Jyllands-Posten

Højrefløje­ns darling fra det kolde Alaska

Tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin er i denne tid en af de kendte og bramfrie kommentato­rer, der støtter Donald Trump i USA’s primaerval­g.

-

Det er med en vis pondus, at Sarah Palin i denne tid kommentere­r primaerval­gene op til USA’s praesident­valg den 5. november.

Specielt kommentere­r hun tidligere praesident Donald Trump, der er favorit til at blive Republikan­ernes kandidat.

Palin er en varm tilhaenger af Trump, og hun er en indaedt modstander af praesident Joe Biden, som Demokrater­ne kører i stilling til valget i november. Hun har politisk erfaring, og det er den, hun drysser med nu. Den 11. februar fylder hun 60 år.

Palin kender udmaerket Biden. Hun har dystet imod ham ved et valg til de største embeder i landet.

Det var i 2008, da Biden var vicepraesi­dentkandid­at for Barack Obama. De to vandt praesident­valget over Republikan­ernes davaerende kandidat, nu afdøde John McCain, og hans kandidat til posten som vicepraesi­dent, Sarah Palin.

Det var i den valgkamp, at omverdenen uden for Alaska for alvor stiftede bekendtska­b med den tidligere skønhedsdr­onning, journalist og borgmester i byen Wasilla.

Da hun blev vicepraesi­dentkandid­at, var hun Alaskas guvernør, og hun var en ligefrem og ofte kontrovers­iel republikan­er.

Her er nogle af de udtalelser, hun igennem årene er blevet kendt for:

»Jeg elsker hockeymødr­e. Ved du, hvad forskellen på en hockeymor og en pitbull er? Laebestift.«

»Det eneste, der stopper en ond mand med en atombombe, er en god mand med en atombombe.«

Da hun førte valgkamp sammen med McCain mod Biden og Obama, skulle hun også forholde sig til udenrigspo­litik. Der blev lavet sjov med hende i satireprog­rammer, efter at hun havde antydet, at da hun er fra Alaska, ved hun noget om Rusland, fordi Rusland er nabo til Alaska.

Hun blev aldrig vicepraesi­dent. I 2009 meddelte hun, at hun ikke ville genopstill­e til posten som Alaskas guvernør. Hun forlod posten i juli 2009. Derefter blev hun kommentato­r på tv-stationen Fox, og hun fik også sit eget tv-program.

Hun blev en ledende figur

inden for den højreorien­terede Tea Party-bevaegelse. Hun skrev også en selvbiogra­fi og støttede Trump i hans valgkamp i 2016, da han vandt praesident­valget.

I 2022 begyndte det igen at rykke i den gamle cirkushest.

Don Young, Alaska-medlem af Repraesent­anternes Hus i Washington D.C., døde, og så blev hans plads ledig. Hun stillede op til valget, og Trump kom endda forbi Alaska med et af sine kampagnesh­ows for at give hende sin støtte.

Det hjalp ikke. Hun blev slået af demokraten Mary Peltola, og ved midtvejsva­lget i november samme år blev hun heller ikke valgt.

 ?? ?? Sarah Palin er her fotografer­et ved et vaelgermød­e med Donald Trump i Anchorage, Alaska, i 2022. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix
Sarah Palin er her fotografer­et ved et vaelgermød­e med Donald Trump i Anchorage, Alaska, i 2022. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark