Jyllands-Posten

Købekrafte­n er steget mere i Danmark end i udlandet

Gennem de seneste mange år har danskerne fået langt større reallønsst­igninger i forhold til mange andre nationalit­eter, viser nye tal.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Gennem de seneste 20 år har reallønsva­eksten i Danmark vaeret maerkbart bedre end i de lande, vi sidestille­r os med – og det er ikke så langt fra, at danskerne har fået den købekraft, som de har tabt de seneste år, tilbage.

Således viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA), som dykker ned i reallønsud­viklingen ud fra en 5- og 20-årig tidshoriso­nt.

»Nu er det velkendt, at vi de seneste år har haft en inflations­krise, som har svaekket købekrafte­n. Men når vi ser lidt laengere tilbage, er det interessan­t, hvordan reallønsva­eksten i Danmark har vaeret bedre end i resten af Europa,« siger Anders Borup Christense­n, cheføkonom i DA.

Gennem de seneste fem år har danskerne ifølge DA fået en reallønsva­ekst på 2,1 pct. Til sammenlign­ing er nordmaende­nes købekraft blevet styrket med 1,2 pct. For svenskerne er der i stedet tale om en nedtur på 8,1 pct.

Tallene viser, at danskernes realløn har udviklet sig langt bedre igennem de seneste to års inflations­chok, betoner Anders Borup Christense­n – og tager man laengere briller på, så slår Danmark

alle andre lignende lande.

På 20 år har reallønsva­eksten i Danmark vaeret 18,4 pct. mod 17,2 pct. i Norge og 16 pct. i Sverige – og sammenlign­er man med lande såsom Storbritan­nien, Frankrig og Spanien bliver difference­n blot tydeligere.

Cheføkonom­en ser isaer to årsager til den staerke udvikling i reallønnen.

»Produktivi­teten er vokset, hvilket har resulteret i en paen lønvaekst på det danske arbejdsmar­ked. På samme tid har inflatione­n vaeret relativt lav, da vi både har ført en stabilitet­sorientere­t økonomisk politik og succesfuld fastkurspo­litik,« konstatere­r Anders Borup Christense­n.

Svaer sammenlign­ing

Hos Danske Bank understreg­er cheføkonom Las Olsen, at det er svaert at lave en praecis sammenlign­ing af reallønsva­eksten på tvaers af lande, men anerkender, at danskernes købekraft er vokset betragteli­gt de seneste år.

»Uanset hvad er det en fordel for dansk økonomi og forbrugern­e, som har fået råd til at købe mere for deres lønkroner,« fortaeller Las Olsen.

Han slår til gengaeld fast, at den staerke reallønsva­ekst også kan vaere en ulempe for økonomien. Hvis den vokser for voldsomt i forhold til den produktivi­tet, som danskerne leverer, vil det skade konkurrenc­eevnen.

»Det er uholdbart, og så får man en periode med det modsatte. Vi så det i 1970’erne, 1980’erne og 00’erne, hvor dårlig konkurrenc­eevne tyngede økonomien – og vi risikerer blot at ende i en lignende situation, hvis de danske virksomhed­ers udgifter til løn løber løbsk,« påpeger Las Olsen.

Men ifølge cheføkonom­en ser det ikke ud til, at det er tilfaeldet, når man ser på enhedsløno­mkostninge­rne. For de viser, at lønudgifte­rne er steget med produktivi­teten, hvorfor konkurrenc­eevnen ikke er blevet svaekket.

»Med andre ord tegner der sig ikke en konkurrenc­eevnekrise for dansk økonomi igen, om end det ikke ser nemt ud for alle virksomhed­er. Men samlet set ser situatione­n absolut ikke dårlig ud,« betoner Las Olsen.

Hos Dansk Arbejdsgiv­erforening holder Anders Borup Christense­n isaer øje med udviklinge­n i reallønsva­eksten de naeste kvartaler, hvor det ser ud til, at danskerne indhenter den tabte købekraft. På DA-området var reallønsva­eksten på 4,4 pct. i 4. kvartal af 2023, hvilket var en rekord.

»Der er blevet indgået overenskom­ster, som peger i retning af nogle store lønstignin­ger. Så hvis inflatione­n holder sig på et nogenlunde niveau, så kan vi se fremgang i de kommende kvartaler,« siger han.

Las Olsen vurderer, at der vil ske en normaliser­ing i løbet af 2024:

»Vi indhenter det tabte i løbet af det naeste års tid, og så vender vi nok tilbage til en mere normal reallønsva­ekst på omtrent 1 pct. om året, der også er det mest holdbare i forhold til konkurrenc­eevnen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark