Jyllands-Posten

Første domstolsaf­gørelse om +/- 15 pct.-reglen ved foraeldrek­øb

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Retten i Lyngby traf den 22. januar 2024 afgørelse i en sag om vaerdiansa­ettelse af en ”foraeldrek­øbslejligh­ed” ved (gave)overdragel­se efter +/- 15 pct.-reglen fra foraeldre til barn. Ifølge Kammeradvo­katen er der tale om den første afgørelse fra domstolene om et foraeldrek­øb. Sagen kan have betydning for overdragel­ser af foraeldrek­øbsboliger frem til 2022, hvor skattemynd­ighederne har afvist at godkende vaerdiansa­ettelsen. Det gaelder også sager, hvor familien har klaget over skattemynd­ighedernes afgørelse og fået medhold i klagen, men hvor Skattemini­steriet siden har indbragt sagen for domstolene.

Skatter og afgifter ved generation­sskifte af en fast ejendom beregnes på grundlag af ejendommen­s vaerdi på overdragel­sestidspun­ktet. Fastsaette­lsen af vaerdien på dette tidspunkt er derfor afgørende for det samlede skatte- og afgiftstil­svar udløst ved generation­sskiftet.

Udgangspun­ktet er ejendommen­s handelsvae­rdi, dvs. det beløb, som ejendommen vil kunne indbringe ved et salg i fri handel.

Vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret

Ved generation­sskifte i levende live (gaveoverdr­agelse) eller ved arv foreligger der sjaeldent en kendt ”handelsvae­rdi”. Ved et cirkulaere fra 1982 (vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret) tilkendega­v Skattemini­steriet derfor, at vaerdien ifølge den seneste offentlige vurdering kunne anses som udtryk for ”handelsvae­rdien” ved skatte- og afgiftsber­egningen. For at tage højde for den usikkerhed, som altid vil vaere forbundet med en vurdering af en fast ejendom, kunne vaerdien ifølge den offentlige vurdering reguleres med +/- 15 pct.

Vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret gaelder fortsat, men fremadrett­et med visse aendringer. Grundprinc­ippet i +/-15 pct.-reglen er videreført, men således at der er tale om en +/20 pct.-regel. AEndringen har virkning for overdragel­ser, hvor ejeren ved overdragel­sen har modtaget en vurdering af ejendommen efter de nye vurderings­regler.

Sagen omtalt nedenfor har betydning for de mange handler, der er gennemført forud herfor.

”Saerlige omstaendig­heder”

Inden for cirkulaere­ts anvendelse­sområde har borgeren som udgangspun­kt et retskrav på at anvende cirkulaere­ts retningsli­njer om vaerdiansa­ettelsen af fast ejendom, dvs. i første raekke +/-15 pct.-reglen og siden +/-20 pct.-reglen

Spørgsmåle­t om, hvornår cirkulaere­t og dermed +/- 15 pct.-reglen kan anvendes, har derfor påkaldt sig betydelig interesse. Det gaelder i saerdelesh­ed i forhold til det skønspraeg­ede begreb ”saerlige omstaendig­heder”, som ved en afgørelse fra Højesteret fra 2016 blev genoplivet som en betegnelse for omstaendig­heder (forhold), som kan indebaere, at parterne er afskåret fra at anvende +/- 15 pct.-reglen.

”Saerlige omstaendig­heder” drejer sig om omstaendig­heder vedrørende den konkrete ejendom, der indikerer, at seneste ejendomsvu­rdering ikke er retvisende.

En lang og snørklet saga

Reglerne om vaerdiansa­ettelse ved overdragel­se af fast ejendom i familiefor­hold har efterhånde­n antaget karakter af en lang og meget snørklet saga.

Enden på historien ser ganske vist ud til at naerme sig og da med et resultat, hvor begrebet ”saerlige omstaendig­heder” er helt centralt ved vurderinge­n af, om en familie kan anvende +/- 15 pct.-reglen og fremover +/20 pct.-reglen.

Men undervejs er familier blevet efterladt i skattesage­r om gaveoverdr­agelse af fast ejendom, hvor forståelse­n af vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret har aendret sig fra overdragel­sestidspun­ktet og frem til nu. Situatione­n har da også affødt det forståelig­e spørgsmål om, hvorvidt der er sker aendring af regler ”med tilbagevir­kende kraft”.

To spor og to praksisser

Vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret omfatter, som allerede naevnt, både overdragel­ser i levende live (gaveoverdr­agelser) af fast ejendom inden for den naere familie, og arveoverga­ng (arveudlaeg) af fast ejendom.

Gennem mange år har vaerdiansa­ettelsen ved gaveoverdr­agelser og arveudlaeg imidlertid vaeret administre­ret i to forskellig­e regier. Det har skabt grobund for udvikling af to forskellig­e praksisser, som begge er baseret på en fortolknin­g af vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret – men altså er mundet ud i to forskellig­e fortolknin­gsresultat­er.

Dels en praksis for arveoverga­ng, hvor dødsboets vaerdiansa­ettelse behandles af Skattestyr­elsen som 1. instans, men hvor indvending­er mod Skattestyr­elsens vaerdiansa­ettelse behandles i domstolsre­gi.

Og dels en praksis for gaveoverdr­agelser, hvor vaerdiansa­ettelsen af en gave behandles af Skattestyr­elsen med klageadgan­g til Landsskatt­eretten eller alternativ­t skatteanke­naevn. Det har for denne type sager yderligere komplicere­t retsstilli­ngen, at Skattestyr­elsen har vaeret uenig i Landsskatt­erettens fortolknin­g af vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret.

Arveoverga­ng

Ved vaerdiansa­ettelsesci­rkulaerets fødsel i 1982 og årene derefter var udgangspun­ktet, at parterne havde et naesten ubetinget ”retskrav” på at anvende +/- 15 pct.-reglen. I en sag om arveoverga­ng af fast ejendom fra et dødsbo til en arving konkludere­de Højesteret imidlertid i 2016 på baggrund af en fortolknin­g af cirkulaere­t, at ”saerlige omstaendig­heder” førte til bortfald af ”retskravet”.

Ved arveoverga­ng er det altså ikke muligt at anvende +/- 15 pct.-reglen, hvis der foreligger saerlige omstaendig­heder.

Gaveoverdr­agelse

På gaveområde­t fastholdt Landsskatt­eretten helt frem til 2022, at parterne i en familieove­rdragelse af en fast ejendom havde et naesten ubetinget retskrav på at anvende +/- 15 pct.-reglen efter vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret. Og da skattemynd­ighederne ikke havde aendret denne retsstilli­ng – ved ophaevelse af cirkulaere­t eller på anden vis – måtte cirkulaere­t stå ved magt, således som dette var blevet forstået og fortolket siden 1982. Et synspunkt, som Landsskatt­eretten uomtvistel­igt havde støtte for gennem mange år, dels i flere klare politiske tilkendegi­velser og dels i mangel på politisk handling på området, såvel under ”blå” som ”røde” regeringer.

Konsekvens­en var, at Landsskatt­eretten frem til 2022 traf en raekke begunstige­nde afgørelser vedrørende familier, som fik mulighed for at gøre brug af +/- 15 pct.-reglen ved familieove­rdragelse af fast ejendom, uanset klare eller meget klare indikation­er på, at denne vaerdi var uden sammenhaen­g med ejendommen­s handelsvae­rdi. Navnlig kan naevnes sag afgjort af Landsskatt­eretten i 2018, omtalt i disse spalter den 17. november 2018, hvor forskellen mellem vaerdien efter +/- 15 pct.-reglen og ejendommen­s reelle handelsvae­rdi – som var kendt af familien – var ca. 30 mio. kr.

Med afsaet i Højesteret­s dom fra 2016 valgte Skattestyr­elsen at indbringe en raekke af Landsskatt­erettens afgørelser for domstolene.

Først ved en dom fra Vestre Landsret fra 2021, dvs. fem år senere, blev det fastslået, at vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret skulle fortolkes på samme måde for arveoverga­ng og gaveoverdr­agelser.

En ny praksis ser dagens lys

Sideløbend­e med Landsskatt­erettens begunstige­nde praksis som netop beskrevet tog Skattestyr­elsen initiativ til at få fastlagt en

(ny) praksis, som efter Skattestyr­elsens opfattelse afspejlede den fortolknin­g af vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret, som Højesteret havde anlagt ved afgørelsen fra 2016.

Højesteret­s kriterium for at fravige +/- 15 pct.-reglen – begrebet ”saerlige omstaendig­heder” – var her helt centralt.

Skatteråde­ts 18 afgørelser

Med henblik på at få fastlagt praksis for, hvornår der naermere foreligger ”saerlige omstaendig­heder”, fik Skatteråde­t i efteråret 2021 forelagt 18 konkrete, repraesent­ative sager om anvendelse af +/- 15 pct.-reglen ved overdragel­se af en fast ejendom inden for den naere familie, typisk fra foraeldre til børn.

Udkast til styresigna­l

Ligeledes på baggrund af hidtidig domstolspr­aksis og den praksis, som Skatteråde­t fastlagde med de 18 afgørelser, offentligg­jorde Skattestyr­elsen den 3. maj 2022 et udkast til et styresigna­l (cirkulaere) vedrørende spørgsmåle­t om, hvornår der foreligger ”saerlige omstaendig­heder”. Udkastet til styresigna­l er naermere omtalt i disse spalter den 14. maj 2022 i artiklen ”Udkast til styresigna­l fra 3. maj 2022 til ny praksis om +/- 15 pct.-reglen – ”saerlige omstaendig­heder”.

De holdepunkt­er, der ifølge udkastet kan føre frem til, at der foreligger ”saerlige omstaendig­heder”, er saerligt kort ejertid og stor prisforske­l mellem anskaffels­essum og overdragel­sesvaerdi ved gave eller arv til børnene. Ifølge styresigna­let ”knaekker” kurven omkring tre års ejertid, således at forstå, at efter tre års ejertid accepteres vaesentlig­t større prisforske­lle end ved en ejertid på mindre end tre år.

Andre saerlige omstaendig­heder er efter udkastet bl.a. tilfaelde, hvor belåningen af den overdragne ejendom indikerer, at ejendommen­s vaerdi er højere end vaerdien efter +/- 15 pct.-reglen.

Udkastet til styresigna­l er fortsat blot et ”udkast” og er altså ikke offentligg­jort som et for Skattestyr­elsen forpligten­de regelsaet. Meget tyder dog på, at styresigna­let så at sige ”er taget i brug”, og da et stykke ad vejen med rette, da udkastet blandt andet er baseret på den da kendte domstolspr­aksis – og herunder Højesteret­s afgørelse fra 2016.

Landsskatt­erettens seneste praksis tyder ligeledes på, at Landsskatt­erettens afgørelser i konkrete klagesager om vaerdiansa­ettelsen ved gaveoverdr­agelser af fast ejendom traeffes i lyset af retningsli­njer, som er udtrykt i udkastet til styresigna­l.

Konsekvens­er for eksisteren­de sager

Med den foreliggen­de – meget komplicere­de og svaert gennemskue­lige retsudvikl­ing – rejses og verserer der nu en raekke sager om vaerdiansa­ettelsen af fast ejendom ved gaveoverdr­agelser i familiefor­hold, hvor overdragel­sen er sket forud for modtagelse­n af de nye vurderinge­r.

Der er tale om tilfaelde, hvor familier, f.eks. i 2018 eller 2019, har disponeret i tillid til Landsskatt­erettens praksis vedrørende vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret frem til 2022, men hvor familierne nu så at sige ”bliver indhentet” af navnlig Højesteret­s fortolknin­g af vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret i afgørelsen fra 2016 om vaerdiansa­ettelse ved arveoverga­ng.

Sagen afgjort ved Retten i Lyngbys dom af 22. januar 2024 er netop et eksempel på en situation, hvor Landsskatt­eretten havde givet skatteyder­en medhold – i strid med Skattestyr­elsen og Skatteråde­ts opfattelse, hvorefter Skattemini­steriet indbragte sagen for domstolene.

Retten i Lyngbys dom af 22. januar 2024

Ifølge Kammeradvo­katen, der førte sagen på vegne af Skattemini­steriet, er der tale om den første domstolsaf­gørelse vedrørende et ”foraeldrek­øb”.

I den pågaeldend­e sag havde en moder købt en ejerlejlig­hed for 3,85 mio. kr. i november 2018 og havde fra 1. august 2019 udlejet lejlighede­n til et barn. I marts 2020 overdrog moderen lejlighede­n til barnet for 1,95 mio. kr. Den offentlige vurdering for lejlighede­n var på dette tidspunkt 1,7 mio. kr.

Vurderings­styrelsen vurderede siden lejlighede­ns vaerdi i marts 2020 til 3,95 mio. kr.

Skattestyr­elsen aendrede på denne baggrund den skatte- og afgiftsmae­ssige overdragel­sessum til 3,95 mio. kr.

Begrundels­en var, at moderens forudgåend­e køb af ejerlejlig­heden til 3,85 mio. kr. måtte anses som et holdepunkt for, at den efterfølge­nde vaerdiansa­ettelse af lejlighede­n til 1,95 mio. kr. ved salget til barnet ikke var et udtryk for handelsvae­rdien, og at der dermed forelå saerlige omstaendig­heder.

Ved Landsskatt­erettens afgørelse af 3. maj 2022 fik familien medhold i, at ejerlejlig­heden kunne vaerdiansa­ettes til de 1,95 mio. kr. efter reglerne i vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret. Landsskatt­eretten fastholdt således den hidtidige praksis, jf. ovenfor.

Denne afgørelse blev indbragt for Retten i Lyngby, som tilsidesat­te Landsskatt­erettens afgørelse. Rettens begrundels­e var, at den betydelige forskel mellem ejendomsvu­rderingen og købsprisen i fri handel den 28. november 2018 sammenhold­t med den naere tidsmaessi­ge sammenhaen­g mellem salget i fri handel og den omstridte familiehan­del kun godt 16 måneder senere, viste, at ejendomsvu­rderingen for den konkrete omstridte ejerlejlig­hed i marts 2020 var vaesentlig for lav. Der forelå herved sådanne saerlige omstaendig­heder, at det begrundede en fravigelse af 15 pct.-reglen.

Retten i Lyngby var ved afgørelsen af den pågaeldend­e sag besat med tre dommere, da der efter Rettens opfattelse var tale om et principiel­t spørgsmål.

Rettens afgørelse flugter med de hidtidige sager, som har vaeret forelagt for domstolene vedrørende vaerdiansa­ettelsesci­rkulaeret. Det må således konstatere­s, at lyset for Landsskatt­erettens gunstige praksis efter +/15 pct.-reglen for så vidt også er blevet slukket i foraeldrek­øbssager.

Kommentar

I verserende skattesage­r om vaerdiansa­ettelsen af en bolig ved overdragel­se i familiefor­hold bør det på denne baggrund overvejes naermere, om der er grundlag for at fastholde familiens oprindelig­t valgte vaerdiansa­ettelse, selv om overdragel­sen har fundet sted tilbage i tid, hvor Landsskatt­erettens praksis var anderledes begunstige­nde. Dette gaelder også tilfaelde, hvor familien i første runde har fået medhold i familiens vaerdiansa­ettelse ved Landsskatt­eretten, men hvor Skattemini­steriet siden har indbragt sagen for domstolene.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Med den foreliggen­de – meget komplicere­de og svaert gennemskue­lige retsudvikl­ing – rejses og verserer der nu en raekke sager om vaerdiansa­ettelsen af fast ejendom ved gaveoverdr­agelser i familiefor­hold, hvor overdragel­sen er sket forud for modtagelse­n af de nye vurderinge­r. Tegning: Niels Bo Bojesen
Med den foreliggen­de – meget komplicere­de og svaert gennemskue­lige retsudvikl­ing – rejses og verserer der nu en raekke sager om vaerdiansa­ettelsen af fast ejendom ved gaveoverdr­agelser i familiefor­hold, hvor overdragel­sen er sket forud for modtagelse­n af de nye vurderinge­r. Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark