Jyllands-Posten

»Vi er kompromisl­øse, hvis der er nogen, der ikke respektere­r vores vaerdier«

Som topchef i ISS fylder virksomhed­ens sociale profil en stor del af Kasper Fangels dagligdag. Kunderne forventer en staerk profil, når det handler om klima og et socialt aftryk.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

»Det var miserabelt. Altså helt igennem frygteligt.«

Det ligger over 15 år tilbage, men Kasper Fangel har ikke sluppet oplevelsen, tvaertimod er den blevet et eksempel til hans egen skraek og advarsel.

Et billede på en virksomhed, han ikke ønsker at vaere en del af.

Han var som revisor i PwC ude ved mange kunder, og det er én af dem, der skiller sig ud i hans hukommelse.

Her havde medarbejde­rne et stopur i lokalet. Når de mødte ind, talte det ned til første kaffepause. Bagefter talte det til frokostpau­sen og til sidst til fyraften.

»Forestil dig at have et arbejde, hvor det eneste, du sidder og taenker på, er, hvornår ophører det? Så jeg kan komme hjem og lave, hvad jeg gerne vil? Jeg kan naesten ikke forestille mig det vaerre.«

Kasper Fangel er i dag topchef i ISS, landets største virksomhed målt på antal ansatte. Over 350.000 medarbejde­re har han det øverste ansvar for, og dermed også for deres arbejdsgla­ede og trivsel.

Og den er vigtig. ISS’ produkt er services, som afhaenger ene og alene af de mennesker, der udfører dem.

»Uden medarbejde­re kan vi ikke servicere vores kunder, og uden kunder eksisterer vi ikke. Jeg vil have folk, der følger deres passion, ellers tror jeg ikke på, at vi får det tilstraekk­elige engagement.«

44-årige Kasper Fangel rykkede i september 2023 fra rollen som finansdire­ktør til pladsen som adm. direktør og arvede dermed et ansvar for ISS’ indsats inden for områder, der er nye for ham.

»Nu er det ikke laengere kun tal og finanser, jeg skal forholde mig til, men alle aspekter af forretning­en. Alt omkring vores ESG-agenda og sociale baeredygti­ghed har jeg kastet mig dybt ind i,« forklarer han.

Bogstavern­e E, S og G daekker over de aftryk, en virksomhed saetter på klima/miljø, mennesker og i samfundet.

Det er et arbejde, der sigter mod at skabe en baeredygti­g forretning både finansielt, men også i forhold til klimaet, og som samtidig tager et socialt ansvar.

Og det er en dagsorden, som er rykket helt ind på topchefens bord, forklarer han.

»Hvis vi ikke rykker inden for ESG, så vil det true vores virksomhed­s eksistens på den mellemlang­e bane. Vores kunder forventer, at vi har en staerk profil, når det handler om klimaet og vores sociale aftryk uden for virksomhed­en og hos vores medarbejde­re,« siger han.

Substans er vigtig

Og det med trivslen og arbejdsgla­eden ligger dybt forankret i det arbejde. Både for at fastholde og ikke mindst rekruttere nye ansatte, som kan holde ISS-hjulene i gang, forklarer Kasper Fangel.

»Talenterne vil fravaelge os, hvis der ikke er substans i vores ESG-agenda. Det er der slet ingen tvivl om. Der bliver kigget på, hvordan ISS som enhed er med til at gøre verden til et bedre sted at vaere. Og det fylder enormt meget af min dagligdag at arbejde med netop det.«

Rekrutteri­ng er dyr, og af de vigtigste måltal i ISS er derfor medarbejde­romsaetnin­g. Den skal gerne vaere så lav som mulig.

Saerligt i lyset af, at der er stor mangel på arbejdskra­ft både herhjemme og på mange andre af ISS’ markeder – ikke mindst USA, hvor virksomhed­en i en periode efter corona-epidemien helt måtte droppe at byde på kontrakter i udkantsomr­åder, fordi det var for risikabelt ikke at kunne finde de rette medarbejde­re.

»Det koster penge at traene folk, og det koster penge i produktivi­tet at få nye folk ind, fordi de skal laeres op. Derfor er det helt afgørende for os, at vi har en enhed, hvor folk kan lide at vaere,« siger Kasper Fangel.

Han er ingen novice i ISS. Han fik sit første job i koncernen som finanscont­roller i 2008 efter at have sendt en uopfordret ansøgning direkte til davaerende topchef Jørgen Lindegaard.

Han blev kaldt til samtale og var ansat under et døgn efter.

Jobbet som adm. direktør overtog han efter Jacob Aarup-Andersen,

der i dag er topchef i Carlsberg.

Der var han allerede fra sin tid som finansdire­ktør bekendt med den omfattende rapporteri­ngsdel, der ligger i ESG-området.

Ny lovgivning kraever, at de store danske virksomhed­er fra i år måler og rapportere­r på de aftryk, de saetter både klimamaess­igt og socialt.

Et omfattende og komplicere­t arbejde, indrømmer Kasper Fangel.

»Du kan sagtens få data, men hvordan kontroller­er du, at CO2-udslip eller vandforbru­g er forstået rigtigt og ensartet på tvaers af data og selskaber? Det er helt anderledes krav at stille til de folk, der validerer data. Og vi er stadig på en laeringsku­rve,« siger han.

Der er ingen vej udenom for en virksomhed som ISS, forklarer han.

Toppriorit­et

Foruden den klare lovgivning er der også en forventnin­g hos ISS’ kunder om, at ESGdagsord­enen er en toppriorit­et.

Servicevir­ksomheden er nemlig som leverandør til en lang raekke virksomhed­er deres vej til at forbedre aftryk både inden for klima og social baeredygti­ghed.

Det kan vaere ved direkte at forbedre kundernes energiforb­rug f.eks. ved at saette sensorer op, der sikrer, at lyset ikke er taendt, når mødelokale­rne står tomme. Reducere madspild i kantinerne, servere mad baseret på lokale råvarer eller minimere kundernes vandforbru­g igennem den rengøring, ISS leverer.

Men det kan også vaere i forhold til kundernes sociale aftryk – altså S’et i ESG.

»S’et er en svaer nød for mange virksomhed­er at knaekke. De kan selvfølgel­ig donere penge til gode formål, men så skaber de også en administra­tiv byrde. Når de laver et partnerska­b med en virksomhed som ISS, rammer de indirekte vores over 350.000 medarbejde­re, hvoraf mange er mennesker, der på den ene eller anden vis har en udfordrend­e baggrund. Samlet set giver det over to millioner, hvis du taeller deres familier med,« forklarer Kasper Fangel.

ISS’ sociale profil smitter med andre ord af på virksomhed­ens kunder.

Det koster penge at traene folk, og det koster penge i produktivi­tet at få nye folk ind, fordi de skal laeres op. KASPER FANGEL, TOPCHEF I ISS

Og de sociale initiative­r, ISS igangsaett­er, har på den måde dobbelt effekt i ESG-regnskabet. Både i forhold til ISS’ eget aftryk og det aftryk, de saetter hos kunderne, siger Kasper Fangel.

»Det er mit helt store mål, at når folk kigger tilbage på, hvad ISS opnåede i den periode, jeg var topchef, vil de sige, at det var her, vi for alvor rykkede nålen på people-siden. At vi skaber muligheder for folk, som de ikke ville have, hvis ISS ikke eksistered­e.«

Han naevner, at ISS blandt andet har forpligtet sig til at give over 100.000 af sine medarbejde­re eller deres familiemed­lemmer en certificer­et uddannelse inden 2025.

Men herudover, når man som ISS er på så mange forskellig­e markeder fra USA til Indien, fra Singapore til Polen, vil der vaere forskel, forklarer Kasper Fangel, på hvad den sociale indsats egentlig indebaerer.

I nogle lande handler det om at inkludere f.eks. minoritete­r som flygtninge eller handicappe­de på arbejdspla­dsen, i andre lande handler det om at betale en løn, der ligger over minimumsgr­aensen,

eller tilbyde uddannelse både uden for og inde i virksomhed­en.

Men det er også en dagsorden, som der vokser nye dilemmaer ud af. Ikke mindst i en virksomhed, der som ISS opererer på mange forskellig­e markeder.

Og hvor et fokus på inklusion, mangfoldig­hed, og at der skal vaere plads til alle, lyder sympatisk herhjemme, er opfattelse­n af menneskere­ttigheder, LGBTQ-personer eller kvindesyn ikke den samme alle steder i verden, bemaerker Kasper Fangel.

»Men vi har vores kodeks, som vi ikke går på kompromis med. Uanset hvilket land vi opererer i, og uanset hvilken vej vinden må blaese i en lokal kontekst, så har vi respekt for mangfoldig­hed og folks forskellig­hed,« fastslår han.

»Vi er kompromisl­øse, hvis der er nogen, der ikke respektere­r vores vaerdier.«

Har I oplevet, at der var lokale vinde eller bevaegelse­r, der udfordrede jeres vaerdier?

»Det har vi – bank under bordet – ikke. Og jeg tror, at det har noget at gøre med, at vi er ret klare fra et tidligt stadie omkring, at vi er urokkelige på de her områder. Også hvis det betyder, at det kan have nogle forretning­smaessige konsekvens­er. Vores vaerdier er over kommerciel­le hensyn. Men vi har heldigvis ikke vaeret nødt til at tage en svaer beslutning.«

 ?? ??
 ?? ?? Kasper Fangel har vaeret adm. direktør i ISS siden september. Foto: Gregers Tycho.
Kasper Fangel har vaeret adm. direktør i ISS siden september. Foto: Gregers Tycho.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark