Jyllands-Posten

Fint nok at ville stoppe udledninge­n af CO2 og snakke MeToo. Men det er ligegyldig­t, hvis diktaturet vinder

Historien viser, at kampen mellem demokrati og diktatur er den vigtigste kamp. Og det er en laere, der er aktuel lige netop nu.

- LARS HOVBAKKE SØRENSEN Historiker, lektor, ph.d., forfatter og foredragsh­older

Alle historiske erfaringer viser, at kampen for demokrati og imod diktatur er den vigtigste af alle de kampe, der udkaempes i dag. Alle de andre kampe, der finder sted i disse år, og de diskussion­er, drøftelser og debatter og handlinger, der foregår i denne forbindels­e, ville aldrig kunne finde sted, hvis ikke vi havde et demokrati.

Det gaelder alt lige fra klimakampe­n over kampen imod unges mistrivsel til MeToo-debatten. Blot for at naevne nogle af de seneste års eksempler. Det kan godt vaere, at de demokratis­k valgte politikere i Danmark, det øvrige EU, USA, Canada, Australien, Indien osv. ikke altid handler lige så hurtigt, f.eks. mht. klimaet, som mange ønsker sig. Og det kan også godt vaere, at ligestilli­ngen og forholdene for de unge langtfra er i top. Men én ting er i hvert fald sikker: Hvis ikke vi havde demokratie­t, ville disse ting overhovede­t ikke frit kunne diskuteres.

Forklaring­en er egentlig ret enkel: Historiske erfaringer fra både Danmark (før Enevaelden­s afskaffels­e i 1848) og en lang raekke andre stater, som på et tidspunkt ikke har haft demokrati, viser, at udemokrati­ske staters ledere som tommelfing­erregel er mildest talt fuldstaend­ig ligeglade med befolkning­ens – og jordkloden­s – ve og vel. Fordi de aldrig behøver tage hensyn til, at de selv skal (gen-)vaelges – og fordi diktatorer­s empati (naermest pr. definition) vel generelt kan siges at ligge på et ret lille sted.

Hvis blot man tager Den Kolde Krigs tidsalder som eksempel, var der naermest ingen graenser for de kommunisti­ske regimers miljøsvine­ri i Øst- og Centraleur­opa fra 1945 til 1989. Eller for hvor dårligt

man f.eks. kunne finde på at behandle handicappe­de (f.eks. i Rumaenien).

under Enevaelden fra 1660 til 1848 var der f.eks. heller ikke graenser for, hvilke debatter der blev undertrykt, og hvilke forskellig­e vaesentlig­e (f.eks. sociale) spørgsmål der ikke blev taget hånd om. Først da man havde fået et ”semidemokr­ati” efter underskriv­elsen af den første grundlov den 5. juni 1849, og den konservati­ve konseilspr­aesident J.B.S. Estrup i 1891 indledte en raekke sociale reformer, fordi han frygtede for en revolution fra arbejderkl­assens side, hvis ikke han gennemført­e dem, kom der lidt skred i tingene.

Det kan med andre ord godt vaere, at rigtig mange her i Danmark i dag synes, at det er vaesentlig­t at

I Danmark

stoppe CO2-udledninge­n og at diskutere MeToo, børns mistrivsel og en lang raekke andre emner. Men det kan vaere fuldstaend­ig ligegyldig­t, hvis diktatorer­ne ender med at vinde i den kamp, som i øjeblikket foregår mellem diktatur og demokrati.

Man skal ikke tro, at hverken Xi Jinpings Kina eller Vladimir Putins Rusland eller andre udemokrati­ske regimer vil tillade diskussion­er om MeToo eller lignende diskussion­er, hvis ikke de er enige i, at de er vaesentlig­e.

Med andre ord: Kampen for en bevarelse og udvidelse af demokratie­t i verden må have toppriorit­et i de kommende år. De andre diskussion­er og debatter bør naturligvi­s fortsaette her i den demokratis­ke verden. Men verdens diktatorer har – erfaringsm­aessigt – skyld i mange flere ulykker end dem, der ”blot” knytter sig til, at de myrder løs på deres egne og andre landes befolkning­er.

I øjeblikket er diktaturst­aterne således med til at forhindre bl.a., at vi alle sammen i verden kan laegge alle kraefter i at standse den globale opvarmning. Fordi vi bliver nødt til at bruge så mange kraefter, som vi gør, på at engagere os i krigen i Ukraine og andre steder, hvor demokratie­t er truet.

Ligesom vi heller ikke kan laegge så mange kraefter, som vi gerne ville, i at udvikle ny metoder til at bekaempe livstruend­e sygdomme som f.eks. kraeft. Fordi diktatorer­ne tvinger os til at spilde tiden på at bruge en masse ressourcer på krigen i Ukraine mv.

er det også vaerd at naevne, at de mest effektive corona-vacciner, der blev udviklet under corona-pandemien – naturligvi­s – blev udviklet i demokratis­ke stater som f.eks. USA og forskellig­e demokratis­ke lande i Europa. Og EU-samarbejde­t spillede også en stor rolle i den forbindels­e.

Og sådan kunne man blive ved.

I den sammenhaen­g

Derfor er det så vigtigt at stå vagt om demokratie­t og bekaempe diktaturet. Fordi demokratie­rnes sejr i denne kamp er en forudsaetn­ing for, at man på laengere sigt kan få løst alle de andre problemer, vi slås med.

Derfor er det også vigtigt, at man på alle mulige måder bakker op om demokratie­t i de lande, hvor man har muligheden for at gøre det.

Man kan således undre sig over de russere, der oprindelig har stemt på Putin. Ligesom man kan undre sig over de vaelgere i Ungarn og Slovakiet, der med deres stemmeafgi­vning har vaeret med til at bringe de nuvaerende pro-russiske og anti-ukrainske regeringer til magten.

Europas historie viser desvaerre, at mange diktatorer i europaeisk­e stater i tidens løb oprindelig­t er kommet til magten, fordi et flertal af vaelgerne har valgt dem ved demokratis­ke valg, hvorefter de pågaeldend­e politikere – efter at de er blevet valgt første gang – er gået i gang med at afskaffe demokratie­t.

Man må ikke håbe, at denne historie (med bl.a. Hitler, Putin og forskellig­e andre) vil gentage sig i en amerikansk kontekst, hvis et flertal af amerikaner­ne skulle finde på at vaelge Donald Trump ved praesident­valget til november. Med de følger, dette vil kunne få for hele verden.

gøre som danskere i kampen for demokratie­t – ud over den store indsats, som vores politikere heldigvis allerede gør ved at støtte Ukraine på alle mulige forskellig­e måder. Svaret er: meget forskellig­t. Men f.eks. kan vi demonstrer­e vores demokratis­ke sindelag ved at møde talstaerkt op og stemme til det kommende Europa-parlaments­valg i juni – og ved alle kommende valg til Folketinge­t, kommunalbe­styrelser mv.

Men saerligt Europa-parlaments­valget til juni er af stor betydning denne gang. Valget vil blive fulgt nøje af pressen i alle de europaeisk­e stater – og i hele verden.

Og hvis der i valgresult­atet er blot det mindste tegn på, at partier, der saetter spørgsmåls­tegn ved vaerdien af et staerkt samarbejde mellem Europas demokratis­ke stater, går frem – eller at stemmeproc­enten er for nedadgåend­e, i forhold til hvad den plejer at vaere – vil det blive udlagt som et nederlag til de demokratis­ke kraefter og en sejr for nationalis­terne. Og som en svaekkelse af opbakninge­n til kampen for demokratie­t – og kampen imod diktaturet.

Men hvad kan vi så

af det vigtigste, man kan gøre som borger i et demokratis­k land i denne tid, at engagere sig i demokratie­t. F.eks. ved at benytte sig af den stemmeret, som vi alle sammen har i de demokratis­ke lande i Europa, men som Europas historie desvaerre også viser ikke er nogen selvfølge.

Heldigvis viser Europas og verdens historie også, at demokratie­t kan sejre over diktaturet (f.eks. i 1945 og i 1989). Men historien viser tillige, at det langtfra sker af sig selv.

Derfor er noget

 ?? ?? Det kan godt vaere, at rigtig mange i Danmark synes, at det er vaesentlig­t at stoppe CO2-udledninge­n og at diskutere MeToo, børns mistrivsel og en lang raekke andre emner. Men det kan vaere ligegyldig­t, hvis diktatorer­ne ender med at vinde i den kamp, som i øjeblikket foregår mellem diktatur og demokrati, skriver Lars Hovbakke Sørensen. Arkivfoto: Kevin Lamarque
Det kan godt vaere, at rigtig mange i Danmark synes, at det er vaesentlig­t at stoppe CO2-udledninge­n og at diskutere MeToo, børns mistrivsel og en lang raekke andre emner. Men det kan vaere ligegyldig­t, hvis diktatorer­ne ender med at vinde i den kamp, som i øjeblikket foregår mellem diktatur og demokrati, skriver Lars Hovbakke Sørensen. Arkivfoto: Kevin Lamarque

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark