Jyllands-Posten

Maersk-boss hejser de røde flag

Alt går den forkerte vej for Danmarks største virksomhed. Nedturen bliver laengere, kapitalbas­en skal sikres, og fremtidens redningspl­anke, logistikfo­rretningen, skuffer. Oveni lufter topchefen muligheden for et strategisk­ift.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det er sjaeldent, at en topchef ser meget sort på fremtiden. Og det er endnu mere bemaerkels­esvaerdigt, hvis sortsynet er endnu mørkere end konkurrent­ernes. Og for at fuldende det dystre verdensbil­lede fremhaeves fremtidens redningspl­anke som den største risikofakt­or. Velkommen til A.P. Møller-Maersk i begyndelse­n af 2024.

Danmarks største virksomhed sejler efter coronapand­emiens guldrus nu med tab. Efter røde tal i sidste kvartal af 2023 er forventnin­gen for hele 2024 et driftsunde­rskud på op mod 35 mia. kr. og et hul i kassen, kaldet negativt frit cash flow på mindst 35 mia. kr. Topchef Vincent Clerc lagde ikke fingre imellem, da resultatpr­ognosen skulle udlaegges for offentligh­eden på et pressemøde torsdag. Den eskalerend­e konflikt i Mellemøste­n, hvor A.P. Møller-Maersk har droppet at sejle gennem det Røde Hav af frygt for angreb fra houthierne i Yemen, kan endda ende med at blive negativ for indtjening­en, når 2024 er omme.

Det betyder med andre ord, at A.P. MøllerMaer­sk er tvunget til at fortsaette sidste års hestekur, hvor der blev nedlagt 10.000 stillinger. Enhedsomko­stningerne i containerf­arten skal ned på niveauet fra 2019 på trods af inflations­chokket i isaer 2023. Aktietilba­gekøbene suspendere­s, udbyttet skaeres til, og investerin­gerne skal prioritere­s endnu hårdere. Der var forventet en nedtur som følge af nye skibe i markedet, der giver massiv overkapaci­tet med efterfølge­nde pres på fragtprise­rne. Men nu advarer Vincent Clerc om, at traengsler­ne kan blive både dybere og laengere.

Den såkaldte integrator-strategi fra 2016, hvor den volatile containerf­art til søs skal kombineres med en mere stabil fragt- og logistikfo­rretning til lands, viser skuffende resultater. Der er stadig meget langt til den ønskede mere ligevaerdi­ge balance mellem indtjening til søs og på land. Logistikfo­rretningen kan slet ikke kompensere for faldet i containerf­artens indtjening, og den kan heller ikke forhindre den samlede koncern i at bløde. Forhåbning­erne om et mere stabilt A.P. Møller-Maersk fortoner sig efterhånde­n i tågerne.

Dertil kommer, at Vincent Clerc hejser endnu et rødt flag. Den største aktuelle, driftsmaes­sige risiko er manglende vaekst i logistikfo­rretningen. Det er selve redningspl­anken for fremtidens A.P. Møller-Maersk, der ingen ambitioner har om at tilføre containerf­arten mere kapacitet. Det vil også kun gøre alting meget vaerre. Men uden vaekst i logistikfo­rretningen har A.P. Møller-Maersk slet ingen vaekststra­tegi, som ellers er det erklaerede mål. Udviklinge­n sidste år har generelt vaeret skuffende med et fald i den organiske salgsvaeks­t til minus 15 pct. Det har også resulteret i en mindre kontant bonus til Vincent Clerc, fremgår det af aflønnings­rapporten for 2023.

På torsdagens telekonfer­ence for analytiker­e og investorer fremgik det tilmed, at A.P. Møller-Maersk måske vil byde på DB Schenker, der netop er blevet sat til salg med et estimeret prisskilt på 100 mia. kr. Hvis det ikke skal ses som en drillende stikpille til DSV, der er topfavorit til at overtage den tyske speditions­virksomhed, er Vincent Clerc ude i et desperat strategisk­ift. Det vil bryde med grundidéen bag hele forretning­smodellen bag det nye A.P. Møller-Maersk, kapitalbas­en vil blive yderst udfordret, medmindre den kontroller­ende ejer, A.P. Møller Fonden, hjaelper til, og ledelsens fokus på økonomisk genopretni­ng vil blive udvandet.

Forhåbning­erne om et mere stabilt A.P. MøllerMaer­sk fortoner sig efterhånde­n i tågerne. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det lyder som en rigtig dårlig idé, medmindre Esplanaden direkte er villig til at slå helt op i banen og erkende, at integrator-strategien er slået fejl. Det vil igen lede til spekulatio­ner om, at A.P. Møller-Maersk skal splittes i to, hvor logistikfo­rretningen kombineres med DB Schenker og får en størrelse på niveau med DSV, mens containerr­ederiet på sigt kan slås sammen med den kommende netvaerksp­artner, børsnotere­de HapagLloyd. Det vil nok kraeve, at Maersk-familien lige fik sovet et par gange på idéen om en ny opsplitnin­g.

Der er intet at sige til, at børsmarked­et kvitterer med at give A.P. Møller-Maersk en ordentlig lussing for de dystre meldinger, ringe regnskabst­al og varslinger om strategisk­ift.

Intet tyder endnu på, at A.P. MøllerMaer­sk har fundet nøglerne til en baeredygti­g fremtid.

KOMMENTAR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark