Jyllands-Posten

Flertal tromler nu unikt område. Hvor blev den sunde fornuft af?

- LISE BECH MF, klima-, energi- forsynings­ordfører, (DD) JAKOB SØGAARD CLAUSEN

Opvokset i Nordthy, medlem af Aarhus Byråd, (DD)

Nu er det en realitet: Folketinge­t er på vej til at placere fem megamøller på 450 meter i den nordlige del af Thy. Det får uden tvivl alvorlige konsekvens­er for et af Danmarks unikke landdistri­ktsområder. Danmarksde­mokraterne er sammen med lokalbefol­kningen blevet overhørt og nedstemt.

I løbet af efteråret er det blevet undersøgt, om det eksisteren­de testcenter for megamøller ved Østerild kan udvides med to møller på 450 meter i højden.

Lige før jul besluttede et stort flertal i Folketinge­t så pludselig, at det nu skal undersøges, om der kan saettes hele fem megamøller på 450 meter op ved det eksisteren­de testcenter for havmøller ved Østerild.

Det er et flertal nu blevet enig om, at der kan, og det får uundgåelig­t vidtraekke­nde konsekvens­er for mange små lokalsamfu­nd i den nordlige del af Thy.

Lokalområd­et er naturligvi­s rystet over udsigten til en markant udvidelse af anlaegget. Ingen ved, om de er købt eller solgt, og informatio­nerne har hele vejen igennem vaeret sparsomme. Sikkert og vist er det dog, at fem megamøller på 450 meter vil gøre en lang raekke ejendomme samt dele af Thylejren ubeboelige. Det betyder, at hundredvis af mennesker skal jages fra hus og hjem. Og det får konsekvens­er for den lokale folkeskole, som allerede kaemper for overlevels­e, og for den lokale brugs.

Det er ikke bare menneskene, som skal fjernes. Huse skal rives ned. Traeer skal faeldes. En kirke gøres måske ubrugelig. Klitter jaevnes med jorden til fordel for industrian­laegget.

i udvikling og brander sig og tiltraekke­r indbyggere såvel som turister på sin unikke natur. Der er i området omkring Østerild tale om et helt saerligt naturområd­e med store vidder og en unik uforstyrre­t nattehimme­l. Faktisk er det taet på et af Danmarks mørkeste områder, der lige er blevet certificer­et som en Dark Sky Park. 3.000 stjerner, planeter og galaksen Maelkeveje­n

Thy er ellers

kan man se på en klar nattehimme­l.

Det er regeringen sammen med SF, LA, K, R og DF, som er en del af den aftalekred­s, der ønsker at opsaette flere megamøller i Østerild.

Kommunalbe­styrelsen i Thisted har klart sagt fra over for planerne. Fra Danmarksde­mokraterne­s side håbede vi til det sidste, at Christians­borg-politikern­e ville lytte til deres lokale partifaell­er. Desvaerre er dette endnu et trist eksempel på, at Danmarks landdistri­kter ikke har den store vaerdi for mange på Christians­borg.

stiller vi os skeptiske over for, om der overhovede­t er brug for testpladse­r til 450 meter høje møller i Danmark. Men vigtigst af alt anser vi det som bydende nødvendigt, at lokalbefol­kningen bliver hørt.

For selvfølgel­ig ønsker vi at arbejde for den grønne omstilling. Men den skal hvile på sund fornuft. Den skal vaere retfaerdig, og borgerne skal ikke efterlades på perronen. Det lever flertallet på Christians­borg bestemt ikke op til i denne sag.

I Danmarksde­mokraterne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark