Jyllands-Posten

Ejeren vil foraere jordskreds­grunden vaek – men Randers Kommune har takket nej

Nordic Waste-ejere har ingen intentione­r om igen at drive virksomhed i den gamle lergrav ved Ølst.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

De tidligere ejere af Nordic Waste i Ølst ved Randers er parate til at foraere den jordskreds­ramte grund vaek til Randers Kommune. Men kommunen har angiveligt takket nej.

Det oplyser DSH Recycling i en pressemedd­elelse.

DSH Recycling er et søstersels­kab til Nordic Waste, og de to selskaber var frem til konkursen i Nordic Waste ejet af samme holdingsel­skab.

DSH Recycling ejer grunden, som Nordic Waste drev virksomhed på, og har lejet den ud til Nordic Waste med store fortjenest­er.

Søstersels­kabet har ifølge pressemedd­elelsen ingen intentione­r om igen at drive virksomhed i den gamle lergrav, og derfor har det tilbudt grunden til kommunen kvit og frit, fremgår det.

»Det vil alt andet lige gøre arbejdet med borgmester­ens ønskede aendringer af lokalplane­r og miljøgodke­ndelser nemmere. Et arbejde, der ikke umiddelbar­t er lovhjemmel til, hvis ejerskabet ligger hos os. Randers Kommune har desvaerre takket nej til vores tilbud om at overtage grunden,« udtaler Søren Hansen, der er bestyrelse­sformand i DSH Recycling.

Randers Kommune har i kølvandet på mijøskanda­len meldt ud, at den gerne vil omdanne lergraven til et naturområd­e, og derfor giver det mening, at kommunen overtager grunden, mener Søren Hansen.

»DSH Recyclings drift har primaert bestat af lejeindtae­gter fra den tidligere operatør pa vores grund. Vi afventer nu blot, at en raekke forsikring­smaessige forhold er afklaret, og selskabet lever pa lat tid. Vi haer derfor pa at der vil vaere mulighed for at afklare grundens fremtidige ejerskab snarest. Vi ser en fordel i en gratis overtagels­e for Randers Kommune nu fremfor en senere overtagels­e, der potentielt kan medføre unødige omkostning­er,« udtaler han.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Randers Kommune.

Ikke overrasket

Byrådsmedl­em Bjarne Overmark (Beboerlist­en) fortaeller, at byrådet endnu ikke har fået en orienterin­g om sagen, men han er ikke overrasket, hvis kommunen har takket nej.

»Hvis man køber grunden, så køber man jo også skaden og dermed forpligtel­serne. Der er jo et juridisk slagsmål i

gang om, hvem der har pligten til at betale, og så laenge det er uafklaret, vil man jo ikke købe en grund, der har sådan en løbende skade,« siger han.

Ifølge professor i miljøret på Københavns Universite­t Peter Pagh er der dog intet grundejera­nsvar i miljøbesky­ttelseslov­en, så derfor betyder det intet for ansvaret, om grunden overgår fra DSH Recycling til Randers Kommune.

I januar meldte regeringen ud, at Kammeradvo­katen skal undersøge, om andre kan stilles til ansvar for oprydnings­arbejdet efter jordskredd­et i Ølst.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) pegede i den forbindels­e specifikt på selskaber »geografisk og miljømaess­igt forbundet på området«.

DSH Recycling har samme adresse, samme ejerskab og samme ledelse som det nu fallerede Nordic Waste, og de to selskaber havde også samhandel med hinanden.

Det er oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre, der ejer DSH Recycling og ejede Nordic Waste gennem logistikvi­rksomheden SDK Freja.

Dagbladet Børsen kunne fredag fortaelle, at Erhvervsst­yrelsen undersøger, om SDK Freja har brudt årsregnska­bsloven, fordi virksomhed­en ikke har oplyst om potentiell­e risici ved at behandle forurenet jord.

 ?? ?? Flere millioner tons jord er kommet ud af kontrol i en gammel lergrav i Ølst ved Randers.
Foto: Thomas Borberg
Flere millioner tons jord er kommet ud af kontrol i en gammel lergrav i Ølst ved Randers. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark