Jyllands-Posten

Så meget betyder omkostning­erne for din investerin­g

Nye beregninge­r af de bedste og dårligste investerin­gsforening­er viser en klar forskel på top og bund.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Uanset om du er gør-detselv-investor eller køber bankens løsning, er det en god idé at holde øje med omkostning­erne. Investerin­gsfonde med høje omkostning­er dominerer blandt de dårligste globale investerin­gsbeviser på både tre, fem og 10 års sigt.

Der kan vaere meget at tjene ved at saenke sine omkostning­er en halv procent.

»Vores vurdering oven på omfattende analyser for Forbrugerr­ådet Taenks medlemmer er, at det giver i gennemsnit 10 pct. ekstra i afkast over 10 år for hvert halve procentpoi­nt, du kan spare i omkostning­er målt i ÅOP,« siger Karsten Engmann Jensen, uafhaengig investerin­gsrådgiver og stifter af Pengeminis­teriet.dk.

Finans har på baggrund af Finans Danmarks opgørelse af de globale aktiefonde­s afkast på tre, fem og 10 års sigt og fondenes omkostning­er ved ejerskab i fem år set naermere på sammenhaen­gen mellem omkostning­er og afkast.

Og der er undtagelse­r. Fonde med lave omkostning­er, der skraber bunden, og fonde med høje omkostning­er, der når toppen. Men tendensen er klar.

De gennemsnit­lige omkostning­er er markant lavere i top-10 end i bund-10 både på tre, fem og 10 års sigt. På tre års sigt er de gennemsnit­lige omkostning­er i top-10 eksempelvi­s 1,07 pct., mens de i bund-10 er på 1,62 pct.

»Det er en markant forskel, som tydeligt viser, at omkostning­erne har betydning for afkastet. Og hvis man var gået efter de absolut billigste fonde og eksempelvi­s havde valgt ETF’er til 0,2 pct., ville forskellen vaere endnu mere tydelig,« siger Karsten Engmann Jensen.

Det gode valg

Dansk Aktionaerf­orening har flere gange argumenter­et for, at man som investor kan have gavn både af billige indeksfond­e og også af aktivt forvaltede fonde.

Og direktør Mikael Bak mener fortsat, at de aktive fonde kan vaere et godt valg for de investorer, der saetter sig ind i tingene og traeffer aktive valg.

Men han anbefaler samtidig, at investorer, der ikke følger med i markedet, bør holde sig til eksempelvi­s en bred global indeksfond.

»Hvis man af banken er blevet rådgivet til at investere i en fond med omkostning­er taet på 2 pct. og over 10 år har fået et vaesentlig­t dårligere afkast end markedets gennemsnit, så er der tale om mangelfuld rådgivning fra bankens side. Sådan en fond burde have saenket omkostning­erne eller vaere lukket ned for laengst,« siger Mikael Bak.

Finans Danmark pointerer, at det ikke bare er gjort med at sammenlign­e omkostning­er. Investerin­gsstrategi og risikoprof­il er helt centrale parametre, hvis man skal se, om to fonde har klaret sig godt.

»Jo større risiko, jo større afkastpote­ntiale og typisk også gennemsnit­ligt afkast, men med større udsving over tid. Når det er sagt, er omkostning­er også en vigtig parameter ved valg af investerin­gsfond. Desuden bør man også tage stilling til andre parametre, herunder i saerdelesh­ed investerin­gsfondens baeredygti­ghed,« siger Finans Danmarks cheføkonom, Kåre Valgreen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark