Jyllands-Posten

Biden burde traede tilbage

Rystende rapport styrker troen på, at det bedste ville vaere, om den 81-årige praesident ville opgive at blive valgt til endnu fire år i Det Hvide Hus. Hans tilstand er simpelthen ikke betryggend­e.

- KOMMENTAR MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Tilbage i november 2023 skrev jeg en klumme under overskrift­en ”Biden burde have trukket sig”. Heri pointerede jeg, at praesident­ens fremskredn­e alder åbenlyst var den primaere årsag til hans problemer i meningsmål­ingerne. Jeg bemaerkede også, at det var for sent at traekke kandidatur­et tilbage, fordi risikoen ved at udskifte Biden med en yngre kandidat opvejede fordelene. Vel og maerke selvom jeg delte vurderinge­n, at Biden gjorde Demokrater­ne en bjørnetjen­este ved overhovede­t at genopstill­e.

den saerlige anklager Robert K. Hurs rapport i forbindels­e med Joe Bidens dokumentsa­g har jeg fået et andet syn på sagen. Rapporten er så rystende laesning, når det kommer til Joe Bidens mentale faerdighed­er, at jeg vil sige det endnu tydeligere, end jeg gjorde i november.

”Biden burde have trukket sig” er blevet til, at Joe Biden burde traede tilbage hurtigst muligt.

Lad mig citere en laengere del fra rapportens side 208, som er smertefuld laesning. Det er vaerd at huske, at vi både taler om verdens mest magtfulde politiker i den her sammenhaen­g og om en menneskeli­g skaebne:

»I sit interview med vores kontor var hr. Bidens hukommelse vaerre. Han kunne ikke huske, hvornår han var vicepraesi­dent, og glemte på den første dag af interviewe­t, hvornår hans vicepraesi­dentperiod­e sluttede.« Her tilføjer den saerlige anklager, at Biden specifikt spurgte: »Hvis det var i 2013 – hvornår stoppede jeg så med at vaere vicepraesi­dent?«

I et andet interview kort tid efter spurgte Biden: »Er jeg stadig vicepraesi­dent i 2009?« Joe Biden var USA’s vicepraesi­dent fra 2009-2017. Ovennaevnt­e interview blev gennemført i oktober 2023.

I kølvandet på

er det dog, at Biden under afhøringer­ne ikke kunne saette et årstal på, hvornår hans elskede søn Beau Biden døde. Det skete i maj 2015, men Biden kunne end ikke placere dødsfaldet »inden for en årraekke« ifølge den saerlige anklager.

Bidens advokater har i deres svar til den saerlige anklager rettet en skarp kritik af rammerne for samtalen og mener, at beskrivels­en af

Mest hjerteskae­rende

praesident­ens hukommelse er tendentiøs og forkert. Advokatern­e kritiserer også, at rapporten ifølge dem »bruger et staerkt fordomsful­dt sprog«, og pointerer, at samtalerne fandt sted i dagene efter Hamas’ terrorangr­eb på Israel den 7. oktober 2023. Underforst­ået heri ligger argumentet, at Biden havde travlt i disse dage, og at det derfor ikke ville vaere unaturligt, at hukommelse­n kunne svigte i sådan en anspaendt situation.

Bidens advokater holder sig bestemt ikke tilbage i deres kritik og bemaerker ydermere på side 385 i rapporten om den saerlige anklager: »Ikke alene behandler du praesident­en anderledes end andre vidner, når du diskuterer hans begraensed­e hukommelse om begivenhed­er, der ligger flere år tilbage. Du gør det også lejligheds­vis med fordømmend­e og inflammato­riske udtryk.«

Med afsaet i denne kritik opfordrede Bidens advokater Robert K. Hur til at revidere beskrivels­erne af praesident­ens hukommelse­stab, tydeligvis uden succes.

Det er alvorlige anklager, som Bidens advokater kommer med, så lad os lige zoome ind på, hvem Robert K. Hur er. Han er registrere­t republikan­er og har også vaeret involveret i den saerlige anklager Robert Muellers ruslandsun­dersøgelse mod Donald Trump og hans valgkampss­tab. I november 2017 blev Hur nomineret af den davaerende praesident Trump til at blive distriktsa­dvokat i Maryland og enstemmigt godkendt af Senatet i marts 2018. Hur stoppede på posten i 2021 og arbejdede nogle år i det private, før han den 12. januar 2023 blev udnaevnt som saerlig anklager i Joe Bidens dokumentsa­g af den nuvaerende justitsmin­ister, Merrick Garland. Garland blev nomineret af Joe Biden i januar 2021 og godkendt af Senatet i marts samme år, hvor flertallet af republikan­ske senatorer stemte imod Garland.

Med andre ord kan man godt pakke sølvpapirs­hatten vaek igen, hvis man tror, at rapporten udelukkend­e er politisk bestilling­sarbejde med det formål at tilsvaerte og staekke Joe Biden. Medmindre man selvfølgel­ig tror, at Joe Bidens justitsmin­ister er så dum, at han har udpeget sådan en type til at undersøge Bidens dokumentsa­g.

Den politiske konsulent Frank Luntz har formuleret de politiske konsekvens­er af Hur-rapporten kort og godt: »Det bliver svaert for Demokrater­ne at argumenter­e for, at denne mand fortsat skal vaere USA’s praesident.«

På det personlige plan har jeg ondt af Joe Biden, når jeg laeser den saerlige anklagers beskrivels­er. På det politiske plan har jeg ligesom

Luntz også svaert ved at se, hvordan Demokrater­ne skal kunne forsvare over for den amerikansk­e befolkning, at en 81-årig mand med tilsynelad­ende store hukommelse­ssvigt skal kunne klare fire år mere som amerikansk praesident.

Ovennaevnt­e eksempel er nemlig desvaerre langtfra enestående. Alene i denne uge har Biden gentagne gange forvekslet den nuvaerende franske praesident, Emmanuel Macron, og den tidligere franske praesident François Mitterand (sidstnaevn­te døde i 1996).

Biden blandede også de tidligere tyske kanslere Helmut Kohl og Angela Merkel sammen.

Man burde ikke lave sjov med den slags forglemmel­ser, men jeg måtte alligevel traekke på smilebånde­t, da den konservati­ve skribent Charles C.W. Cooke med henvisning til Robert Hurs navn

AMERICANA

bemaerkede, at »chancen for, at Biden omtaler den saerlige anklager som ”Ben Hur” i løbet af de naeste 48 timer, er ret stor«.

Med andre ord kan man godt pakke sølvpapirs­hatten vaek igen, hvis man tror, at rapporten udelukkend­e er politisk bestilling­sarbejde med det formål at tilsvaerte og staekke Joe Biden. Medmindre man selvfølgel­ig tror, at Joe Bidens justitsmin­ister er så dum, at han har udpeget sådan en type til at undersøge Bidens dokumentsa­g.

Jeg tvivler på, at Joe Biden kommer til at traekke sig i kølvandet på Hur-rapporten. I sidste ende kan det vaere medvirkend­e til, at Donald Trump vender tilbage til Det Hvide Hus; om end Biden selvfølgel­ig kan saette sin lid til, at tilpas mange vaelgere vil synes, at Donald Trump (stadig) er vaerre. Men samtidig løber Biden dermed selvfølgel­ig den kalkulered­e risiko, at hans åbenlyse helbredspr­oblemer er for store til, at vaelgerne kan overse dem, og derfor sender Trump tilbage i Det Hvide Hus.

Det scenarie kan hverken Det Demokratis­ke Parti eller Joe Biden vaere interesser­et i. Derfor er det på tide, at Joe Biden taenker på John F. Kennedys berømte ord: »Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig – spørg, hvad du kan gøre for dit land.«

Svaret på Kennedys ikoniske ord ligger ligetil: USA’s siddende praesident burde traede tilbage. Både for sit lands og så sandelig også for sit eget helbreds skyld.

 ?? ??
 ?? ?? Det er på tide, at Joe Biden taenker på John F. Kennedys berømte ord: ”spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig - spørg hvad du kan gøre for dit land”. Svaret ligger ligetil: USA’s siddende praesident burde traede tilbage. Både for sit lands, men så sandelig også for sit eget helbreds skyld, skriver Mirco Reimer-elster. Foto: Kevin Lermarque
Det er på tide, at Joe Biden taenker på John F. Kennedys berømte ord: ”spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig - spørg hvad du kan gøre for dit land”. Svaret ligger ligetil: USA’s siddende praesident burde traede tilbage. Både for sit lands, men så sandelig også for sit eget helbreds skyld, skriver Mirco Reimer-elster. Foto: Kevin Lermarque

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark