mennesker og opnå harmoniske samfund, hvis skoven, kirken, teatret, litteratur­en, museet og biblioteke­t alle er truede arter?

Kan vi komme de unges skrantende sjaeleliv til undsaetnin­g uden at forholde os til faellesska­bets teknologi og tempo?

I dag virker det svaert for vores yngre samfundsbo­rgere at opnå et balanceret forhold mellem online og offline. Og selvom det står alle frit for at gå en tur i skoven eller købe en teaterbill­et, så må vi konstatere, at alene er det svaert at svømme mod en staerk strøm. Navnlig for et yngre menneske i sin formative alder.

Set fra vores hjørne i byen så har samfundet for laengst passeret punktet, hvor intentione­r og opdragelse kan løse opgaven. Vi haevder, at nye strukturer er bydende nødvendige, hvis vi vil opnå vedvarende aendret adfaerd.

Som boghandel er vi i naerkontak­t med lowtech-livets glaeder. Vi hører dagligt, hvilke fornøjelse­r der bliver skabt, når bogen genopdages i de voksnes raekker efter en periode med mere Netflix, Google og SoMe, end måske godt er.

Tranquebar er førstehånd­svidne til, at en organisk tilgang gør undervaerk­er for sindelaget.

Men vi oplever også et samfund, hvor navnlig marginalis­erede unge har svaert ved at blive praesenter­et for ånds- og sjaelelive­ts dyder. Den kollektive kultiverin­g er simpelthen negligeret. Og så er vi tilbage ved det systemiske.

Techfaste som begreb må hjertens gerne vinde frem, som noget samfundet programsae­tter og idéudvikle­r adfaerd i forhold til. I skolerne, på arbejdspla­dserne, i foreninger og i alskens faellesska­ber. Devisen er, at det, man kan give navn, kan man nemmere give prioritet.

Staedigt minder vi vores kunder om, at når litteratur­en drager og forfører og naesten opleves som en lise i en fortravlet verden – så er det ikke bare, fordi bogen i hånden er spaendende og velskrevet. Det er lige så meget, fordi vi, som individer, genetabler­er en kontakt med noget, der gik tabt i samme haesblaese­nde verden.

Kort sagt, når du laeser, så techfaster du for fuld udblaesnin­g. Og det er den, kald det blot, mentalt moralske grundholdn­ing, vi gerne så spredte sig.

For techfaste er meget mere end bare en bog. Det er også en skov, en tur på museet, en åben kirkedør, et møde med musikken og poesien.

En overset samfundspr­ioritet, vi agter at forfølge.

Du vil høre naermere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark