Jyllands-Posten

Putins forsikring­er er designet til egne støtter i Europa og USA

-

Sammenlign­et med så mange andre møder, som Vladimir Putin har holdt, var bordet usaedvanli­g lille, da han lod sig interviewe af Tucker Carlson i Kreml. Modsat det kremlske setup med et flere meter langt bord, da han før angrebet på Ukraine mødtes med den franske praesident, Emmanuel Macron, så kom Tucker Carlson helt taet på Ruslands praesident. En scenografi, som givet har passet begge godt. Carlson kunne reklamere med, at han som første og hidtil eneste repraesent­ant for et vestligt medie har fået adgang til Putin. Praesident­en kan omvendt bruge den to timer og syv minutter lange seance, som kan ses på tuckercarl­son.com, som et vindue til Vesten og en afkraeftel­se af, at det er umuligt at komme taet på ham.

Ruslands praesident tog armbåndsur­et af og holdt en naesten otte minutter lang enetale om sit historiesy­n, som efter hans opfattelse retfaerdig­gør, at Rusland for snart to år siden angreb Ukraine. Talen blev først indstillet, da Tucker Carlson afbrød med et undskyld, hvilket århundrede befinder vi os i? Det 13., lød svaret fra Vladimir Putin, som fortsatte til 1654. Der er lang vej til den 24. februar 2022. Og Putin forbigår det vaesentlig­ste, at Ukraine er en suveraen stat, og at et land ikke uden videre kan begynde at annektere et andet.

Efter 22 minutter nåede han frem til det 20. århundrede og en bemaerknin­g om, at den lange historiske tale måske falder uden for interviewe­ts rammer. Men Carlson ville jo have et seriøst interview, og Putin skal lige nå at forklare sit syn på Sovjetunio­nens kollaps i 1991, forbløffel­sen over, at Ukraine ikke gik arm i arm videre med Rusland, at de frafaldne Warszawapa­gtlande skyndte sig ind i Nato, mens Rusland i hans optik blev afvist.

Historien kan fortolkes på mange måder, og Tucker

Carlson gør sig ikke synderlige anstrengel­ser for at rette op på Putins. Et kvalificer­et gaet er, at de faerreste, der har fundet frem til interviewe­t, haenger på så langt. Derfor er det interessan­te, hvordan interviewe­t bliver taget ned. Første take ramte danskerne lidt over midnat: »Putin afviser russisk invasion af Polen og Letland.« Samme vinkel, som gik ud på Reuters, mens et andet internatio­nalt nyhedsbure­au AP citerede Putin for at vaere villig til fredsforha­ndlinger. Et perfekt udgangspun­kt til at dyrke Kremls fortaellin­g om Rusland og Putin, som har vist sig at have ganske god klangbund både på den yderste venstreflø­j og den yderste højrefløj i Europa og blandt støtter af Trump i USA.

Både Europa og USA står over for vigtige valg. Amerikaner­ne skal vaelge ny praesident i november, valget tegner til endnu et opgør mellem Donald Trump og Joe Biden, som allerede nu kaemper med støtte til fortsat amerikansk hjaelp til Ukraine. Putins fortaellin­g og generøse tilbud gør det naeppe lettere for en siddende amerikansk praesident at forklare, hvorfor USA helt og utvetydigt skal bakke op om Ukraine, og hvad der står på spil.

Talen blev først indstillet, da Tucker Carlson afbrød med et undskyld, hvilket århundrede befinder vi os i? Det 13., lød svaret fra Vladimir Putin, som fortsatte til 1654.

Til juni skal europaeern­e vaelge, hvem der skal sidde i Europa-Parlamente­t. I flere lande står nationalko­nservative staerkt. Ud over at vaere kritiske over for indvandrin­g og EU udgør også forbindels­en til Kreml en del af deres faelles gods. Også i Europa kan Putins lange tale bruges i Kremls strategi. ”Forsikring­erne” om, at han ikke vil invadere hverken Polen eller de baltiske lande, står i direkte modstrid til de meldinger, som siden nytår har lydt i Europas hovedstaed­er, og som er begrundels­en for, at det haster med oprustning.

Kreml kan ikke klage over det indtryk, som interviewe­t har efterladt i Vesten. Men det gør ikke Putin mere trovaerdig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark