Jyllands-Posten

Verdens autokrater vil knuselske Rune Selsing

- JØRGEN JUNKER GRIMSTRUP Cand.mag. i historie, Viborg

Rune Toftegård Selsing har i Jyllands-Posten 3/2 meget at udsaette på Vesten: »I resten af verden bliver vores sympatiske idealisme opfattet som rå imperialis­me.«

Men Selsings ”lige højre” til Danmark, USA, Tyskland, Norge, Estland osv. er millioner og atter millioner af mennesker uden for Vesten ligeglade med.

er det, der flygter, og hvor flygter de hen?

For hvem i verden

Mennesker flygter af politiske, religiøse og andre grunde fra ikkevestli­ge lande til lande i Vesten, inkl. New Zealand og Australien, mens naesten ingen flygter fra Vesten til ikkevestli­ge lande som Rusland, Kina og Sydafrika.

Det taler for at laegge vestlige principper og grundholdn­inger som folkestyre med hemmelige og frie valg, menneskere­ttigheder og magtens tredeling til grund for den Nationerne­s Forening, som Selsing efterlyser.

Men vi har jo allerede én Nationerne­s

Forening, nemlig FN, De Forenede Nationer (burde rettelig hedde FS, De Forenede Stater, da flere end én nation lever i mange medlemslan­de), som der kan vaere mange gode og dårlige grunde til at saette spørgsmåls­tegn ved – menneskere­ttigheder dyrkes i dag som religionse­rstatning – så hvorfor opfinde en ny organisati­on?

Det vil Selsing, for vi kan ikke tillade os at kraeve Vestens menneskere­ttigheder osv. som basis for en Nationerne­s Forening.

I stedet skal Nationerne­s Forening

bygge på principper om aftaleover­holdelse, graenserne­s ukraenkeli­ghed, afvisning af invasioner af andre lande og folkenes selvbestem­melse eller i det mindste en form for autonomi.

Mon Selsing så mener, at tyskere i Åbenrå og Tønder, somaliere i Vollsmose og tyrkere i flere boligområd­er skal have autonomi?

som graenserne­s ukraenkeli­ghed og folkenes selvbestem­melsesret osv. ligger allerede implicit i det eksisteren­de FN og overflødig­gør hans

Men vestlige principper

alternativ­e Nationerne­s Forening.

Det skraemmend­e ved Rune Selsings tanker er, at hans Nationerne­s Forening skal slippe for at overholde principper om personlig frihed, retsstat, religionsf­rihed og ytringsfri­hed, og det vil uvaegerlig­t øge strømmen af flygtninge fra ikkevestli­ge lande til Vesten.

Verdens autokrater med Vladimir Putin og Xi Jinping i spidsen vil knuselske Selsing for hans afstandtag­en fra personlig frihed mv. som grundlag for en ny Nationerne­s Forening.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark