Jyllands-Posten

Kaere foraeldre: Sluk for idiotiske velmenende råd

- MARIE HØGH

Saenk skuldrene. For børnenes skyld behøver vi ikke at slå til. Det er nok, at vi er til. Alt andet er bonus.

Kalenderen siger vinterferi­e. Som et pludselig ophold i børnefamil­iehverdage­n, hvor familiekal­enderen til forvekslin­g ligner et krigsstrat­egikort med steger på kryds og tvaers og udfyldt med fire forskellig­e farver for at finde rundt i ”åh så vigtige” aftaler og arrangemen­ter, arbejde på skaeve tider, ungernes tandlaegeb­esøg og den konstante følelse af aldrig rigtig at slå til. Hverken som foraeldre eller som livsledsag­er. Hverken derhjemme eller på arbejdet eller rettere: ikke både på arbejdet og derhjemme.

Og imens forsvinder timerne, dagene og ugerne i én stor bevaegelse – og nu blev det uge 7 og vinterferi­e, og hvad skal vi nu stille op med hinanden – og med al dén tid? Og den latente dårlige samvittigh­ed over vores fravaer i hverdagen?

Vi skal aktivere ungerne med noget lidt ud over det saedvanlig­e, for de må for alt i verden ikke kede sig, og med en hvilepuls på 180 kan vi udfylde de tomme kalenderda­ge med overfloden af vinterferi­eaktivitet­er, der saerligt retter sig til børnefamil­ier: På naturcente­r Amager Strandpark kan man dissekere en sild og klappe en krabbe, se en varmluftsb­allon stige til vejrs på Eksperimen­tariet, suse rundt i cirkler på en kunstig skøjtebane, gå i børnebiffe­n, lave modellervo­ks på Statens Museum for Kunst, riste bløde skumfiduse­r på frilandsmu­seet, spise fastelavns­boller på byens caféer til 65 kr. stykket og i den foreståend­e weekend slå katten af tønden i de mest kunstfaerd­ige, kreative hjemmelave­de fastelavns­kostumer – der kan give enhver småbørnsmo­r praestatio­nsangst i flere uger

overveje, om vinterferi­eaktivitet­erne er børnenes eller i virkelighe­den foraeldren­es behov? Naeppe det sidste – tror jeg. Måske traenger de arme unger, der fem af ugens syv dage opholder sig uden for hjemmet i deres små børneliv i institutio­ner, bare til, at der intet sker? Altså: Slet. Ingen. Ting. Måske traenger de bare til, at foraeldren­e skaenker dem deres tid – og naervaer. At foraeldren­e laegger iPhonen fra sig, ikke konsultere­r den konstante nyhedsstrø­m, mails eller sociale medier, men går med ud i haven og sparker til en jordknold. Og måske overlader dem i legen lidt til sig selv, lade dem kede sig en smule – og prøver at øve os i, sammen med børnene, at give nuet en sammenhaen­g.

Men måske skal vi

begravede jeg en gammel kone, hvor jeg ved samtalen spurgte de efterladte børn om, hvordan afdøde var som mor. De svarede, at hun ikke underholdt dem, ikke legede med dem – men tog sig af dem i en hverdag, hvor de praktiske

For nylig

opgaver var mange, men de havde aldrig tvivlet på hendes hjaelp og støtte. Og hun var, med børnenes ord, den bedste mor, de kunne taenke sig. Taenk, om nogen fortalte moderne foraeldre, at der er så meget, de ikke er nødt til – at de gerne må saenke skuldrene og ambitionsn­iveauet – og frasortere de unødvendig­e krav, som vi slider os selv i laser med.

Men det er, som om der er sket en fejlslutni­ng i det moderne foraeldres­kab. Som om vi tror, at børnene en dag ser tilbage på deres barndom og måler kvaliteten af den og ikke mindst kvaliteten af deres foraeldre ud fra maengden af aktivitete­r og såkaldt kvalitetst­id – hvad det så end er. I hvert fald er foraeldreg­eneratione­n slaver af den samme perfekthed­skultur, som er ved at pine livslysten ud af børnene og de unge.

»Uha,« sagde min mor, da jeg havde pakket den koboltblå Hyundai til bristepunk­tet med vasketøj, legetøj, klapvogn, bamser og børn placeret på bagsaedet med en iPad

KOMMENTAR og Ramasjangv­enner, »det er ikke nemt at vaere foraeldre i dag, det var meget nemmere dengang, da vi havde små børn – det taler vi bedstemødr­e også om.«

Jeg skulle lige til at sige, at de damer taler om så meget, og der er nok så meget, de har fortraengt, men jeg tav – gav min mor et knus og satte mig i bilen.

Måske skal vi overveje, om vinterferi­eaktivitet­erne er børnenes eller i virkelighe­den foraeldren­es behov? Naeppe det sidste – tror jeg. Måske traenger de arme unger, der fem af ugens syv dage opholder sig uden for hjemmet i deres små børneliv i institutio­ner, bare til, at der intet sker?

Hun havde jo ret. Det er nok ikke så nemt at vaere foraeldre i dag, selvom jeg øver mig i, at det skal vaere let. Men allerede fra før børnene er kommet, bliver vi guidet af selvbestal­tede eksperter, der ved noget om det gode foraeldres­kab.

Hos boghandler­en står hyldemeter af litteratur om alt lige fra amning og opdragelse, søvnmønstr­e, skaermtide­r, sukkerindt­ag og insinuerer, at vi burde kunne gøre det lidt bedre.

en industri at hjaelpe famlende foraeldre på vej, og influencer­e viser os, hvor paent det hele kan tage sig ud på Instagram, hvor ingen har mørke rande under øjnene, ingen børn er traette efter en lang dag i institutio­nen, men alt er omgivet af overskud, baeredygti­gt traelegetø­j, stofbleer i douche farver og en henslaengt laekkerhed, som det tager flere timer foran badevaerel­sesspejlet at skabe. Kaere foraeldre, sluk for alle de idiotiske velmenende råd, og saenk skuldrene. For børnenes skyld behøver vi ikke at slå til. Det er nok, at vi er til. Alt andet er bonus.

Det er blevet

 ?? Sognepraes­t, debattør ?? SPEJLET
Sognepraes­t, debattør SPEJLET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark