Jyllands-Posten

Her er fondene, danskerne tjener flest penge på

Set over de sidste 10 år har kun få investerin­gsfonde kunnet slå eller bare følge med det brede aktiemarke­d.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De seneste mange år har vaeret gode for de fleste aktiebaser­ede investerin­gsbeviser. Stort set alle har tjent penge til investorer­ne.

Men set over tid har de fleste fonde haft svaert ved at slå markedet.

»Mange har positive afkast på aktiebaser­ede investerin­gsbeviser for de seneste mange år, så umiddelbar­t kan man lade sig narre til at tro, at alt er godt. Problemet er bare, at mange slet ikke har fået det afkast, de burde have fået. Enten har fondene ikke vaere dygtige nok, eller de har vaeret for dyre,« siger Karsten Engmann Jensen.

Han er uafhaengig investerin­gsrådgiver og står i spidsen for Pengeminis­teriet.

De bedste

Herhjemme har 12 globale investerin­gsfonde vaeret i stand til at slå verdensmar­kedet målt ved aktieindek­set MSCI All Countries inkl. udbytter over 10 år.

Her er afkastet på 168,65 pct. Der er omregnet til danske kroner.

Fondene er fundet ud fra Finans Danmarks opgørelse af børsnotere­de investerin­gsforening­ers afkast for gruppen ”Aktier Globale”. Hver fond er kun medtaget en gang, selvom den måtte have flere afdelinger, der har opnået lignende afkast.

Helt i top er Nykredits Globale

Fokusaktie­r med et afkast på 212,77 pct. Herefter følger BLS Invest Globale Aktier med 199,81 pct., mens Nordea Invest Klima & Miljø klemmer sig ind på en tredjeplad­s.

»Der er i alle tilfaelde tale om fonde med et snaevert investerin­gsunivers. De to første tager stor risiko på kundernes vegne og tage sig godt betalt. Mens Nordea Klima & Miljø er en specialafd­eling, hvor risikoen også er større som investor. Ingen af fondene er nogen, man kan anbringe hele sin formue i,« siger Karsten Engmann Jensen.

På almindelig­e investorer­s vegne glaeder han sig over, at tre brede indeksfond­e klemmer sig ind i toppen med et afkast højere end Verdensind­ekset over 10 år.

Det gaelder Sparinvest Index Dow Jones Sustainabi­lity,

Nordea Invest Globale Aktier Indeks og Danske Invest Global Indeks – Udbyttebet­alende.

De dårligste

På taberne kan man tydeligt se, at det har vaeret gode år på aktiemarke­det. Selv Stonehenge Globale Valueaktie­r isoleret i bunden har leveret et gennemsnit­ligt afkast på lidt over 5 pct. om året i perioden.

Mens de øvrige globale fonde i bund-10 har haft afkast på i gennemsnit 7-8 pct. om året, hvilket normalt vil vaere nok til ”absolut bestået”.

Det hjaelper bare ikke, når det brede verdensind­eks målt i danske kroner har givet over 10 pct. om året i gennemsnit i perioden.

»I virkelighe­den er der en hel raekke fonde, der har klaret sig endnu dårligere end dem, der optraeder i tabellen. Men de er blevet lukket efter nogle år, hvorefter investorer­ne er flyttet over i andre afdelinger. På den måde skjuler investerin­gsforening­erne deres fiaskoer,« konstatere­r Karsten Engmann Jensen.

Skønt fonde af samme navn normalt kun indgår én gang, er Danske Invest Global Indeks’ akkumulere­nde fond dog taget med, fordi der er meget stor forskel på, hvordan den akkumulere­nde og udbyttebet­alende fond har klaret sig.

Den akkumulere­nde fond ligger i bund-10, mens den udbyttebet­alende sniger sig ind i toppen.

Eftersom høj risiko er blevet belønnet, ligger flere af fondene, der investerer i stabile aktier og forsøger at undgå for store kursudsvin­g i

Problemet er bare, at mange slet ikke har fået det afkast, de burde have fået. Enten har fondene ikke vaere dygtige nok, eller de har vaeret for dyre. KARSTEN ENGMANN JENSEN, UAFHAENGIG INVESTERIN­GSRÅDGIVER OG STÅR I SPIDSEN FOR PENGEMINIS­TERIET.

dårlige tider, også i bund-10 på både tre, fem og 10 års sigt.

Yderpunkte­rne

Finans Danmark understreg­er i et svar, at det er forkert at sammenlign­e aebler med paerer – altså eksempelvi­s investerin­gsforening­er, der køber globale aktier, med investerin­gsforening­er, der køber danske eller asiatiske aktier.

Men hvis der alligevel dykkes ned i, hvor investorer­ne har tjent mest de sidste 10 år, så kommer intet i naerheden af specialfon­den Danske Invest Teknologi Indeks med et afkast på 485,41 pct. Alene i 2023 havde fonden et afkast på over 54 pct. Fonden er ikke børsnotere­t, og for private er den kun tilgaengel­ig for kunder i Danske Bank eller Danica Pension.

Helt i top blandt de børsnotere­de fonde er Sparinvest INDEX

USA Growth med et afkast over 10 år på 367,88 pct., og herefter følger PFA Danske Akter med 277 pct. Toppen er isaer praeget af fonde, der har investeret i danske eller i amerikansk­e aktier.

Omvendt er bunden isaer domineret af Emerging Markets eller nye aktiemarke­der. Det er områder, der både blev ramt af inflatione­n, af rentestign­ingerne og senest af den geopolitis­ke uro.

Investorer­ne i Bankinvest Emerging Aktier har i gennemsnit fået et afkast på 2-3 pct. om året i 10 år. Og det er ikke nogen god betaling for at tage så stor en risiko.

Dårligst er det dog gået investorer­ne i Danske Invest Østeuropa. Fonden rummede en god portion russiske aktier, da Rusland invaderede Ukraine. Kursen er faldet 99,55 pct., og fonden er under afvikling.

 ?? ?? Skønt de fleste investerin­gsfonde tjener penge, er det kun et fåtal, der er i stand til at slå det brede verdensmar­ked. Foto: Angela Weiss/AFP
Skønt de fleste investerin­gsfonde tjener penge, er det kun et fåtal, der er i stand til at slå det brede verdensmar­ked. Foto: Angela Weiss/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark