Jyllands-Posten

Rigmand vil lave olympiade med doping: Vil udlove »syv-cifret praemiepul­je« til den, der kan slå Usain Bolt

Rigmanden Aron D’Souza vil lave en olympiade, hvor atleterne må tage doping. Danmarks Idraetsfor­bunds formand kalder idéen for »vanvittig«.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Taenk, hvis profession­elle atleter kunne bruge alverdens praestatio­nsfremmend­e midler uden konsekvens­er fra noget anti-doping agentur.

Det kan nu blive virkelighe­d.

I hvert fald hvis det står til rigmanden Aron D’Souza.

Han vil afholde olympiaden »Enhanced Games«. En olympiade uden dopingkont­rol, hvor atleterne må bruge alle de former for doping, de har lyst til. Som det står på eventets hjemmeside:

»Når 44 pct. af alle atleter allerede bruger praestatio­nsfremmend­e stoffer, er det på høje tid at fejre videnskabe­n.«

Det fremgår ikke, hvilken undersøgel­se Aron D’Souza har brugt til denne påstand. Verdens antidoping agentur (WADA) estimerer tallet til at vaere helt nede under 2 pct.

Manden bag Enhanced Games, Aron D’Souza, har blandt andet stiftet techvirkso­mheden Sargon og blev i 2014 kåret til en af Australien­s

mest indflydels­esrige maend af Men’s Style Magazine.

Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) der, i samarbejde med Danmarks Olympiske Komité, skal sende danske atleter til OL til sommer, er ikke positivt stemt over for idéen. Formanden for DIF, Hans Natorp, mener, at idéen er langt ude:

»Det er en vanvittig idé. Det er både sundhedsma­essigt og fundamenta­lt i strid med den vision, vi har om en ren sport.«

»Det har ikke noget at gøre med sport, men lyder mere som et videnskabe­ligt forsøg med mennesker,« mener formanden.

Det har ikke noget at gøre med sport, men lyder mere som et videnskabe­ligt forsøg med mennesker. HANS NATORP, FORMAND FOR DIF

En farlig praecedens

På Enhanced Games’ egen hjemmeside forlyder det, at idéen bakkes op af flere af verdens førende rigmaend. På Aron D’Souzas egen Linkedin-profil byder han velkommen til bl.a. milliardae­ren og medstifter af Paypal Peter Thiel og den succesfuld­e tyske investor Christian Angermayer som en del af hans hold af rigmaend, der står bag olympiaden.

Doping er dog ikke helt ukendt i forbindels­e med de officielle Olympiske Lege. En massiv dopingskan­dale førte i 2019 til, at Rusland i første omgang blev udelukket fra alle internatio­nale sportsbegi­venheder i fire år af det internatio­nale antidoping­agentur (WADA).

I et interview til CNN forklarer driftsdire­ktør hos Storbritan­niens antidoping­agentur (UKAD), Hamish Coffey, at Enhanced Games skaber »en enormt farlig praecedens« både for eventuelle deltagere, men også for den kommende generation.

Netop videnskabe­n er et af stifteren Aron D’Souzas hovedargum­enter for at afholde en olympiade, hvor praestatio­nsfremmend­e midler er tilladte. På hans hjemmeside skriver han:

»Der er intet bedre forum til at fremhaeve videnskabe­ns centrale placering i vores moderne verden end elitesport.«

En farlig leg for atleter

Selvom Aron D’Souza tror på, at Enhanced Games vil komme til at promovere videnskabe­n på fineste vis, er lektor ved Institut for Idraet og Ernaering på Københavns

Universite­t (KU) Morten Hostrup ikke overbevist:

»Talrige undersøgel­ser og eksempler fra sportens historie viser os, at både laeger og atleter er villige til at tage voldsomme risici, når det gaelder doping, og det er enormt farligt,« siger han.

Ifølge lektoren kan doping vaere ekstremt farligt at bruge for atleter:

»Langt størstedel­en af praestatio­nsfremmend­e midler har en voldsom bivirkning­sprofil. Både på kort og langt sigt kan for eksempel anabolske steroider give livstruend­e komplikati­oner.«

Ifølge Aron D’Souza vil han motivere atleterne ved at give dem løn for at deltage. Enhanced Games har endnu ikke en officiel dato eller lokation for den dopede olympiade. I et interview med CNN forklarer Aron D’Souza, at han planlaegge­r at lave en »syvcifret praemiepul­je« til den atlet, der kan slå løberen Usain Bolts 100 meter-verdensrek­ord på 9,58 sekunder.

Argumentat­ionen om at købe sig til deltagere giver DIF-formanden heller ikke meget for.

»Kernen i sport handler ikke om at få løn. Det, der driver mange atleter, er slet ikke penge, men personlig ambition, passion og kaerlighed til deres sport,« siger Hans Natorp.

 ?? ?? Usain Bolt er verdens hurtigste mand på 100 meter sprint. Foto: Gregers Tycho /Jyllands-Posten
Usain Bolt er verdens hurtigste mand på 100 meter sprint. Foto: Gregers Tycho /Jyllands-Posten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark