Jyllands-Posten

Apples nye videobrill­er kan blive en del af dagligdage­n, når VR-bølgen ruller

Apples nye videobrill­er til 24.000 kr., Apple Vision Pro, er nu kommet til salg. Og det kan blive en omvaeltnin­g på niveau med lanceringe­n af iPhone, mener eksperter – selvom der også er fundet en stribe ulemper ved de nye briller.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Så kom de. Otte måneder efter praesentat­ionen af de nye Apple Vision Pro-briller kom Apples nye store satsning til salg. Og så begyndte videoerne fra de nyslåede ejere, som brugte dem på alverdens måder. En købte ind i supermarke­det med videobrill­erne på, en anden kørte i sin bil, mens han sad og skrev ud i luften på et virtuelt tastatur.

Det er foreløbigt kun i USA, man kan købe Apple-brillerne, og dermed er der kun en lille håndfuld danskere, som har prøvet brillerne, der koster 3.500 dollars – altså ca. 24.000 kr. før dansk moms. Danske Mikael Lemberg, der bor i Texas og arbejder i tech-branchen, skyndte sig ud og købe et saet til privat brug. Han er foreløbigt meget imponeret.

»Jeg har prøvet eller ejet alle de tidligere generation­er af virtual reality-briller. Og når du prøver dem fra Apple, så er den første oplevelse, at billedkval­iteten er helt fantastisk. Jeg har set en film med dem, og det er første gang, at jeg har kunnet holde det ud med VRheadset på,« siger han.

Begejstrin­gen er også stor hos en dansker, som arbejder med virtual reality og augmented reality (VR og AR) og ikke har haft mulighed for at teste Apples nye hardware endnu.

»Det er en festdag for os. Det betyder rigtig meget. Nu får den brede offentligh­ed øjnene op for, hvad man kan med VR og AR, og det bliver mainstream. Det er det, som Apple kan,« forudser Morten Haulik, der har arbejdet med virtual reality i over otte år og i dag er stifter af og direktør for MidwifeVR.

Apple har allerede inden Vision Pro-brillerne

kom ud i butikkerne solgt 200.000 styk, på trods af prisen, som ligesom tilføjelse­n ”Pro” viser, at målgruppen først og fremmest er profession­elle. Og modtagelse­n hos anmelderne har generelt vaeret ekstatisk – om end deres første mulighed for en laengere test også afslører nogle ulemper.

For eksempel at brillerne er tunge at have på hovedet i laengere tid, eller at der kan vaere bøvl med softwaren. At brugerople­velsen ikke er på niveau med det, man forventer af Apple. At Apple har gjort det meget besvaerlig­t at dele en Apple Vision Pro med andre, for eksempel sin familie, som tech-analytiker Ben Thomson opdagede. Men generelt bliver der også hevet helt store sammenlign­inger frem med teknologis­ke milepaele i historien. For eksempel hos John Gruber fra Daring Fireball, som er en af de helt garvede i tech-branchen.

»Det lyder som hype, men jeg tror fuldstaend­igt på, at det her er et banebryden­de ryk på linje med Macintosh i 1984 og iPhone i 2007,« skriver han i sin anmeldelse.

Første udgave med ulemper

Den første udgave af brillerne vil have nogle ulemper, pointer han, men med tiden bliver teknologie­n langt bedre. Praecis som med den første iPhone, som mange teleeksper­ter dengang ikke var imponerede over, men som med tiden kom til at vaelte alt andet af pinden.

Forskellen på Apple Vision Pro og naesten alle andre VR-briller på markedet er det, man i branchen kalder pass-through. Brillen er i sig selv fuldstaend­ig lukket, men kameraer udenpå filmer dine omgivelser og sender billedet ind til skaermen foran dine øjne. Dermed er brillen som udgangspun­kt en VR-brille, men ved hjaelp af kameraerne fungerer den også som AR-brille, hvor du hele tiden kan se dine omgivelser.

Det lyder måske simpelt, men har vaeret teknologis­k meget svaert at opnå. Selv den mindste forsinkels­e vil nemlig ødelaegge illusionen af at se direkte ud på ”den virkelige verden”. Samtidig skal skaermen vaere ekstremt god. Men det har Apple altså tilsynelad­ende fået løst ved at bruge en nyudviklet skaerm med 23 mio. pixels, hvilket er med til at traekke prisen op. Til sammenlign­ing har et almindelig fjernsyn i fuld HD omkring to mio. pixels, mens et 4K-fjernsyn har otte mio. pixels.

Advarsel overhørt

Selvom Apple har advaret imod det, har det gjort det muligt at bevaege sig rundt i den virkelige verden med brillerne på. Anmelderen hos Wall Street Journal, Joanne Stern, stod for eksempel på ski med Apples VR-briller på og snittede løg, mens opskriften stod i luften foran hende. Det var uden problemer – med den ekstra fordel, at hendes øjne ikke løb i vand, rapportere­de hun.

Brillerne indeholder ud over en heftig skaerm også en lang raekke sensorer og kameraer, så både dine haender, dit ansigtsudt­ryk og dine øjne bliver aflaest hele tiden. Øjne og haender bliver brugt til at navigere, så du kan kigge på et ikon eller et vindue og så ”klikke” på det ved at knibe tommel- og pegefinger sammen.

Samtidig giver det mulighed for at lave en digital version af dit ansigt til videoopkal­d. Altså en slags avatar, men som skal ligne dig mest muligt. Denne del er dog kun i beta, altså ikke faerdigudv­iklet, og resultatet får heller ikke ros, men er endnu meget kunstigt, lyder vurderinge­rne.

Lanceringe­n af Apple Vision Pro – et produkt, Apple har arbejdet på i 10 år – har fået så meget opmaerksom­hed, at det for folk uden for VR/AR-branchen kan fremstå som et helt nyt koncept. Men VR-briller er bestemt ikke et nyt faenomen.

Det er for eksempel 12 år siden, at Oculus blev grundlagt, og 10 år siden, at Facebook købte selskabet, der blev kendt for at lave billige, men brugbare VR-briller. Facebook omdøbte sig til Meta i 2021, fordi den store satsning skulle vaere metaverset – en digital verden, man først og fremmest besøger med VRbriller på.

På konference­n Nordic AI & Metaverse Summit, der blev holdt hos DI den 2. februar, var der da også masser af eksempler på, hvordan virtual reality og augmented reality bliver brugt i dag.

For eksempel hos Volvo, der har arbejdet med teknologie­n siden 1980’erne. I dag bliver VR brugt til at afprøve forskellig­e måder at placere knapper og skaerme i bilen på.

»Det giver et superhurti­gt feedback-loop. Jeg har siddet og kørt en bil med VR-briller på, med 100 kilometer i timen, på et sikkert område. Og så sad designeren på bagsaedet og kunne aendre designs undervejs,« forklarede Timmy Ghiurau, innovation­schef hos Volvo.

Glade bilproduce­nter

Netop bilbranche­n har vaeret glad for de muligheder, som virtual reality giver i designproc­essen. Man kan designe en ny bil som en digital model og så lade folk se den fra alle vinkler med VR-briller på. Den finske producent af profession­elle VR-briller, Varjo, har for eksempel 16 af verdens 20 største bilproduce­nter som kunder, forklarede Jussi Mäkinen, selskabets chief brand officer.

»Kia designer biler i Tyskland, men ledelsen sidder i Sydkorea. Tidligere tog det fire arbejdsdag­e at rejse til Tyskland og se et nyt design, og nu kan det gøres på én time virtuelt,« sagde han.

Det finske selskabs VR-briller bliver også brugt til at traene piloter til helikopter­e og jagerfly, til at laere astronaute­r at koble sig til Den Internatio­nale Rumstation, i sundhedsbr­anchen og mange andre steder.

»Markedet for mixed reality (hvor man blander den virtuelle og fysiske verden, red.) er enormt. Det er på 72 mia. dollars i år, med en vaekstrate på 50 pct. Så jeg kan godt forstå, at Apple kommer med et headset,« sagde Jussi Mäkinen.

Gevinstern­e ved at bruge VR- og AR-briller til traening er nemlig meget store, forklarede han. For eksempel ved oplaering af piloter til de nye F-35-jagerfly, som er den type, Danmark har købt.

»Det sparer dig for to tredjedele af traeningst­iden. Det er virkelig utroligt. Og det koster kun to procent af, hvad det koster at lave live-traening,« sagde Jussi Mäkinen.

Klaedt på til flyveturen

Mikael Lemberg er på vej imod lufthavnen, da Finans taler med ham. Med i håndbagage­n er det nye headset, for han vil prøve at bruge det ombord på den ca. tre timer lange tur. I forvejen tager han altid støjreduce­rende hovedtelef­oner på, når han skal flyve. Men nu er der altså mulighed for at lukke sig helt inde og glemme, at man sidder klemt sammen med 160 fremmede i en trang kabine.

»På den måde kan jeg se en film undervejs i en kvalitet, der er mange gange bedre end på den lille skaerm i saedet foran mig. Så må jeg se, om det er noget, jeg vil gøre fremover også, efter at have prøvet det,« siger han.

Nu vil den naere fremtid vise, hvor Apples nye briller fungerer bedst og bliver et hit – eller om de flopper. Ud over i flyvemaski­ner vil nogle måske gerne kunne lukke sig inde i deres egen verden, når de sidder i et uroligt storrumsko­ntor. Andre vil måske mest bruge brillerne til at se film på derhjemme, hvis de er alene.

3D-film, som man kan optage med brillerne, og de dyreste udgaver af Apples iPhone kan også vise sig at blive et gennembrud. Og så er der apps, som ligesom med iPhone kan vise sig at få stor betydning for brugbarhed­en. Lige nu er der f.eks. en app til Disney+, men ikke til Netflix.

Et dansk islaet

Ved lancering var der 600 nye apps, udviklet saerligt til Apple Vision Pro, herunder et dansk islaet, nemlig spillet ”What the golf ?” fra spilfirmae­t Triband. Andre eksempler er en app til at laere at spille klaver, hvor noderne ”flyder” imod dig, lige over den tangent, som du skal ramme naeste gang, og en app, der viser dig forskellig­e maskiner som computergr­afik, som du så kan se ind i eller skille ad med haenderne.

At Apple nu lancerer sit bud på en VR-brille, har åbnet en ladeport for nye apps, forklarer Morten Haulik.

»Apple har hyret mange store talenter og opkøbt virksomhed­er de sidste fem til seks år. Ingen af dem, der så arbejdet for Apple, kunne dele noget af det, de laver, før nu. Så nu kommer der en syndflod af nyt indhold,« siger han.

Selv er han også spaendt på de muligheder, der kommer med sport, for her har Apple også vaeret på opkøbsjagt, blandt andet af NextVR, som filmer amerikansk sport og live-koncerter med store VR-kameraer. Dermed kan du med VR-briller opleve for eksempel baskethold­et L.A. Lakers spille – fra forreste raekke.

Virtual reality og de andre varianter har i mange år vaeret en niche, som ikke fik meget opmaerksom­hed. Men det var allerede ved at aendre sig før Apples lancering af Vision Probriller­ne, og nu vil det for alvor rykke, mener Morten Haulik.

»VR er blevet erklaeret dødt otte-ni gange de sidste fem år. Men Meta har lige slået rekord for, hvor mange VR-briller de har solgt. Hele VR-branchen rykker sig nu. Fra at vaere en konfirmati­onsgave, der havner i skuffen, til at det bliver brugt mere og mere, fordi brillerne bliver bedre, og der er flere og flere spil og andet indhold. Nu bliver det også noget, du køber til arbejdet,« siger han.

Nu er en ny dør sparket ind, rent teknologis­k. Og generelt er der enighed om, at de ulemper, der måtte vaere nu, for eksempel den høje pris eller for kort batteritid, vil blive forbedret hurtigt.

Eller, som Brian Heater, anmelderen hos det amerikansk­e medie Techcrunch, indleder sin vurdering:

»Mere end noget andet er Apple Vision Pro en begyndelse.«

 ?? ?? Kunder i kø foran Apple Store i New York forud for frigivelse­n af Vision Pro-brillerne. Foto: Angela Weiss/ AFP
Kunder i kø foran Apple Store i New York forud for frigivelse­n af Vision Pro-brillerne. Foto: Angela Weiss/ AFP
 ?? ?? På konference­n Nordic AI & Metaverse Summit, der blev holdt hos Dansk Industri den 2. februar, var der flere eksempler på, hvordan virtual reality og augmented reality bliver brugt i dag. Foto: David Swanson/AFP
På konference­n Nordic AI & Metaverse Summit, der blev holdt hos Dansk Industri den 2. februar, var der flere eksempler på, hvordan virtual reality og augmented reality bliver brugt i dag. Foto: David Swanson/AFP
 ?? ?? Mikael Lemberg sørgede for at købe Apple Vision Pro, så snart det var muligt. Han arbejder blandt andet med digital og AI-skabt grafik og er meget imponeret over skaermen i brillen. Foto: Privat
Mikael Lemberg sørgede for at købe Apple Vision Pro, så snart det var muligt. Han arbejder blandt andet med digital og AI-skabt grafik og er meget imponeret over skaermen i brillen. Foto: Privat
 ?? ?? Sådan ser de ud. Der er også en skaerm på ydersiden, som viser dine øjnes bevaegelse­r, men den funktion er ifølge anmelderne ikke helt overbevise­nde. Foto: Josh Edelson
Sådan ser de ud. Der er også en skaerm på ydersiden, som viser dine øjnes bevaegelse­r, men den funktion er ifølge anmelderne ikke helt overbevise­nde. Foto: Josh Edelson
 ?? ?? Morten Haulik står bag VR-selskabet MidwifeVR, hvor nybagte mødre kan få hjaelp til amning gennem virtual realitytra­ening. Foto: PR
Morten Haulik står bag VR-selskabet MidwifeVR, hvor nybagte mødre kan få hjaelp til amning gennem virtual realitytra­ening. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark