Jyllands-Posten

Dna-jagt er etisk glidebane

- BJARNE FRØBERG Advokat, Odder

om en 53-årig mand, der er blevet varetaegts­faengslet for et drab begået i 1990.

Hvis han er skyldig, er det selvfølgel­ig godt for hendes slaegtning­e, venner, der havde et taet forhold til den draebte, og alle os andre. Politiet er kommet på sporet ved en søgning i Rigspoliti­ets dnaregiste­r i persondele­n. Den nu sigtedes dna var ikke i registeret, men hans søns var. Fundet er sket ved det, man kalder familiesøg­ning.

ikke nogen lovgivning, der regulerer denne type efterforsk­ning, og det giver efter min opfattelse anledning til nogle etiske og retlige overvejels­er om betimeligh­eden af denne saerlige type efterforsk­ning. Var sønnen blevet opsøgt af politiet og spurgt, om han kunne bidrage med oplysninge­r om sin fars gøren og laden på

Der er i dag

gerningsti­dspunktet, havde sønnen vaeret i sin gode ret til at sige, at det ville han ikke tale med politiet om. Det er trods alt hans far.

Nu er sønnen blevet nøglen til sagen. Det bliver ikke et bevis i sagen (i hvert fald af betydning), men han er aldrig blevet spurgt, om han vil hjaelpe politiet. I dansk ret har vi den hovedregel, at naertståen­de er vidnefrita­get, dvs. de ikke er forpligtet til at afgive forklaring i retten i sager mod eksempelvi­s deres far eller mor, medmindre dommeren bestemmer det.

Denne type efterforsk­ning kraever derfor en saerlig lovhjemmel, navnlig fordi vi i Danmark er voldsomt overvågede og registrere­de.

bliver vel, at politiet også vil have adgang til vores sundhedsda­ta, hvor der kan vaere rigtig mange dna-oplysninge­r i forbindels­e med diagnostic­ering og behandling af sygdomme.

Det naeste

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark